Lămpi solare folosite în interior - Ghid DIY

Postat la 06.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Ghiduri + idei

 Share

Lămpile solare care au în componenţă un LED, celule solare, baterie şi elemente de suport, funcţionează încărcându-şi bateria de la soare prin micul panou fotovoltaic amplasat în partea superioară. Bateria fiind încărcată, alimentează LED-ul cu energia de care el are nevoie pentru a sta aprins.

Majoritatea magazinelor de bricolaj au în ofertă lămpi solare de grădină la preţuri mici. Pe lângă utilizarea lor clasică, circulă o serie de idei despre cum ar putea fi folosite în mod creativ şi în interior.  


1. Plante de interior şi lămpi solare

Micile lămpi solare de grădină pot sta foarte bine printre plante atât în exterior, cât şi în interior. Aceasta pare să fi fost şi ideea din spatele conceptului doi în unul numit Lightpot al celor de la Studio Shulab. Ei au folosit o lampă cu LED telescopică, pentru a-i permite să crească odată cu planta.

Fără a-ţi propune să atingi nivelul de sofisticare al Lightpot, îţi poţi imagina uşor cum ai putea crea ceva similar distrându-te, totodată cu un mic proiect DIY. Poţi folosi lămpi obişnuite de grădină pe care să le încarci pe timpul zilei la lumina soarelui. Seara le poţi aşeza în ghivecele cu flori din interior.

Lămpile pot rămâne ca atare sau, dacă vrei să găseşti o soluţie elegantă pentru a produce mai multă lumină poţi crea uşor un abajur de tipul celor întâlnite adese în giftshop-urile pentru turişti şi în numeroase proiecte de pe pinterest (ca în imaginea de mai jos). Pentru a obţine efectul dorit e bine să alegi un material lucios (textil sau folie de aluminiu) care să reflecte bine lumina. Ai putea chiar să faci abajurul folosind două materiale unul lucios în interior şi unul care să îl îmbrace estetic pe cel dintâi la exterior. Abajurul trebuie să fie suficient de solid pentru a fi uşor de aşezat peste lampă seara şi uşor detaşabil ziua.

 

2. Lumini de veghe pe fereastră

O altă idee ar fi să aşezi lămpile pe pervazul interior al ferestrei în recipiente transparente (pahare înalte, vaze pentru flori sau ghivece) umplute cu ingrediente naturale: boabe de cafea, piper sau diverse amestecuri de seminţe.

Fiind tot timpul aşezate în apropierea ferestrelor, lămpile se pot încărca de la lumina care pătrunde prin acestea.


3. Luminatoare interioare

Si pentru că aminteam ceva mai sus de pinterest, pot fi găsite acolo o mulţime de idei pe care să le pui în practică dacă vrei să duci ideea de la punctul doi ceva mai departe.

Poţi desface lămpile solare în părţi componente pentru a folosi doar partea „luminoasă” în care este închis LED-ul şi de care este ataşat încărcătorul. Aceasta poate fi apoi aşezată sau lipită în şi pe tot felul de obiecte pentru a crea luminatoare de interior. Câteva exemple ar fi: sfeşnice, candelabre sau recipiente transparente, vopsite sau umplute cu pietre, scoici, nisip sau orice altceva îţi trece prin minte.


4. Elemente decorative

E drept că toate mini-proiectele de mai sus duc la crearea unor obiecte care sunt la limita dintre util şi decorativ, dar ideea prezentată în continuare intră mai degrabă în a doua categorie fie şi numai pentru că se apropie de zona mai largă a decoraţiunilor de iarnă.

Imaginea vorbeşte de la sine, nu e nevoie de nimic mai mult decât de câteva lemne de foc, câteva crenguţe de brad, o ladă din lemn şi lămpi solare bine încărcate. Nu se apropie mai deloc de imaginea unui şemineu, dar este totuşi o idee simpatică şi uşor de pus în practică.


Surse: 1,2,3


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Ghiduri + idei

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!