Cum alegi becurile potrivite pentru fiecare cameră

Postat la 07.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Ghiduri + idei

 Share

La fel ca atunci când alegi cum să distribui diferitele tipuri de iluminat (ambiental, de lucru sau de accent) în camerele locuinţei şi atunci când alegi becurile potrivite trebuie să ţii cont pe de o parte de caracteristicile lor şi, pe de altă parte, de funcţiunile fiecărei camere. Ştiind care sunt trăsăturile specifice ale diferitelor tipuri de becuri şi pentru ce scopuri sunt potrivite, vei putea să le alegi pe cele mai potrivite pentru fiecare spaţiu.


Clasa de consum

Cele mai folosite becuri pentru iluminatul locuinţelor se împart în patru categorii: incandescente, CFL, LED şi cu halogen.

Becurile incandescente sunt cele tradiţionale, care în ultima vreme sunt tot mai puţin folosite. Deşi produc o lumină caldă, plăcută, sunt acum înlcuite cu celelalte tipuri de becuri (prezentate în continuare) pentru că acestea din urmă sunt mai eficiente energetic.

Becurile CFL folosesc cu până la 75% mai puţină energie decât cele incandescente. Au, de asemenea, o durată de viaţă mai îndelungată. În ce priveşte calitatea luminii, există mai multe tipuri disponibile şi reuşesc astfel să acopere niveluri de luminozitate şi de temperatură diferite. Aceste becuri conţin mercur şi, deşi cantităţile sunt foarte mici, cei preocupaţi de sănătatea mediului ne încurajează să le mânuim cu grijă şi să le ducem, după folosire, în centre special amenajate de colectare.

Becurile LED sunt la fel de eficiente ca şi CFL-urile, din punct de vedere al consumului de energie, în plus, pot rezista până la de trei ori mai mult. Iniţial folosite cu precădere pentru iluminatul de lucru, din cauza modului direct şi focusat de dispersie a luminii, acum produsele au evoluat şi pot fi folosite în mult mai multe scopuri.

Becurile cu halogen emană o lumină puternică, albă apropiată de cea naturală. Raportate la becurile incandescente, cele cu halogen consumă cu până la 10% sau 20% mai puţină energie.

În afară de criteriul clasei de consum este important ca becurile să fie alese ţinându-se cont şi de luminozitate şi de temperatura luminii.


Luminozitatea

Luminozitatea se măsoară în lumeni (lm). Cu cât e mai mare numărul de lumeni cu atât va fi mai intensă lumina. Lumina unui bec incandescent obişnuit de 100w înregistrează aproximativ 1400 lm. 

Cantitatea de lumină necesară pentru a ilumina fiecare cameră depinde de tipul de cameră (intensitatea va fi diferită: ridicată, medie, scăzută), de dimensiunile acesteia (lungime, lăţime şi înălţime), precum şi de zona de amplasare a corpurilor de iluminat şi de nuanţa în care sunt zugrăviţi pereţii (închisă sau deschisă).

Poţi calcula cantitatea de lumină necesară folosind acest calculator: http://www.charlstonlights.com/led-light-requirement-calculator

Nu există o regulă bătută în cuie pentru volumul de lumină necesar fiecărei camere, dar ţinând cont de specificul lor, se recomandă ca bucătăriile şi băile să fie foarte bine luminate, iar în zonele de relaxare, precum dormitorul sau camera de zi, e recomandat ca lumina să aibă o intensitate mai scăzută. 


O posibilă estimare, făcută de cei de la House Logic, arată astfel:

Camera Număr total de lumeni

Bucătărie 5000-10000 lm

Baie 4000-8000 lm

Dormitor 2000-4000 lm

Cameră de zi 1500-3000 lm

Dinning room 3000-6000 lm

Birou 3000-6000 lm


Temperatura luminii

Aspectul luminii sau temperatura acesteia sunt şi ele importante pentru a alege becul potrivit fircărei încăperi. Pentru interioarele intime şi confortabile, cum e cel al locuinţei, este preferată lumina în tonuri calde, gălbui până la orange. Pot fi totuşi alese lumini cu nuanţe diferite pentru camere diferite. Din nou, diferenţa o face funcţiunea camerei respective.

Aspectul luminii variază în funcţie de poziţionarea ei mai sus sau mai jos pe scara Kelvin. O lumină care înregistrează un număr mai mic de grade Kelvin (K) este mai caldă, iar odată cu creşterea numărului de K temperatura luminii scade.

De obicei, din punct de vedere al temperaturii, lumina e clasificată în trei mari categori:

Caldă (în nuanţe calde de galben) – 2700K-3000K: potrivită pentru dormitoare şi camerele de zi,

Rece (în nuanţe reci de albastru) – 3500K-4100K: potrivită pentru bucătării, băi, birouri, săli de sport etc.  

Neutră (apropiată de lumina zilei) – 5000K-6500K: foarte potrivită pentru băi, bucătării şi în general pentru zone unde se desfăşoară activităţi care solicită ochii (lectură, proiecte minuţioase etc.)

 

Este important de ţinut cont de temperatura luminii şi pentru că fiecare tip de lumină va pune camera într-o altă perspectivă. Luminile caldă şi rece vor reflecta, după caz, nuanţe calde sau reci modificând aspectul încăperii. 


Toate informaţiile necesare pentru alegerea becului potrivit ar trebui să se regăsească pe ambalajul acestuia. Astfel pe etichete ar trebui să fie menţionate: intensitatea luminii (exprimată în lumeni), durata de viaţă (exprimată, de regulă, în număr de ore), temperatura luminii (exprimată în Kelvini) şi consumul de energie (exprimat în W). Eticheta ar trebui să menţioneze şi dacă becul conţine mercur.


Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Ghiduri + idei

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!