Un kit pentru case inteligente bazat pe senzori

Postat la 03.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

     Sistemele de control ale caselor inteligente au de regulă la bază o reţea de camere video. Cei de la Samsung au creat însă un sistem ceva mai complex care se bazează şi pe o serie de senzori ce pot detecta şi semnaliza uşi şi ferestre deschise sau pot localiza poziţia exactă a ceva sau a cuiva.


     Kit-ul produs de Samsung se cheamă SmartThings Home Monitoring Kit, costă aproximativ 1000 lei (250$), fără taxe de transport şi include un hub de sistem, un senzor de mişcare, un întrerupător „inteligent”, şi doi senzori multifuncţionali care pot sesiza dacă o anumită uşă sau fereastră este deschisă. Pentru a creşte eficienţa sistemului sunt disponibile şi alte componente, dar acestea nu fac parte din pachetul standard, ci trebuie cumpărate individual. Există spre exemplu un senzor care poate detecta scurgerile de apă şi un „senzor de sosire” care poate detecta dacă sunt oameni sau animale de companie prezente într-o anumită zonă. Kit-ul poate fi completat şi cu o cameră video.

     Hub-ul se conectează la reţeaua casei, iar senzorii se conectează la hub printr-o reţea ZigBee (o tehnologie gândită să fie mai ieftină şi mai uşor de utilizat decât cele mai cunoscute reţele wireless folosite în spaţii private, aşa cum sunt Bluetooth-ul sau WiFi-ul). Odată realizate conexiunile tot sistemul poate fi controlat prin aplicaţia SmartThings (care îţi permite să fii la curent cu ce se întâmplă în locuinţa ta, oriunde te-ai afla), direct de pe smartphone.

     Vei afla la timp dacă o fereastră sau o uşă au fost deschise în mod suspect şi poţi interveni rapid, dacă nu altfel, atunci măcar aprinzând lumina cu ajutorul întrerupătorului inteligent pentru a vedea dacă sunt motive reale de îngrijorare.

 

     Kitul te va ajuta să îţi ţii casa sub control de la distanţă, dar, poate face mai mult de atât. Îţi permite să pui elementele în relaţie unele cu altele, să le faci să interacţioneze. Există un serviciu numit If This Then That, pe scurt IFTTT, care are o serie de reţete de legare a diferitelor componente în reţele funcţionale şi mult mai independente. Folosind acest serviciu îţi poţi programa dispozitivele să realizeze controale de rutină, să reacţionete la anumiţi stimuli sau să transmită comenzi unele către celelalte. În fond, asta şi presupune Internet of Things – să stabileşti conexiuni între diferite elemente şi să le programezi să se controleze unele pe altele.

     Kit-ul produs de Samsung, SmartThings Home Monitoring Kit, se conectează, aşa cum spuneam, la sistemul casei printr-o reţea ZigBee şi tot astfel funcţionează şi o serie de yale inteligente. Combinându-le nu vei mai avea niciodată probleme cu cheile pe care nu le găseşti.

     Poţi folosi kit-ul şi pentru a-ţi îmbunătăţi determinarea. Dacă îţi programezi televizorul să se dechidă numai după ce aplicaţia UP by Jawbone arată că ai făcut într-adevăr 10.000 de paşi, probabil nu-ţi vei mai amâna la nesfârşit exerciţiile fizice, aşteptând ziua în care să ai mai mult timp liber.

     Cu toate lucrurile pe care le ai pe cap nu e imposibil să uiţi să îţi armezi casa după ce ai plecat. Dacă îţi iei cu tine „senzorul de sosire”, ai scăpat de această problemă. Poţi programa ca sistemul de securitate să se armeze automat imediat ce ai plecat de acasă.

     Ca să nu fie nevoie să verifici mereu ţevile din subsol sau din spaţiile mai greu accesibile din baie sau bucătărie, poţi instala senzori pentru scurgerile de apă. Foloseşte apoi reţeta de la IFTTT pentru a primi o alertă pe telefon atunci când e detectată umiditate în zona unde ai instalat senzorii.


Sursa
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!