"Zero house" - încercarea de a atinge cele mai înalte ţeluri în aria construcţilor sustenabile

Postat la 18.10.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Zero house este o colaborare între Endeavour Centre (o instituţie de educaţie din Ontario, Canada, care oferă cursuri şi ateliere al căror focus îl reprezintă construcţiile verzi) şi Ryerson University (Toronto, Canada) prin care studenţii şi membrii facultăţii crează o clădire-model care urmăreşte să atingă cele mai înalte ţeluri în aria construcţilor sustenabile. Conceptul încorporează o unitate de reşedinţă urbană care poate fi uşor aşezată într-o structură supraetajată. Zero house foloseşte o gamă largă de materiale naturale, minim procesate sau reciclate. Casa urmăreşte să le ofere locuitorilor săi avantajul de a se bucura de electricitate la costuri 0. Asta va fi posibil dat fiind că energia electrică generată de acoperiş este suficientă pentru a susţine întregul consum al clădiri. Acoperişul este realizat din module solare adezive de tip BiPVco (produs oferit de The Building Integrated Photovoltaic Company - BiPVco). Ambiţiosul proiect este prezentat ca parte a festivalului de design inovaţie şi tehnologie EDIT din Toronto, Canada.   


Foto: designboom.com 

EDIT este un festival organizat sub forma unei experienţe imersive în care participanţii pot pătrunde într-un spaţiu de aproximativ 14.000 mp populat cu elemente de design fără precedent, soluţii din aria tehnologiei şi inovaţiilor. Evenimentul este organizat în colaborare de Design Exchange şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (United Nations Development Programme - UNDP) şi îşi propune să îi provoace pe participanţi şi vizitatori să intre în dialog pentru a împărtăşi idei despre cum ar putea fi transformată lumea într-un loc mai bun.


Foto: designboom.com 


Foto: designboom.com 

Zero house este literalmente “construită din carbon”, dat fiind că are în componenţă mai ales materiale derivate din plante. Asta a dus la reţinerea a 25 tone de CO2, rezultat impresionant având în vedere că emisiile de gaze de seră ale unei case tipice ajung până la 28 - 45 tone de CO2. Materialele au fost selectate cu atenţie astfel încât să se evite orice chimicale recunoscute ca fiind dăunătoare oamenilor sau altor vieţuitoare. În procesul de proiectare şi construcţie a clădirii au fost evitate de asemenea substanţele gazoase cu un conţinut chimic îndoielnic. Casa este prevăzută şi cu un sistem de ventilaţie prin perete, Lunos (produs dezvoltat de o comapnie germană din Berlin) care asigură o excelentă calitate a aerului pe termen lung.    


Foto: lunos.de


Foto: designboom.com

Zero house a fost ridicată iniţial în doar 44 zile de o echipă formată din 10 studenţi şi trei membri ai facultăţii de la Endeavour Centre. Construcţia a fost remontată în doar 7 zile în cadrul festivalului EDIT. Proiectul arată că nu este imposibil să se atingă cele mai înalte ţeluri în domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte impactul asupra climatului, eficienţa energetică, sănătăţii şi siguranţei locuitorilor precum şi în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţii ecologice. În plus, a demonstrat că toate acestea pot fi realizate cu ajutorul tehnologiilor deja existente şi la preţuri rezonabile.   


Foto: designboom.com  

Care sunt principalele motive pentru care evitaţi să vă gândiţi la a locui într-un spaţiu mai eficient energetic şi cu un impact mai redus asupra mediului? Sunt ideea unor costuri ridicate şi aceea a nevoii de a investi mult timp pentru realizarea unei astfel de construcţii printre ele? 


SursaArticol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!