20 de adaptări creative

Postat la 11.09.2016 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share


Când construcţiile nu mai sunt folosite sau sunt de-a dreptul abandonate, schimbarea destinaţiei poate fi modalitatea perfectă pentru a insufla o nouă viaţă într-o clădire veche, conservând deopotrivă resursele şi valoarea istorică. Fie că la mijloc sunt argumente ce ţin de protejarea mediului, de disponibilitatea terenurilor libere sau de dorinţa de a conserva simboluri istorice, numeroase firme de arhitectură din întreaga lume recurg la schimbarea funcţiunii ca soluţie pentru problemele moderne ale mediului construit. 

  

Cu asta în minte, Sabrina Santos a întocmit pentru archdaily o listă de 20 de proiecte care au fost supuse unui proces de adaptare pentru a putea fi refolosite. Fiecare dintre aceste proiecte foloseşte o structură veche pentru a crea o formă revitalizată într-o manieră unică, distinctă.   


1. The Chapel on the Hill; Forest-in-Teesdale, Regatul Unit - Evolution Design

Această casă de vacanţă a fost cândva o capelă având specificul secolului XIX. Proiectul de reconstrucţie a presupus transformarea unei clădiri puternic afectată de vânturi şi ploi într-o reşedinţă confortabilă de vacanţă, capabilă să găzduiască şapte oaspeţi. 


2. Turnul de apă Jaegersborg, Copenhaga, Danemarca - Dorte Mandrup Arkitekter

În 2004, Dorte Mandrup Arkitekter ApS au câştigat concursul care presupunea transformarea turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu mai multe funcţiuni. Acum nivelurile superioare ale clădirii sunt împărţite în spaţii de locuit pentru studenţi. Fiecărei unităţi i s-a adăugat o structură translucidă proeminentă care permite luminii să pătrundă mai bine şi oferă, totodată, o mai bună perspectivă asupra oraşului.


3. House of Vans Londra, Londra, Regatul Unit - Tim Greatrex 

The House of Vans din Londra este amplasată în interiorul arcadelor din cărămidă ale liniilor de metrou vechi de 150 de ani care există la Staţia Waterloo. Este un spaţiu cu mai multe funcţiuni destinat celor pasionaţi de skateboard şi bascheţii Vans. Între altele, House of Vans dispune de o galerie de artă, de spaţii creative, de o cameră cu monitoare, de un spaţiu destinat muzicii, de o cafenea, de mai multe baruri şi de un skate park interior din beton şi lemn de arbore de cauciuc.  


4. Casa Huiini, La Primavera, Mexic - S+ diseño

Construită din containere folosite în transport, Casa Huiini este o combinaţie de patru cuburi suprapuse, care sunt combinate pentru a crea o reşedinţă sustenabilă la marginea Pădurii Primavera. Datorită structurii sale modulare, casa poate fi uşor extinsă sau adaptată unor noi tehnologii sustenabile.  


5. Zonă industrială transformată în clădiri rezidenţiale, Veneţia, Italia - Studio Macola

Luând ca exemplu reţeaua urbană a insulei veneţiene Murano, acest proiect revitalizează o fostă zonă industrială pentru a crea noi complexe rezidenţiale în interiorul unei fabrici dezafectate. 


6. Teatrul de piatră din Sf. Luke, Bedford, Regatul Unit - Foster Wilson Architects

În centrul oraşului Bedford, o biserică moravă şi casa parohială au fost transformate într-un centru de arte ale spectacolului. Capela a fost transformată într-un amfiteatru cu 300 de locuri şi acolo unde a fost posibil, au fost folosite materialele originale. 

  

7. Structură de lemn la Launchlabs, Basel, Elveţia - Stereo Architektur

Deşi a fost folosită ca spaţiu de evenimente timp de mai mulţi ani, principala hală de asamblare a fostei fabrici de maşini Burckhardt din Base, Elveţia a fost transformată într-un mediu de lucru multifuncţional, adaptabil unei game variate de întrebuinţări.


8. Biserică transformată în reşedinţă, Chicago, Statele Unite - Linc Thelen Design, Scrafano Architects 

Cândva, această clădire, era o biserică în Chicago, Illinois. În prezent, clădirea este o reşedinţă cu şapte dormitoare care păstrează detalii originale, precum vitraliile, cărămida aparentă, arcele de pe tavan şi clopotniţa, integrând totodată dotări şi elemente specifice stilului modern.  


9. Readaptare a arcurilor unui viaduct, Zurich, Elveţia - EM2N

Pentru a integra infrastructura existentă în sistemul urban, EM2N au regândit acest viaduct elveţian astfel încât să poată susţine spaţii comerciale şi de tranziţie, toate într-un buget redus. 


10. Biroul-şalupă The Brain of Brian, Cornwall, Regatul Unit - Marraum Architecture

Folosind o şalupă Fero din Al Doilea Război Mondial, dezafectată, Marraum Architecture a creat un birou-plutitor pentru realizarea căruia au fost folosite materiale durabile care pot rezista în condiţiile meteorologice specifice bazinului portuar.  


11. Un vechi hambar breton transformat în studio de artă, Sizun, Franţa - Modal Architecture

Acest studio de artă a fost creat în Franţa dintr-un hambar de secol XVII, astfel încât exteriorul să păstreze identitatea arhitecturală locală, în vreme ce interiorul a fost finisat şi zugrăvit în alb astfel încât în final spaţiul să fie mai luminos. 

 

12. Readaptarea unui buncăr de război, Vuren, Olanda - B-ILD

Ca parte a campaniei de promovare a biroului Famous, un buncăr în ruină din Olanda a fost transformat într-o casă de vacanţă pentru două familii. O astfel de readaptare a spaţiului a fost ispirată de proiectului lui Le Corbusier “Le Cabanon”.


13. Sala de escaladă Allez UP, Montreal, Canada - Smith Vigeant Architects

Creată în incinta vechii rafinării de zahăr Redpath, Sala de escaladă Allez UP a exploatat clădirea principală şi silozurile sitului spre a crea un spaţiu unic, de căţărare în intrerior, cu ziduri de căţărare care se aseamănă cu nişte stânci de zahăr.


14. Şcoală pentru bucătari profesionişti într-un vechi abator, Cadiz, Spania - Sol89

Dintr-un abator de secol XIX, Sol89 au creat o şcoală pentru bucătari profesionişti, consolidând structura vechii clădiri, sub un nou acoperiş ceramic şi, cuprinzând în proiect şi alte materiale în măsură să amintească originile clădirii.


15. Readaptarea vechii staţii Benalua şi inserarea sediului central al Casei Mediterraneo, Alicante, Spania - Manuel Ocana del Valle

Amplasat în vechia staţie de tren Benalua, sediul central al Casei Mediterraneo a creat un concept care are la bază un buget redus pentru a realiza un spaţiu multifuncţional pentru evenimente precum expoziţii, concerte şi petreceri. 

 

16. Clădirea verde, Louisville, Statele Unite - (fer) studio

Bazându-se pe relaţia dintre design şi sustenabilitate, (fer) studio au folosit un depozit vechi de 115 ani pentru a crea un spaţiu comercial de aproape 1000 m2. Pentru realizarea acestui spaţiu au fost folosite tehnologii sustenabile, între care un acoperiş verde, un sistem de colectare a apei de ploaie, panouri solare şi izvoare geotermale.


17. Castle-Tower Regensberg, Zurich, Elveţia - L3P ARchitects

Într-un vechi turn de castel din Zurich, înalt de 21 de metri, L3P Architects au creat un spaţiu de expoziţie medieval care aminteşte de atmosfera originală prin intermediul luminii indirecte, difuze şi prin prezentarea unor elemente relevante pentru istoria locală din vremuri medievale până în prezent. 


18. Centrul Societăţii Franz Kafka, Republica Cehă - Steven Holl Architects, Marcela Steinbachova (Skupina)

Subsolul unei foste clădiri care funcţiona înainte ca depozit pentru o spălătorie a fost transformat pentru Centrul Societăţii Franz Kafka într-un spaţiu pentru expoziţii, conferinţe şi concerte. O zonă a acestui spaţiu găzduieşte biblioteca personală a lui Franz Kafka. Ceea ce era înainte un spaţiu mic şi întunecat, a fost transformat într-o clădire revitalizată capabilă să creeze noi conexiuni vizuale, prin adăugarea luminatoarelor şi prin resegmentarea spaţiului.


19. Intervenţia Lesczynski Antoninz Manor, Leszno, Polonia - NA NO WO architekci

Realizarea acestui proiect a presupus restaurarea şi extinderea a trei foste corpuri de fabrică şi ridicarea unei clădiri noi, pentru a crea un spaţiu de reşedinţă şi destinat îngrijirii sănătăţii celor în vârstă din Polonia.


20. Brothers Brewery & Juke Joint BBQ; Auckland, Noua Zeelandă - MA Studio

Implementând strategia adaptării pentru a putea fi refolosit, MA Studio a transformat un depozit datând din 1960 într-un spaţiu care serveşte ca fabrică artizanală de bere, restaurant, bucătărie comercială şi bar şi care, în plus, dispune de o curte şi de o zonă exterioară pentru servit masa. În spaţiul exterior s-au folosit şi tehnici peisagiste pentru a atenua senzaţia originală de depozit, iar în interior, zidurile deja existente de cărămidă au fost şmirgheluite, în vreme ce coloanele de beton au păstrat straturile uzate de vopsea.  

Sursa.


Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!