Impactul ploilor torenţiale asupra oraşelor - o problemă care poate fi gestionată prin construcţii mai bine gândite

Postat la 17.10.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Pe măsură ce oraşele continuă să se dezvolte şi climatul se schimbă observăm cum spaţiul urban devine tot mai expus la riscul de inundaţii. Trebuie spus în acest sens că un mai bun management al construcţiilor precum şi un mai bun management al soluţiilor de urbanism ar putea contribui la reducerea riscurilor şi, în eventualitatea în care inundaţiile s-ar produce totuşi, la reducerea pagubelor.


Foto: accuweather.brightspotcdn.com


Tot mai multe zone din Europa au întâmpinat în ultimii ani probleme din cauza ploilor torenţiale. Căderile masive de apă au depăşit adesea nivelul aşteptat, iar asta pare să se întâmple pe continentul european încă din anii ‘60, conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii Agenţiei Europene a Mediului. Transformările sunt iată prezente de câteva decenii bune, iar tendinţa de transformare climatică rămâne un fenomen în desfăşurare. Un semnal în acest sens îl reprezintă şi fenomenele mai violente, aşa cum e, spre exemplu, furtuna care a avut loc de curând la Timişoara. Pagubele produse de aceasta ar fi putut fi preîntâmpinate dacă clădirile afectate ar fi fost gândite sau adaptate prin intervenţii ulterioare să facă faţă unui astfel de eveniment extrem. Sigur că pot apărea mereu elemente-surpriză la care să asistăm neputincioşi şi nepregătiţi, iar ele pot justifica lipsa intervenţiilor “de precauţie”. Totuşi, o astfel de justificare poate fi invocată o singură dată. Să te laşi de fiecare dată luat prin surprindere de acelaşi fenomen, devine o problemă serioasă care nu poate fi iertată în baza aceleiaşi explicaţii. Vine în minte deja “clasicul” context românesc în care autorităţile sunt luate pe nepregătite de zăpezile din luna decembrie.

Spuneam mai sus că dezvoltarea continuă a oraşelor este unul dintre factorii care contribuie la creşterea riscurilor provocate de fenomenele naturale atunci când ea e corelată cu schimbări climatice semnificative. E normal, străzile asfaltate, acoperirea solului cu construcţii etc. sunt factori care limitează semnificativ capacitatea unei anumite zone de a gestiona natural cantităţile mari de precipitaţii. Cu toate acestea, făcută cum trebuie, dezvoltarea mediului urban poate să fie parte a soluţiei, mai mult decât parte a problemei. 

Vara lui 2017 este una în care în Berlin a fost înregistrat cel mai mare volum de precipitaţii din ultimul secol. Cu toate acestea, oraşul nu a devenit o nouă Veneţie, dimpotrivă. Capitala Germaniei poate fi folosită ca exemplu pentru a arăta cum intervenţiile inteligente pot preveni pagubele cauzate de “fenomene-surpriză”. Spaţiile verzi şi rigolele adânci au ajutat ca oraşul să funcţioneze precum un burete capabil să absoarbă cantităţi crescute de apă. În plus, pe măsură ce apa se evaporă asta ajută şi la răcirea naturală a mediului urban, aşadar dublu avantaj oferit de amenajarea urbanistică inteligentă. 


Green Roof Foto: pwdplanreview.org

Clădirile pot fi şi ele exploatate în folosul unei mai bune gestionări a impactului pe care fenomenelor climatice îl au asupra oraşelor. S-ar putea integra valve de reflux la nivelul instalaţiilor, sisteme de drenaj, sau platforme suspendate pentru spaţii de parcare. De asemnea, în momentul proiectării clădirilor s-ar putea gândi soluţii pentru a asigura poziţionarea infrastructurii importante, departe de spaţiile care sunt mai expuse riscului de inundaţii. O altă soluţie ar fi aceea de a utiliza acoperişurile verzi, acestea au capacitatea de a absorbi o cantitate semnificativă de apă de ploaie. În cazul lor riscul este acela că pot ajunge să creeze o sarcină suplimentară pentru clădire, una pe care structuriştii ar trebui să o anticipeze. Acesta este un exemplu bun pentru a vedea cum un concept mai sofisticat presupune mai multă atenţie şi capacitatea de a suscita gândirea critică pentru a găsi şi integra soluţii chiar şi pentru problemele mai puţin evidente iniţial. 


Blue roof Foto: pwdplanreview.org


Alternativa la acoperişul verde ar fi “acoperişul albastru” (blue roof) - compus din bureţi de plastic care absorb apa. Corelat cu un sistem de colectare, acoperişul albastru (o soluţie care se pretează clădirilor cu acoperiş plat) poate reţine apa şi ajuta la refolosirea ei pentru irigaţii sau pentru a fi recirculată pentru uz menajer. Un alt beneficiu adus de acoperişurile albastre este acela că încetinesc scurgerea apei, reducând astfel presiunea pe care un flux prea mare de apă o poate exercita asupra canalizărilor. În plus, aceste acoperişuri sunt de trei ori mai ieftine decât cele verzi şi oferă o mai bună retenţie a apei. 

Sunt, iată, numeroase soluţii care pot fi implementate la nivelul construcţiilor noi, atunci când vine vorba de dezvoltări urbane. Cele mai mari provocări însă sunt probabil cele asociate cu adaptarea clădirilor deja existente. A le face pe acestea să răspundă eficient la nevoile create de noile condiţii de mediu poate fi ceva mai dificil, dar nu imposibil. Devine esenţială în acest caz contribuţia autorităţilor locale. De altfel ea este importantă şi în cazul noilor construcţii. Pentru ca dezvoltatorii să poată prevedea şi plănui integrarea noilor soluţii trebuie să aibă o imagine actualizată a infrastructurii existente şi eventual o serie de informaţii cu privire la zonele cu risc de inundaţii accentuat. În plus, ar trebui să existe o colaborare între dezvoltatori şi autorităţile locale pentru identificarea potenţialelor probleme viitoare. Efortul de a le gândi şi anticipa ar fi, fără îndoială, de folos pentru dezvoltarea celor mai eficiente abordări pentru viitor. 

Care credeţi că sunt problemele cel mai cel mai frecvent neglijate sau tratate cu superficialitate când vine vorba de mediul urban (construcţii noi şi existente deopotrivă)?Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!