DIY micro-spaţii verzi pentru interior

Postat la 19.09.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Design + amenajări

 Share

Cei pasionaţi de grădinărit şi care iubesc să-şi petreacă timpul în aer liber, au tendinţa să stea posomorâţi pe tot parcursul sezoanelor reci, pentru că le lipseşte verdele de care au atâta nevoie în jurul lor. Există însă o soluţie uşoară pentru această problemă. Plantele de interior au potenţialul să aducă în orice spaţiu o pată vie de verde, iar cu aceste micro-grădini nu te vei bucura doar de frumuseţea lor, ci şi de plăcerea de a le face. Orice recipient de sticlă poate fi transformat într-un micro-spaţiu verde, de la un abajur de sticlă, la un acvariu de peşti, astfel încât ai putea avea mai multe pretutindeni prin casă, în toate formele şi dimensiunile şi cu o compoziţie diversă de plante înăuntrul lor.   


Plantele sunt incredibil de versatile şi cu siguranţă există o mulţime de specii ideale pentru spaţiul în care locuieşti. Aşa cum se întâmplă atunci când amenajezi o grădină, pentru a te asigura că vei alege speciile potrivite pentru a rezista în condiţiile de umbră, lumină şi umiditate specifice acelei grădini, la fel trebuie procedat şi în cazul camerei în care vrei să amplasezi aceste micro-spaţii verzi, observ-o cu atenţie, pentru a şti ce plante să foloseşti. În ce priveşte recipientul, nu există limite de opţiuni, poţi folosi pahare, borcane, chiar şi ceşti de ceai din sticlă, în plus, un drum până la magazinul cu obiecte de bricolaj îţi va pune la dispoziţie multe alte opţiuni.

     

Ce să plantezi

Ca să te asiguri că plantele vor rezista, trebuie să le alegi pe cele care sunt potrivite pentru spaţiul tău. În plus, alegându-le pe cele potrivite, nu va trebui să le acorzi atât de multă grijă cum s-ar întâmpla în cazul celor care, fiind adecvate unui alt mediu, ar avea nevoie de îngrijiri speciale. Plantele pot fi grupate în funcţie de temperatura şi nivelul de umiditate de care au nevoie pentru a se dezvolta. Iată, aşadar, o selecţie de plante distribuite în funcţie de specificul spaţiului în care se potrivesc.  


O cameră călduroasă şi uscată

Tillandsis (cunoscute şi ca plante de aer) rezistă fără probleme chiar şi atunci când sunt neglijate, de altfel îşi iau umiditatea de care au nevoie din aerul din jurul lor

Plantele suculente crează un aspect aparte, dat fiind că au un colorit divers, în plus sunt foarte uşor de îngrijit şi nu solicită multă atenţie.

Cactuşii, la fel ca şi plantele de aer, au nevoie de foarte puţină grijă pentru a supravieţui, în plus şi aceste plante apar într-o varietate de nuanţe, forme şi texturi, aşa că vei putea crea mici decoruri de deşert, după cum te ţine imaginaţia. Dacă vrei să te distrezi, poţi adăuga piese miniaturale sau de jucărie precum: mici cranii, mărăcini, roţi şi chiar figurine umane. 

Ierburile mediteraneene, aşa cum e oregano sau orice tip de cimbru (există aproape 50 de specii). Unele specii de cimbru pot fi folosite ca plante căţărătoare şi cele cu un parfum puternic, pot îmbunătăţi ansamblu, dându-i o dimensiune în plus, pe lângă cea vizuală. 

 

O cameră rece şi uscată

Plantele ca Nertera granadensis sunt foarte aspectuoase şi rezistă cel mai bine în spaţiile în care temperatura nu depăşeşte 18-20 C. Acestea au nevoie de lumină, altfel se vor dezvolta mai mult frunzele, în detrimentul fructelor, totuşi nu e indicat să stea direct în bătaia razelor soarelui.

Majoritatea speciilor Tillandsia sunt, de asemenea, rezistente la temperaturi mai scăzute şi oricum, e puţin probabil ca spaţiul din locuinţa ta să îngheţe sau să ajungă la temperaturi atât de joase încât să le omoare.


O cameră călduroasă şi cu umiditate crescută

Este foarte uşor să lucrezi cu un astfel de mediu, dat fiind că majoritatea plantelor de apartament sunt de origine tropicală, astfel poţi să alegi dintr-o plajă mare de opţiuni.

Peperomia - sunt multe varietăţi ale acestui gen şi majoritatea sunt destul de mici şi compacte, ideale pentru a fi amplasate într-un recipient de sticlă. Peperomia prostrata arată foarte bine şi este o plantă târâtoare, în vreme ce Peperomia verticillata are boboci mici ca de trandafir.

Plantele carnivore. Dionaea muscipula aau plantele din genul Nephentes arată extraordinar şi pot fi uşor combinate cu ferigi mici sau cu muşchiul şi nu vor fi doar de decor, te vor ajuta şi să scapi de eventualele musculiţe neplăcute.

Orice gen de ferigă miniaturală e potrivită pentru spaţiile cu umiditate crescută.

Helxine soleirolii e, de asemenea, o plată târâtoare foarte frumoasă


O cameră rece şi cu umiditate crescută

Camere mai puţin locuite sunt de regulă încălzite mai puţin şi în sezonale reci sau cu precipitaţii abundente, nivelul umidităţii din interiorul lor poate creşte. Veste bună este că plantele pot înfrumuseţa orice tip de spaţiu. 

Muşchiul supravieţuieşte mai bine în zonele mai reci şi umede şi, după toate probabilităţile, vei găsi muşchi în zona dimprejur şi nu va mai fi astfel necesar să cumperi de la florărie sau din orice magazin care vinde plante, seminţe sau articole de grădinărit. 

Lichenii precum Cladonia pyxidata se potrivesc, de asemenea, foarte bine în zonele mai reci, şi nu sunt numai foarte rezistenţi, ci şi foarte aspectuoşi. Şi un decor cu licheni poate fi completat cu elemente artificiale care să creeze o scenă aparte.

Iedera englezească sau orice tip de iederă miniaturală se descurcă foarte bine în spaţiile mai reci, iar pentru a se dezvolta au nevoie de un sol cât mai umed.

Trandafirii miniaturali sunt foarte frumoşi, însă aceştia nu pot fi amplasaţi în orice tip de recipient de sticlă, se pretează mai de grabă la acvariile de dimensiuni mai mari. 

Plantele cu bulbi precum cele din genul crocus sau muscari sunt suficient de mici încât să poată fi folosite ca piese centrale în recipientele mici sau medii. 

 

Odată ce ai ales plantele cu care ai vrea să lucrezi trebuie să le amplasezi în noul lor mediu. Cel mai bine ar fi să grupezi speciile diferite în funcţie de compatibilitatea lor aşa că poţi pune la un loc plantele suculente şi cactuşii, într-o cameră călduroasă şi uscată iar pe cele tropicale, care iubesc umiditatea, le poţi amplasa fără grijă în baie sau într-un alt mediu unde umiditatea este crescută. Este recomandat să aşezi în partea de jos a recipientului un strat de pietricele pentru a asigura drenajul solului, urmat de un strat de cărbune activat care va împiedica formarea algelor şi, apoi, pâmântul pentru flori. Plantează florile şi, la final, adaugă, dacă vrei, elemente decorative precum pietricele sau diferite figuri miniaturale.

Există un raport de care trebuie să ţii cont atunci când realizezi aceste micro spaţii verzi. Pentru a permite plantelor să se dezvolte şi, de asemenea, pentru a permite aerului să circule corespunzător, ideal este ca ele să nu fie umplute în proporţie mai mare de 50%.     


Nu uita de creativitate. Poţi adăuga mobilier de jucărie, astfel încât să creezi impresia unui parc, sau poţi folosi figurine cu forme umane sau animale pentru a crea diferite scene. Aşează sticlele pe orizontală, foloseşte lumini LED, dacă ţi se pare potrivit şi, dacă rămâi fără inspiraţie, poţi căuta idei noi pe Twig Terrariums. La fel de bine ai putea, din când în când, să înlocuieşti plantele pentru a varia nuanţele şi texturile. Dacă ai animale de companie, ar fi bine să te asiguri că micro-grădinile tale sunt prevăzute cu capace astfel încă să fie protejate de prezenţa curioşilor. De asemenea, e bine ca, în această situaţie, să faci înainte o cercetare pentru a vedea care plante pot fi toxice pentru animale.

Sursa.


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Design + amenajări

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!