Fermele zgârie-nori ar putea fi viitorul agriculturii urbane

Postat la 17.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Arhitecţii londonezi de la Roger Stirk Harbour and Partners au schiţat un turn futuristic care ar putea fi folosit pentru agricultura urbană. Conceptul vine în întâmpinarea unor probleme observate la nivel global precum migraţia către zonle urbane şi creşterea constantă a populaţiei planetei.

 Ideea arhitecţilor din Londra a fost folosită la Expo Milano 2015 a cărei temă, „hrăneşte lumea”, i-a incitat pe designeri să creeze o clădire care ar putea ajuta ca un număr mai mare de oameni să fie hrănit folosindu-se infrastructura urbană.

 Modelul original a fost numit Skyfarm şi a fost descris de Juriul Festivalului Mondial de Arhitectură ca fiind „un proiect complet, verosimil şi frumos.”

 Structura din bambus, realizată pe mai multe niveluri este gândită să funcţioneze mai ales în acele zone care nu au un sol bogat în nutrienţi sau resurse abundente de apă. Astfel este foarte potrivită contextului urban. În plus, nivelurile sale îi permit să ocupe spaţiu vertical, nu orizontal, fiind astfel relativ uşor de amplasat într-o zonă cu construcţii numeroase şi dense. Structura nu se foloseşte însă de nivelurile sale numai pentru a economisi spaţiul, ci şi pentru a face funcţional un sistem de recirculare a apei şi a substanţelor nutritive.

 Fluxul de apă recirculant ar fi folosit pentru a alimenta, în acelaţi turn o fermă hidroponică (plantele au rădăcinile într-un strat de nisip sau pietrş prin care circulă permanent apa cu nutrienţi), una aeroponică (nutrienţii sunt pulverizaţi în recipientele sau mediul în care se află rădăcinile plantelor) şi una piscicolă. Deşeurile de la peşti pot fi folosite ca material fertilizant pentru plante. În plus, panourile transparente sunt potrivite pentru a permite luminii să ajungă la fermele interioare stimulând creşterea organismelor.


Cei care au gândit turnul Skyfarm au considerat că primul nivel al clădirii ar putea fi folosit pentru a amenaja pieţe sau centre de educaţie care să îi pregătească pe cei interesaţi de agricultura verticală. Ultimul nivel de sus al turnului ar putea fi prevăzut cu rezervoare de apă şi turbine de vânt care să poată fi folosite pentru a genera curent electric.


Deşi interesant, Skyfarm, nu este, de fapt ideea unui sistem original. Încă din 2011 profesorul Dickson Despommier de la Universitatea Columbia a publicat un volum prin care argumentează că fermele verticale sunt o foarte bună metodă de a suplimenta rezerva de hrană a planetei. Şi New Scientist susţine că tot mai multe ferme verticale sunt ridicate în diferite colţuri ale planetei.        


Sistemul mizează pe flexibilitate şi ar putea fi construit pentru a stimula creşterea resurselor în diferite medii. Spre exemplu o idee propusă de londonezi este ca turnuri mici să fie construite pentru instituţii care au în grijă un număr relativ mic de persoane, aşa cum sunt şcolile şi turnuri de mai mare amploare să fie ridicate pentru a deservi comunităţi mari.  

 Amploarea şi specificul proiectului depind de poziţia lui geografică şi trebuie adaptate în funcţie de latitudinea pământului şi de cantitatea de lumină disponibile. „În climatele reci, o membrană de închidere dublă şi un sistem de încălzire ar putea fi adăugate pentru a asigura condiţiile de creştere.” Au declarat cei de la Roger Stirk Harbour and Partners.

 Deşi se estimează că ar fi eficient pe termen lung, proiectul nu este unul ieftin. Preţul lui poate fi însă echilibrat de recoltele pe care le-ar face disponibile pe tot timpul anului, recolte care nu ar presupune costuri suplimentare pentru transportul lor din regiuni îndepăratate.

 Surse: 1, 2.


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!