Cum alegem ușile și ferestrele

Postat la 08.05.2018 de Mihaela Ioncelescu in ȘTIRI, Interne, Design + amenajări

 Share

Construcția și renovarea unei locuințe trebuie să țină seama și de elementele de închidere, respectiv ușile și ferestrele. Avantajele pe care le implică aceste sisteme reprezintă, de fapt, criteriile de care trebuie să ținem seama în alegerea lor, respectiv să ofere confortul căminului nostru, să asigure protecția locuinței, lumina necesară, să presupună cheltuieli de întreținere reduse și, pe cât posibil, să ne detașeze de zgomotele exterioare. Pe lângă toate acestea, ușile și ferestrele sunt cele prin care se pierde aproximativ 40% din energia unei case, astfel că pe lângă rolul estetic determinant, funcționalitatea acestor sisteme reprezintă un criteriu esențial de selectare a lor.


Confortul și stilul unei locuințe sunt sugerate încă de la intrare, acolo unde se află prima ușă de acces spre interior. Alegerea ușii de exterior ține seama de mai multe aspecte care, împreună, trebuie să asigure funcționalitatea și esteticul a ceea poate fi numit “străjerul” casei. Prima întrebare care apare încă de la intrarea în casă este: Ce alegem? Ușă metalică sau ușă din lemn?

Unul dintre cele mai utilizate și preferate materiale pentru ușile de exterior este, în ultima perioadă, metalul, în principal gradului ridicat de siguranță pe care îl oferă, dar și rezistenței sale la condiții meteo extreme. Pe lângă acestea, ușile din metal sunt selectate și datorită unor calități suplimentare oferite de proprietățile anti-efracție, antifonice, termoizolante sau ignifuge. Iar ușile din metal pot fi finisate astfel încăt aspectul final să sugereze eleganța ușilor din lemn, aici intrând cu succes ușile ale căror fațete sunt acoperite cu placaj din lemn. În plus, versatilitatea ușilor din metal poate rezolva o eventuală discrepanță între exterior și interior prin alegerea unei uși cu două fațete.


Adepții ușilor exterioare din metal invocă proprietățile termoizolante ale acestora. Majoritatea acestor uși au un cadru din lemn sau din metal și o pereche de fațete metalice lipite pe un interior din polistiren expandat sau spumă poliuretanică, acesta din urmă fiind probat dacă valoarea rezistenței la transfer termic este de aproximativ 15 mp K/W. Specialiștii atrag atenția că, în timp, spuma poliuretanică își pierde din proprietățile termoizolante. În plus, dacă ușa de exterior este expusă direct variațiilor termice, respectiv temperaturilor scăzute ale iernii, este obligatoriu ca interiorul său să fie plin întrucât în spațiile goale condensul riscă să se transforme în gheață. Condensul care afectează, pe durata iernii, ușile metalice reprezintă un dezavantaj major întrucât în cazul în care nu sunt zincate termic pot fi afectate de rugină și se vor deteriora.Dacă ușile din metal câștigă puncte la capitolul funcționalitate, adepții stilului clasic vor invoca de cele mai multe ori aspectul estetic pe care îl oferă ușile din lemn. Ușile din lemn masiv oferă aspectul tradițional, clasic și sentimentul durabilității, fiind în primul rând potrivite pentru menținerea stilului arhitectural al caselor vechi. Ușile din lemn masiv vin într-o multitudine de esențe, de brad, cireș, fag, stejar, pot fi lăcuite sau vopsite astfel că la o eventuală reamenajare nu este necesară schimbarea ușii de exterior ce poate fi pur și simplu revopsită. Cu toate acestea, diferența este dată de prețul de producție ce poate fi mult ridicat sau de dificultatea de a găsi uși veritabile din lemn masiv. Timpul este cel care lucrează și în defavoarea lemnului care, pe lângă faptul că nu oferă aceeași izolare termică precum spuma poliuretanică, poate să se usuce, să crape, să putrezească sau să se umfle în cazul în care nu este tratat corespunzător condițiilor la care urmează să fie expus.


Ușile din lemn produse la scară industrială sunt compuse, de fapt, din două plăci de furnir așezate peste un ‘miez’ realizat din conglomerate de lemn, respectiv PAL, MDF sau HDF.

Variantele mai accesibile sunt ușile celulare MDF vopsite (fețe din MDF în trei sau patru straturi, rama din MDF sau panel și interior din hârtie celulară, cu exterior sensibil la zgârieturi și loviri), ușa celulară MDF furniruită (cu fețe din MDF acoperite cu firnir de diferite esențe, rezistentă la lovituri) și ușa ceulară MDF cu folie PVC (cu fețe din MDF acoperite cu folie autocolantă ce nu se poate retușa după zgârieturi).

Un criteriu important al alegerii ușilor de exterior îl reprezintă siguranța pe care acestea o pot oferi căminului. La capitolul antiefracție nu există sentință definitivă asupra siguranței fără echivoc oferite de metal sau de lemn, întrucât hoții nu mai sparg ușile ci atacă yalele. O ușă puternică are cel puțin două încuietori și un toc gros și rezistent. Mecanismele suplimentare antiefracție presupun ranforsarea ușii prin adăugarea de straturi suplimentare de oțel și lemn, închiderile care combină cheia cu accesul electronic cu cip sau sisteme ce declanşează în uşă şi în perete ancore din oţel.


Amenajarea unui interior din punct de vedere cromatic ne trimite automat cu gândul la culoarea pereților și poate a mobilelor. Imaginea de ansamblu depinde și de stilul și culoarea ușilor de interior și a ferestrelor. Primele elemente cu care o persoană ia contact într-o locuință sunt ușile astfel că acestea pot determina o anumită percepție și pot transmite o anumită idee. Și în cazul ușilor de interior alegerea trebuie să țină cont de stil, dimensiune, culoare, material și rezistență.

Ușile de interior laminate sunt potrivite locuințelor moderne pentru că au darul de a imprima un sentiment de flexibilitate, fiind astfel compatibile și cu stilul de design clasic. Interioarele axate pe clasic și natural sunt însă compatibile cu uși din furnir natural, ce trimit cu gândul la rustic și simplitate. Varianta ușilor din lemn stratificat reprezintă o opțiune simplă pentru locuințele clasice, cât și pentru cele moderne Culoarea ușilor de interior poate rezona sau dimpotrivă poate deveni nota discordantă a unui cămin. Versatilitatea ușilor albe nu a fost până acum întrecută, astfel că piesele albe pot fi moderne, clasice, boeme sau chiar excentrice. Ușile se pot armoniza cu pardoseala, mobila, pereții și ferestrele unei locuințe. Sfatul designerilor este ca în cazul ușilor din lemn natur să evităm culorile puternice pe pereții din apropiere, iar în cazul zugrăvelii în culori vii, va trebui să ne limităm la ușile albe sau negre. Pentru locuințele mici, se recomandă în general ca ușile să fie alese în culori similare sau apropiate pereților pentru a evita senzația de fragmentare a spațiului.


Pe lângă uși, ferestrele au devenit tot mai performante pentru a deveni veritabile bariere antiefracție. Putem alege fie pentru tâmplărie dotată cu geam antiefracție fie pentru cea dotată cu geam normal peste care a fost aplicată o folie care are rolul de a îngreuna spargerea sau chiar tăierea cu diamant a sticlei. Geamurile stratificate de securitate sunt compuse din două sau mai multe foi de sticlă, asamblate cu ajutor unor filme de polivinil butiral, grosimea rămânând la alegerea proprietarului locuinței. Geamul antiefracție este dotat și cu feronerie specială care îngreunează accesul intrușilor. Avantajul este acela că filtrul de laminare va păstra cioburile lipite de el în cazul spargerii, evitând situația neplăcută a cioburilor împrăștiate în cazul spargerii accidentale. Tehnlogia răspunde și nevoilor obișnuite de protecție față de razele ultraviolete și de izolare față de zgomotul exterior.  


Fiind cele mai răspândite, profilele PVC impun o atenție deosebită în alegerea lor întrucât o economie inițială presupusă de un preț mai mic poate atrage după sine cheltuieli mai mari de întreținere sau chiar de înlocuire a ferestrelor. Prin urmare alegerea unui profil de calitate înseamnă rezistență în timp și chiar economie de energie pe termen lung. La ferestrele de bloc pot fi alese profile de categorie medie, însă în privința caselor sunt recomandate cele de calitate superioară deci mai costisitoare întrucât pierderea de energie este mai mare. Un detaliu asupra cărora puțini insistă este pervazul a cărui prezență previne ca apa scursă de pe geam să ajungă în perete, vulnerabilizând partea de jos a ferestrei atât în interior cât și în exterior.

Cu toate că profilele PVC s-au răspândit cu repeziciune în ultimii ani, lemnul recâștigă teren. Ferestrele cu geam termopan pot fi realizate cu PVC, aluminiu și lemn. După o dominație clară a PVC-ului, recomandat pentru faptul că este ușor de întreținut, lemnul reintră în scenă odată cu tendința generală de reîntoarcere la natură și de eliminare a plasticului din viața noastră. Lemnul oferă o varietate de culori, iar oferta de esențe este foarte bogată. Dezavantajul lemnului, fie că este masiv sau stratificat, este, la fel ca în cazul ușilor, modificarea în timp a structurii sale ceea ce poate afecta nivelul de izolare fonică și termică.

Criteriile de selecție a sistemelor de închidere ale unei locuințe pornesc în primul rând de la bugetul disponibil și de la utilizarea acestuia în mod rațional astfel încât ceea ce alegem să ofere confortul necesar unui cămin.

 Ce sisteme si tipuri de uși aveți în acest moment, și ce ați alege dacă v-ați muta într-un spațiu nou?Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Design + amenajări

Mihaela Ioncelescu

Absolventă de Filosofie, are un master în Studii Americane, lucrează la un post de radio și crede că oamenii inteligenți și cu curaj să gândească neconvențional pot avea cele mai bune idei pentru a schimba lumea.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!