Prima clădire de micro-apartamente din New York e pe punctul de a fi deschisă

Postat la 18.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

New York-ul a tot vorbit despre spaţii mici pentru locuit încă din 2013 când nARCHITECTS şi Monadnock Development au câştigat competiţia adAPT NYC în urma căreia trebuiau să construiască prima clădire oficială a oraşului de micro-apartamente. Acum, clădirea experimentală de la Carmel Place, în Manhattan Kips Bay e pe punctul de a fi finalizată.


Ideea ni se pare cu atât mai interesantă cu cât un astfel de proiect, care se vrea deopotrivă sustenabil şi eficient, s-ar putea preta foarte bine şi pieţei locale. Aşadar, pentru cei conştienţi că astfel de probleme pot apărea şi în unele dintre oraşele din România (desigur, la o altă scară), iată cum s-au gândit newyorkezii să rezolve problema spaţiilor de locuit într-un oraş deja supra-aglomerat.


Prima clădire de acest fel din New York, Carmel Place este o structură compartimentată în 55 de unităţi. Clădirea este parte a unui proiect pilot iniţiat de Departamentul de Dezvoltare şi Prezervare a Spaţiului Locuit din New York, prin care instituţia încearcă să răspundă cererilor de locuinţe accesibile care să se poată preta nevoilor de spaţiu ale unuia sau a doi locuitori. Aceste locuinţe au o suprafaţă cuprinsă între 23 şi 35 mp şi sunt disponibile spre închiriere, unele dintre ele la preţuri care le fac accesibile pentru cei care au venituri sub medie. 40% dintre cele 55 de apartamente au fost rezervate ca spaţii de locuit accesibile ca preţ. Restul apartamentelor au preţuri care se ridică la nivelul pieţei. 


Această structură unică este realizată din capsule modulare care au fost prefabricate la Brooklyn Navy Yard şi apoi transportate pe şantier, ajutând astfel să se economisească bani, timp şi energie. După ce capsulele modulare au fost aduse la Kips Bay, ridicarea clădirii prin amplasarea lor a durat 3.5 săptămâni. Clădirea are un design sustenabil potrivit pentru un nivel ridicat de densitate a populaţiei, pune la dispoziţie spaţii care se bazează pe eficienţă atât în ceea ce priveşte locuitul, cât şi posibilităţile de folosire a transportului în comun şi, în plus, e posibil să primească şi certificare LEED Silver.  

 

 “Clădirea a fost realizată din patru micro-turnuri, începând de la cărămidă albă şi avansând până la cărămidă neagră într-o succesiune de patru nuanţe de gri” a spus Eric Bunge, reprezentant al nARCHITECTS. “Am vrut ca clădirea să fie o reprezentare a comunităţii vibrante aşa că am conceput-o astfel încât să fie percepută ca un microcosmos al oraşului sau ca o reprezentare miniaturală a skyline-ului.”


Deşi micro-turnurile clădiri par a fi foarte suple, nu este cazul să lăsaţi amprenta la sol a clădirii să vă inducă în eroare. Deşi micro-apartamentele dispun de un spaţiu redus, reuşesc să compenseze metrii pătraţi lipsă prin soluţii care mizează pe ultra-funcţionalitate, design inteligent şi comodităţi precum: terasă şi lounge pe acoperiş, o entertainment room şi o sală de sport inundată de lummină, case se deschide înpre o alee străjuită de copaci. În plus, clădirea beneficiază de serviciile asigurate de Ollie, o companie care oferă servicii all-inclusive pentru spaţiile de locuit, oferind servici de tipul celor puse la dispoziţie în industria hotelieră, iar chiria pentru aceste spaţii acoperă şi serviciile de cablu TV, internet wireless, aplicaţia Hello Alfred (care oferă suport pentru un mai bun management al casei) şi chiar şi servicii de menaj.


Unele dintre apartamente vor fi complet echipate cu mobilierul furnizat de Resource Furniture.

Apartamentul mobilat, include un sistem built-in care incorporează o canapea care poate fi transformată în pat.  De asemenea, cuprinde şi un birou de dimensiuni reduse care poate fi extins pentru a crea o masă la care se poate aşeza un grup de până la 10 persoane. Locuinţele mobilate vor dispune şi de două scaune din lemn de stejar, o măsuţă de cafea, cu înălţimea reglabilă, astfel încât să poată fi transformată şi în spaţiu de lucru un televizor cu sistem LED, montat pe perete, o oglindă înaltă, draperii şi o lampă LED, flexibilă de la Pablo Pixo. 


Bucătăriile moderne sunt prevăzute cu dulapuri create în Italia, electrocasnice din inox şi armături Hansgrohe. 

Ferestrele înalte de 2.5m şi înălţimea de 3m a camerelor dau spaţiilor un aspect aerisit şi le asigură suficientă lumină naturală astfel încât să determine un consum redus de energie. Unele apartamente au şi mici balcoane.   


Spaţiile de depozitare nu sunt nici ele o problemă, date fiind podurile spaţioase care au devenit spaţii de depozitare din dorinţa de utiliza spaţiului vertical de la intrarea în apartamente “ar putea încăpea acolo până şi o plată de surf” a declarat Bunge pentru Inhabitant.


Soluţiile propuse par convingătoare şi cu siguranţă piaţa locală ar putea beneficia şi ea de astfel de propuneri. Nu există o varietate mare de spaţii decente de locuit care în plus să aibă şi preţuri accesibile,iar construcţiile de tipul Carmel Place ar fi probabil rapid ocupate, mai ales în oraşele universitare, cu o densitate crescută a populaţiei, dar nu numai. 


Cum vi se pare? Ar putea astfel de clădiri să răspundă nevoilor de locuire din România? 

Sursa.


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!