Clădirile abandonate pot fi transformate în spaţii de locuit adăugând bucătării şi băi modulare

Postat la 18.09.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Cu relativ puţine intervenţii pentru finisaje, spaţiul brut şi rudimentar al clădirilor abandonate poate fi (re)folosit pentru locuire.

Cei de la Kraaijvanger din Rotterdam au creat o bucătărie şi o baie modulare care pot fi inserate într-un spaţiu gol pentru a-l face locuibil. Modulul de 15 mp poate transforma în locuinţe private spaţii care au fost iniţial gândite pentru alte scopuri (hale, clădiri de birouri etc.). Singura condiţie pentru reuşită este ca acele spaţii să fie deja conectate la reţelele de electricitate şi apă.

Modulele au fost concepute astfel încât să le aducă un plus de confort celor care le folosesc şi conţin baie şi bucătărie. În plus, sunt dotate cu: sistem de încălzire, sistem de sunet şi conexiune Wi-Fi, rezolvând astfel şi mai multe dintre problemele potenţialilor locatari.

Unul dintre punctele forte ale modulului Hub, cum l-au numit creatorii, este că oferă într-un pachet compact o mulţime de soluţii, permiţând astfel ca restul spaţiului să fie folosit cu mai multă flexibilitate. Un alt punct forte este că poate transforma spaţiul într-un timp relativ scurt: „Hub-ul este un sistem modular, uşor de demontat care permite unor clădiri goale să fie transformate în clădiri de locuinţe în câteva zile” – explica pentru Dezeen arhitectul David Hess. 

Hub-ul îşi demonstrează încă o dată flexibilitatea prin aceea că poate fi la fel de uşor scos dintr-un spaţiu - „Când o clădire capătă o altă funcţiune sau urmează să fie demolată, Hub-ul poate fi uşor înlăturat şi plasat în altă parte” – mai spunea David Hess în declaraţiile lui pentru Dezeen.

Hub-ul a fost premiat într-o competiţie cu tema „Cum vom locui în viitor?” şi primele astfel de module au fost instalate în districtul Tomerhofkwartier din Rotterdam. Modulele-pilot au fost realizate dintr-un amestec de PAL şi plăci solide de cherestea şi se conectează la reţelele principale de apă şi electricitate prin cabluri şi conducte din podea.

Creatorii Hub-ului au propus câteva schiţe pentru a arăta cum s-ar încadra modului într-un context complet de locuire. În schiţele propuse, Hub-ul este folosit şi ca zonă de marcare şi delimitare a spaţiului. Au sugerat şi că ar putea exista module suplimentare pentru dormitor şi birou şi că un spaţiu în care sunt amplasate mai multe astfel de module poate fi împărţit diferit în funcţie de grupul sau grupurile care îl locuiesc - „Membrii unei familii ar putea împărţi un Hub şi ar putea folosi Bed-Hub-uri ca dormitoare, folosind spaţiul dintre ele ca zonă de living, dar un Hub ar putea fi împărţit şi de studenţi sau refugiaţi şi atunci camera în care e plasat Hub-ul devine spaţiu comun.” spunea David Hess.

Câteva dintre propunerile de amplasare a modulelor includ o posibilă amplasare pentru studenţi, pentru refugiaţi, pentru familii sau pentru o singură persoană.

Sursa
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!