Algele ne oferă “plasticul” viitorului

Postat la 25.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

AMAM, o echipă de designeri japonezi, a creat un prototip care ar putea schimba radical opţiunile pe care le avem în ce priveşte ambalajele. Echipa şi-a denumit proiectul Agar Plasticity – legând astfel titlul de componentul de bază al produsului creat.

Agar Plasticity - pune în valoare utilizările agar-ului sau gelozei, o substaţă obţinută din alge. Mai exact, propune o alternativă naturală şi biodegradabilă pentru plastic. Propunerea japonezilor a fost ca materialul să fie folosit ca înlocuitor pentru plasticul din ambalajele diferitelor produse.

În cercetarea lor cei de la AMAM au observat că dacă fierb anumite specii de alge şi apoi deshidratează supa rămasă în urma fierberii pot crea o varietate de forme şi texturi utile pentru a înlocui folia sau spuma de plastic folosite în ambalaje. Julie Rodriguez de la inhabitat precizează că dacă soluţia este îngheţată aceasta capătă o structură moale şi fină, care prin presare ajunge să fie similară cu o folie de plastic.

Geloza este în mod obişnuit folosită ca agent de îngroşare a mâncării şi ca înlocuitor vegetal pentru gelatină. De asemenea, este o substanţă folosită şi în domeniile medical şi ştiinţific. Componenta de bază a acestei substanţe este 100% naturală şi biodegradabilă. În plus, nu numai că se dezintegrează în mediu, dar este chiar benefică solului în care ajunge deoarece îi acestuia creşte capacitatea de retenţie a apei.

 Agar Plasticity a impresionat atât de mult încât în 2016 a primit premiul cel mare în cadrul celei de-a patra competiţii anuale a Lexus Internaţional. Prototipul acestui material a fost apreciat ca fiind cel mai bun dintre cele 1232 de proiecte din întreaga lume înscrise în competiţie. Deşi este extrem de inovativ, materialul a trebuit să se facă observat între proiecte cu miză similară, căci tema competiţiei a fost „Anticipare”. Celor care s-au înscris li s-a cerut să gândească soluţii care să vină în întâmpinarea nevoilor în schimbare ale oamenilor şi societăţii în general.

Lexus internaţional a lansat competiţia în 2013 şi are deja pe listă şi alte proiecte câştigătoare care au propus soluţii pentru înlocuirea produselor care sunt o importantă sursă de poluare. Merită amintită în acest sens Ooho, sticla comestibilă pentru apă, un recipient format dintr-o membrană gelatinoasă care poate fi aruncat sau... consumat.     

Oare dacă am face un clasament al celor mai poluante produse de consum, ce ar sta alături de pet-urile şi ambalajele de plastic deja vizate de soluţii ca cele de mai sus? Propuneri?!

Sursa 1, 2.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!