Sugestii pentru amplasarea ferestrelor

Postat la 29.09.2016 de ADMIN in ȘTIRI, Interne, Ghiduri + idei

 Share

Amplasarea ferestrelor trebuie să fie făcută aşa încât să ţină cont de câteva obiective estetice şi funcţionale:


1. să creeze o bună legătură între mediul interior şi cel exterior

2. să aducă în interior cât mai multă lumină naturală

3. să creeze faţade plăcute estetic

4. să asigure o bună ventilaţie a spaţiului interior

 

Astfel, o bună poziţionare şi dimensionare a ferestrelor va contribui la realizarea unei construcţii de calitate.

Spaţiul oricărei locuinţe e conturat în mare măsură de cantitatea de lumină naturală pe care o primeşte din exterior, de felul în care lumina pune în valoare culorile din interior şi de jocul umbrelor. Pentru a crea cu ajutorul ferestrelor un mediu cât mai echilibrat iată ce ar trebui avut în vedere când se stabileşte amplasarea lor:


Cât mai multă lumină în bucătărie şi în camera de zi.

Bucătăria, zona de servit masa şi camera de zi ar trebui să fie spaţii cât mai bine deschise. Se estimează că 80% din timpul petrecut în casă (cu excepţia orelor de somn, desigur) este consumat în aceste spaţii. Este bine de aceea ca ele să aibă cât mai multă lumină naturală.

În bucătărie se spune că spaţiile de depozitare intră în competiţie cu ferestrele pentru a câştiga cât mai mult din suprafaţa pereţilor. Pentru a evita compromisurile supărătoare, ideal ar fi să creezi o mini-încăpere special destinată depozitării sau să amplasezi mobilierul de depozitare cu precădere în zona de sub nivelul ferestrelor sau doar pe pereţii interiori care nu pot fi folosiţi pentru o mai bună circulaţie a luminii.

Proiectarea locuinţei ar trebui să aibă în vedere amplasarea celor mai folosite spaţii în apropierea ferestrelor

 

Mai multă lumină pentru camerele copiilor.

În fiecare cameră ar trebui să fie gândit un spaţiu bine iluminat, dar cu atât mai mult în camerele copiilor. Lumina naturală este recomandată pentru buna lor dezvoltare, de aceea ar trebui să beneficieze de ea în toate activităţile lor: de la joacă, la lectură sau rezolvarea temelor.


Ferestre pentru aerisirea camerelor „umede”

Amplasarea unei ferestre în baie este foarte importantă nu doar pentru a aduce şi în această încăpere lumină naturală pe parcursul zilei, ci mai ales pentru a permite aerisirea camerei. Deschiderea ferestrei va ajuta la eliminarea condensului. Astfel baia, care intră pe lista încăperilor „umede”, va fi mai bine igienizată.

 

Ferestrele crează o bună legătură interior-exterior.

Amplasarea ferestrelor poate aduce natura în interior. Ferestrele nu sunt simple deschideri în zid, ci o metodă de a intra în contact cu mediul exterior. Astfel ar trebui găsite punctele-forte ale mediul din jurul locuinţei şi „integrate” în construcţie cu ajutorul ferestrelor. Poţi porfita de el dacă peisajul oferit de exterior este plăcut sau îl poţi ajusta astfel încât să obţii cele mai bune rezultate.

 

Ţine cont de obstacole în amplasarea ferestrelor.

Amplasarea ferestrelor trebuie să ţină cont de împrejurimi. Nu doar natura este importantă atunci când se stabileşte amplasarea ferestrelor, ci şi poziţia imobilelor vecine sau a obstacolelor naturale. Calculele arată că un obstacol de 10m aflat la 15 m de faţadă va reduce cu 40% cantitatea de lumină care pate pătunde prin ferestrele de la primul nivel al clădirii.

 

Amplasează ferestre pe faţade opuse.

Iluminatul bilateral conferă echilibru gradului de iluminare şi atenuează umbrele. Astfel ferestrele amplasate pe faţade opuse dau profunzime interioarelor.

Mai mult decât să contribuie la o bună iluminare, ferestrele amplasate pe faţade opuse pot să ajute la o bună ventilare a spaţiului.

 

Ţine cont de elementele în relief de pe faţadă.

Terasele şi streşinile afectează pătrunderea luminii naturale. Pentru a reduce impactul lor se poate alege poziţionarea unor ferestre mai mari sau creşterea numărului de ferestre.

 

Montează ferestre la nivelul mansardei.

Nici spaţiile de la ultimul etaj al clădirii nu trebuie neglijate. Acestea pot fi iluminate cu ajutorul ferestrelor montate în acoperiş, ferestrele mansardate. Aceste ferestre pot aduce de 2 sau 3 ori mai multă lumină decât ferestrele aşezate pe faţadă. Luminată corespunzător, mansarda poate fi şi ea folosită ca spaţiu locuibil.

 

Nu ignora subsolul.

Subsolurile trebuie să fie şi ele prevăute cu ferestre. Chiar dacă sunt de mici dimensiuni, ferestrele prevăzute pentru subsoluri ajută la o mai bună orientare în aceste spaţii şi la aerisirea lor corespunzătoare.


Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Ghiduri + idei

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!