Grădini de apartament: idei de cadouri pentru aceasta primăvară

Postat la 21.03.2018 de Mihaela Ioncelescu in ȘTIRI, Interne, Design + amenajări

 Share

Bătălia urbană a ultimelor decenii se poartă tot mai intens între spațiile verzi și ofensiva de oțel, beton și sticlă a expansiunii orașelor.

Uniunea Europeană recomandă 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, ca mijloc de diminuare a poluării și pentru a asigura accesul locuitorilor din mediul urban la un trai sănătos. Organizația Mondială a Sănătății a prevăzut efectele nocive ale zonelor cotropite de asfalt și beton și a propus chiar 50 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. Cu câteva excepții, orașele din România se află sub standardele recomandate, în timp ce mari orașe ale lumii reușesc să extindă suprafețele destinate grădinilor și spațiilor verzi odată cu dezvoltarea urbană orizontală, dar mai ales verticală. 

Grădinile verticale nu mai reprezintă o noutate însă rămân un concept inovator care câștigă tot mai multă popularitate. “Inventatorul” grădinilor verticale a fost peisagistul Patrick Blanc care a făcut furori cu pereților vegetali ce decorează fațade sau holuri a numeroase clădiri comerciale sau de birouri, muzee și hoteluri din marile orașe ale lumii. 
Pereții vegetali ce poartă semnătura lui Patrick Blanc se bazează pe o structură verticală din metal, PVC și pâslă care permite distribuția apei și pe care își dezvoltă plantele rădăcinile. Conceptul este deopotrivă inovativ și spectaculos întrucât presupune un sistem de autoirigare și membrane ce asigură hidroizolarea pereților, făcând necesară implicarea specialiștilor.

Pereții vegetali sau grădinile verticale reprezintă soluția defensivă optimă în fața urbanizării accelerate. Beneficiile sunt evidente din perspectiva decorului îmbunătățit și a împrospătării naturale a aerului cu efect direct asupra calității vieții. Tot aici se înscriu și acoperișurile verzi, instalate pe sisteme de membrane hidroizolante, și pe care pot crește ierburi, plante aromatice sau chiar arbuști de mici dimensiuni. 

Vechea artă a grădinăritului 

rafinată din punct de vedere tehnic și estetic cunoaște noua provocare a grădinilor urbane. Dezvoltarea preponderent verticală a orașelor a impus o regândire a spațiilor verzi și totodată a grădinilor personale, iar ideile îndrăznețe au înflorit în spații dintre cele mai potrivnice la prima vedere.

Un restaurant din Londra își întâmpină clienții cu un perete viu ce ocupă holul principal al localului, în vreme ce tavanul din sticlă oferă lumina necesară dezvoltării plantelor. Pereții sunt realizați din celule din teracotă umplute cu substrat, iar unicul rezervor amplasat în partea superioară asigură apă suficientă, distribuită în mod egal printr-o pâslă cu ajutorul gravitației. Peretele viu este unul multifuncțional întrucât absoarbe zgomotul și purifică aerul. În același timp, o băcănie din Iowa obține recolta de plante aromatice și salată dintr-o grădină verticală hidroponică. Plantele sunt suspendate într-un mediu de creștere susținut de o structură realizată din recipiente de plastic reciclate.Petrecem în jur de 16 până la 22 de ore în spații interioare care, de cele mai multe ori, pot fi mult mai poluate decât cele exterioare. Cu toate acestea opțiunea urbană nu înseamnă neaparat renunțarea la natură în favoarea deja cunoscutei ‘jungle de beton’. Alături de pereții și acoperișurile vii, grădinile de apartament, birou sau local cunosc un veritabil avânt, direct proporțional cu expansiunea citadină. Natura poate fi atrasă în interior, fie sub forma plantelor decorative fie chiar sub forma legumelor sau plantelor aromatice cultivate într-o mini-grădină amenajată pe un balcon, pervaz sau perete însorit, ori chiar suspendată de tavan.

Despre plantele suspendate, ca soluție perfectă pentru spațiile mici puteți citi mai multe aici


Grădina verticală de apartament are nevoie de un perete însorit pe care se montează un grătar în care vor fi fixate vasele cu plante. În privința ghivecelor suspendate, metoda este mult mai simplă întrucât pot fi pur și simplu agățate de tavan sau de perete.

O variantă elegantă a grădinii de apartament, ce poate deveni și o opțiune de cadou verde, este grădina terrarium, de fapt o grădină în miniatură realizată într-un vas de sticlă sau într-un ghiveci. Pe lângă elementele vegetale, terrarium mai poate conține pietre deorative sau figurine, ansamblul putând fi construit tematic cu anumite tipuri de vegerație. Datorită dimensiunilor reduse, grădina terrarium își găsește cu ușurință loc în apartament sau birou.

Interesul crescut pentru gastronomie și mâncarea sănătoasă determină tot mai mulți oameni ce își construiesc viața în marile centre urbane să încerce micile grădini de legume ori plante aromatice în spațiul deloc ofertant al aprtamentelor de bloc. Vestea bună este că toate legumele care cresc în grădină pot fi cultivate și în ghiveci, cu recomandarea de a alege soiurile mici – de la roșii cherry, ardei, căpșuni, lămâi sau kumquat în balcon până la pervazul bucătăriei decorat cu ghivece de plante aromatice.

Un nou concept green propune tablourile verzi sau o nouă modalitate de decorare a locuințelor aducând în același timp natura în interior. Sunt de fapt panouri decorative realizate manual din mușchi și licheni deocorativi care nu necesită îngrijire deosebită dar care împodobesc de la spații mici până la întregi pereți drapați cu plante verzi. Sunt proiecte puse în practică de peisagiști, arhitecți și designeri de interior care pot înverzi un mic apartament până la spații mai generoase de hoteluri, restaurante, muzee ori clădiri de birouri.Un restaurant bio din Piața Amzei din București își înconjoară clienții cu ierburi aromatice și flori cultivate într-un sistem vertical pe pereții localului. Studioul responsabil pentru aceasta amenajare, Poteca Studio, a avut ideea îndrăzneață de a completa atmosfera cu prospețimea plantelor ce schimbă radical o incintă. Arhitectii de la Poteca Studio au dus creativitatea mai departe și, folosind principiul panourilor decorative din mușchi transpune tușele lui van Gogh în învolburări verzi, un fel de post-impresionism 3D ecologic și urban.

Pe lângă aspectul decorativ și prospețimea oferită de tablourile verzi, acestea prezintă mai multe avantajul că au capacitatea de a salva pereții de la amenințarea igrasiei prin reținerea umidității. În plus, datorită faptului că plantele sunt stabilizate, nu își modifică forma și nu necesită îngrijire, nu atrag insectele și chiar pot încetini procesul de ardere în eventualitatea unui incendiu. Ideea câștigă puncte în rândul populației urbane tot mai afectate de alergii întrucât tablourile vii nu rețin praful și sunt anti-alergene. Panourile decorative cu mușchi și licheni mai adaugă un plus apreciat în special în locuințele întunecoase întrucât pot fi amplasate în zone care nu se bucură de multă lumină naturală.

Soluțiile ingenioase și câteodată costisitoare aduc cu succes natura în ultramodernele locuințe de secol 21, însă imaginația și entuziasmul ne pot ajuta să ne formăm micul colț verde în propriul apartament. 

Și dacă vă gândiți să vă amenajați apartamentul sau grădina vă recomanăm să luați în considerare ajutorul unui specialist. Puteți citi mai multe despre ce ar trebui sa apelam la un arhitect peisagist în aceste articole: Partea1, Partea2
Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Design + amenajări

Mihaela Ioncelescu

Absolventă de Filosofie, are un master în Studii Americane, lucrează la un post de radio și crede că oamenii inteligenți și cu curaj să gândească neconvențional pot avea cele mai bune idei pentru a schimba lumea.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!