KTH a inventat lemnul transparent

Postat la 01.10.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

     Un grup de cercetători de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm a creat lemnul transparent (TW). Materialul est inovativ şi ar putea schimba radical perspectiva asupra proiectării în arhitectură.

     Conform datelor din articolului publicat în revista ştiinţifică Biomacromolecules a Societăţii Americane de Chimie, lemnul transparent este creat printr-un proces care îndepărtează lignina chimică din furnirul de lemn, făcându-l să devină alb. Acest furnir alb şi poros este apoi impregnat cu un polimer transparent care reacţionează cu fiecare celulă, modificându-i proprietăţile optice şi făcând ca, în final, întregul material să devină transparent.


     Unul dintre profesorii de la KTH Wallenberg Wood Science Center, Lars Berglund, a declarat: „Atunci când lignina este îndepărtată, materialul devine alb şi cum lemnul nu este în mod natural transparent, am reuşit să obţinem acest efect prin ajustări făcute la nanoscală”. Proprietăţile optice ale materialului au fost modificate în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Fundaţia Knut şi Alice Wallenberg. Modificările pot fi reglate schimbând procentul volumului de celuloză, au declarat cercetătorii.

     Profesorul Berglund a sugerat câteva arii de folosire a lemnului transparent. Între primele sale propuneri a fost folosirea lemnului ca meterial pentru faţade şi pentru ferestre. Profesorul a explicat că materialul ar putea permite luminii să intre, fără a afecta intimitatea celor aflaţi înăuntru. O altă sugestie a sa a fost ca lemnul transparent să fie folosit pentru a acoperi suprafaţa celulelor solare, mai ales atunci când e nevoie să se acopere o suprafaţă mare. Preţul mic de producere a lemnului ar putea fi un avantaj greu de combătut al acestui material.


     Merită menţionat şi că materialul a fost creat cu scopul de a ajuta la reducerea consumului de energie din domeniul construcţiilor, estimat ca ajungând la 30-40% din totalul consumului de energie. Cercetările care au demonstrat că proprietăţile lemnului pot fi modificate relativ uşor i-au încurajat pe oamenii de ştiinţă se se orienteze mai mult asupra acestui material care este cel mai folosit material biologic de construcţie.

     Sugestiile profesorului Berglund arată două dintre aplicaţiile care se pot face la scară şi în domenii diferite cu acest material, dar reprezintă doar două exemple într-o mulţime de posibilităţi care pot fi imaginate.


     Sursa


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!