Concurs de arhitectură pentru amenajarea unui spaţiu public la Galaţi

Postat la 10.10.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Arhitectură + urbanism

 Share


Foto: galeteni.net

Intersecţia pentru care Primăria Galaţi aşteaptă propuneri de reamenajare este unul dintre proiectele aflate pe lista municipalităţii de mulţi ani. Se pare că una dintre cele mai costisitoare tentative de a reamenaja spaţiul a fost una de 70.000 de euro. Propunerea includea amenajarea a cinci pasarele pietonale. Două dintre ele ar fi urmat să fie construite peste bulevardul Brăilei şi celelalte trei urmau să fie una peste bulevardul Siderurgiştilor, una peste Strada Cloşca şi una peste Prelungirea Brăilei. Proiectul de 70.000 euro include şi instalarea unui monument pentru celebrarea Sfântului Apostol Andrei chiar în centrul intersecţiei. 

Un proiect mai recent intenţiona remodelarea intersecţiei astfel încât să includă un foarte mare pasaj pietonal circular prevăzut cu spaţii pentru expoziţii şi belvedere. Pasajul urma să acopere toată zona pietonală. Şi acest proiect a rămas la stadiul de intenţie. 

Încercarea de acum de a amenaja cea mai mare intersecţie a Galaţiului se va desfăşura sub forma unui concurs de propuneri de arhitectură. Tema concursului este “Reamenajare zona Inelul de Rocadă”. Propunerile pot fi înscrise în concurs până la data de 26 octombrie. În continuare acestea vor fi evaluate de un juriu de specialitate, urmând ca mai apoi să fie publicate într-o secţiune specială a site-ului Primăriei Galaţi. Gălăţenii vor avea la dispoziţie 10 zile de la data publicării proiectelor în secţiunea online a site-ul primăriei pentru a-şi vota favoriţii. 


Foto: galateni.net

Efortul făcut de Pimăria Galaţi vine ca urmare a convingerii oficialilor că spaţiul denumit generic “Inelul de Rocadă” sau “Ultimul Leu” este una dintre zonele reprezentative ale oraşului. În această intersecţie se întâlnesc cele mai importante bulevarde ale oraşului, cele care fac legătura între centrul oraşului şi intrările către oraş. În plus abordarea aceasta le va permite să aibă acces la cel mai bun şi mai interesant proiect. 

Pot participa la competiţie arhitecţi şi echipe de arhitecţi. Juriul de specialitate va fi implicat în evaluarea şi notarea proiectelor din punct de vedere al calităţii şi al aspectelor tehnice ale propunerilor. Vor fi avute în vedere şi originalitatea proiectelor precum şi capacitatea acestora de a lua în calcul armonizarea intervenţiilor noi cu spaţiul deja existent. Mai departe, câştigătorul va fi desemnat, cum spuneam mai sus, şi cu ajutorul votului comunităţii locale. Câştigătorul va semna cu Primăria contractul pentru serviciile de proiectare.

Ponderea criteriilor de evaluare a proiectelor va fi următoarea:


Juriul de specialitate va fi compus din:


Scriam cu ceva timp în urmă despre o iniţiativă similară a Primăriei Municipiului Bucureşti în care comunitatea locală era invitată să participe activ la luarea deciziilor privind spaţiul public prin voturi exprimate online şi, în cazul acela, efectiv prin propuneri de proiecte (puteţi citi acel articol aici). 

Cum vi se pare această abordare? Vedeţi în ea un pas relevant pentru a crea un dialog eficient şi productiv între cetăţeni şi reprezentanţii lor din administraţie şi mediul politic? Cum vi se pare procentul de (doar) 10% din votul final pe care îl deține publicul? Și mai ales, ce alte proiecte creteți că ar putea fi sau ar trebui tratate prin aceeaşi abordare?  Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!