Casa “schizofrenică” din Spania, prevăzută cu spaţii de locuit distincte pentru iarnă şi vară

Postat la 21.09.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Obloane din metal şi plastic acoperă zidurile acestei reşedinţe situată în regiunea Catalonia a Spaniei. Casa este împărţită în două astfel încât să ofere familiei un mediu potrivit, care să se potrivească fiecăruia dintre cele două sezoane: iarnă şi vară.  

La realizarea proiectului au colaborat studioul din Brooklyn Fake Industries Architectural Agonism şi firma locală de arhitectură Aixopluc. Reşedinţa are 330mp şi este amplasată pe un câmp de aluniş situat aproape de Alforja - o localitate rurală de la poalele munţilor Serra de la Mussara în estul Spaniei.


Clienţii au vrut o casă pentru familie care să le permită să-şi petreacă vacanţele în propria casă. Arhitecţii au creat OE House, al cărei plan de la parter poate fi deschis, astfel încât să fie folosit exclusiv în lunile de vară şi un etaj mai bine izolat pentru perioada de iarnă. 


“OE House este un montaj” au spus arhitecţii. “Clientul a vrut o casă dublă, astfel încât să se mute dintr-o jumătate în cealaltă, în funcţie de dispoziţia lor.”

“Nu le place să-şi petreacă vacanţele călătorind, au preferat să se mute la parter, cu totul, şi să închidă zona de sus.”


Fiecare nivel are propria bucătărie, zonă de zi şi dormitoare - două jos şi trei sus, astfel încât există două spaţii de locuit perfect funcţionale independent. Partea de jos a casei este înconjurată de obloane pliante, translucide, care pot fi trase astfel încât să asigure unirea spaţiului de locuit cu veranda.


Arhitecţii spanioli de la Casos de Casas au avut o idee similară când au folosit panouri ondulate de policarbonat pentru a crea diferite niveluri de izolaţie în jurul unei casei Seasonless House situată în zona de deal a provinciei de pe coastra Castellón-ului.


Această “membrană sezonieră” amplasată în jurul nivelului inferior al OE House permite familiei să se adapteze uşor la schimbările de temperatură şi este completată de un tavan lucios, metalic şi de bârne vizibile.

Dormitoarele şi băile sunt cuprinse într-o casetă din zona din spate care este realizată din plăci de OSB. 

Acoperişul drept al clădirii poate fi folosit drept o altă zonă de petrecere a timpului în perioada lunilor călduroase.


Când vremea este mai rece, familia îşi poate încheia perioada de “campare” urcând la etaj unde există un spaţiu amenajat într-o manieră mai tradiţională, cu uşi glisante din lemn şi un tavan arcuit din cărămidă care aminteşte de detaliul arhitectural cu specific local “volta catalana”. Obloanele pot fi trase astfel încât să acopere pereţii din sticlă, ajutând astfel şi la menţinerea unei temperaturi mai ridicate în interior. 


“Le-am oferit două medii domestice bine cunoscute - planul deschis specific caselor destinate plăcerilor hedoniste, potrivit pentru sezonul cald, peste care am aşezat existenţionalismul interiorizat specific proiectului Maison Jaoul al lui Le Corbusier pentru lunile reci din Seera de la Mussara” a spus echipa “Am făcut asta literalmente.”


“Întregul care a rezultat menţine diferenţele schizofrenice ale celor două moduri diferite de locuire şi, în aceeaşi măsură, negociază imposibila întâlnire a celor două tipuri” au adăugat ei.

Acest amestec de materiale şi tehnici industriale şi tradiţionale a ajuta la definirea celor două zone distincte ale casei, dar au fost deopotrivă utile pentru a asigura un timp scurt de construcţie. 


Cu toate acestea, problemele apărute în relaţia cu unul dintre executanţi şi reducerea cu 30% a creditului stabilit iniţial cu banca au făcut ca realizarea proiectului să se întindă pe o perioadă de până la 4.5 ani.

“Fiecare problemă a reprezentat o ocazie pentru a construi o casă mai ieftină şi mai bine realizată, care să aibă un aer de collaj şi bricolaj” au spus arhitecţii. 


“Învăţând din exemplele unor case anonime din împrejurimi, am ajuns la o combinaţie între o mas (o casă specifică fermierilor catalani) şi un hambar ţărănesc” au explicat ei.


Familia a locuit pe şantier pe toată perioada construcţiei, campând pe acoperiş vara şi urmărind progresul făcut în constucţia casei. Ca urmare a acestei organizări s-a creat o relaţie puternică între clienţi, constructori şi meşteşugarii locali. 


Pentru a sărbători finalizarea proiectului festivalul local calçotada desfăşurat iarna - festival care presupune consumarea unor cepe verzi uriaşe - s-a desfăşurat la OE House. 


Au lucrat la proiect:

Arhitecţi: Fake Industries Architectural Agonism, Aixopluc

Arhitecţi responsabili: Cristina Goberna, Urtzi Grau, David Tapias

Colaboratori: Ricard Pau, Jordi Royo, Josep Maria Delmuns

Constructori: OE family, Construccions Saura SL, Aluminis Ortiz, Fusteria Florentin


Sursa.


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!