Concurs de arhitectură - Ce înseamnă inovaţie urbană în era digitală? Premiul pentru cel mai bun răspuns: 10.000E

Postat la 05.01.2018 de Mihaela ALECU in CONCURSURI, EXTERNE

 Share

Lansare: 05.01.2018 00:00

Încheiere: 12.03.2018 00:00

Superscape este un concurs de arhitectură organizat de JP Architektur Perspektiven din Viena. Concursul se adresează arhitecţilor din întreaga lume şi este deschis participării până în 12 martie 2018.


Într-o creştere continuă, oraşul a generat în secolul XX tipologii de construcţie şi structuri care au un impact asupra spaţiului urban care se simte până în zilele noastre. Urbanizarea şi digitalizarea duc la dezvoltarea unor procese de transformare socială care se manifestă cu o viteză tot mai mare. În acest context arhitectura şi construcţiile asociate se adaptează cu greu acestei viteze în vreme ce încearcă, în acelaşi timp, să conserve resursele. Într-o lume care oscilează între universul digital şi cel analog, între share-uri şi consumul şi producţia de media, securitatea datelor, moduri diferite de viaţă, obiceiurile specifice consumatorilor şi comunicării se schimbă şi ele. Toate acestea sunt asociate cu creşterea spaţiilor de locuire din mediul urban care să fie orientate spre viitor şi cu o creştere a numărului structurilor urbane deja construite care devin redundante.


Totodată, populaţia oraşului continuă să crească, e nevoie de mai multe spaţii de locuire, iar nevoile celor care ajung să locuiască aceste spaţii sunt şi ele influenţate de schimbările digitale. În contextul network-ului social şi tehnic, sustenabilităţii ecologice, oraşelor şi caselor inteligente, scopul este să existe o explorare a potenţialului de inovare şi a soluţiilor pe care le poate oferi arhitectura, şi curajul de a se îndrăzni imaginarea unor scenarii vizionare pentru viitor şi a experimentelor în design care să vină ca răspuns la provocările spaţiale şi sociale ale spaţiului urban specific anului 2050.


Pe fondul acestor idei apar mai multe întrebări:Răspunsurile la aceste întrebări traduse în schiţe de arhitectură pot fi transmise ca aplicaţie şi text la competiţia Superscape 2018. Participarea le este deschisă tuturor arhitecţilor, indiferent de aria lor de specializare până la data de 12 martie 2018. Participarea poate fi individuală sau sub formă de echipă interdisciplinară, cu condiţia ca măcar unul dintre membri să fie arhitect. 


Concursul se desfăşoară în două etape. 


Prima etapă cu data limită de predare 12 martie 2018 presupune predarea următoarelor materiale:


A doua etapă: elaborarea şi transmiterea schiţei conceptuale în una sau mai multe dintre mediile digitale sau analoge alese, urmând feedback-ul unui juriu expert şi crearea unui poster care să permită o prezentare unitară a conceptelor elaborate. Pe lângă aceste materiale care trebuie să fie transmise în format digital este permisă, în principiu, şi transmiterea altor artefacte precum machete prin poştă.


Toate materialele pot fi transmise în engleză sau în germană.

Premiul de arhitectură pentru Superscape 2018 este de 10.000 Euro.   


Mai multe detalii despre condiţiile de participare puteţi găsi aici.


Proiecte câştigătoare din anii trecuţi:


Superscape 2016


Foto:www.superscape.atSuperscape 2014


Foto: www.superscape.atArticol din domeniile

CONCURSURI EXTERNE

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!