Materiale textile făcute la comandă pentru a fi folosite în amenajări interioare

Postat la 04.10.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Design + amenajări

 Share

Producţia în serie facilitată de industrializare are fără îndoială avantajele ei, spre exemplu preţuri mai mici şi timp redus pentru a obţine produsele. Dezavantajele însă nu pot fi nici ele ignorate. Producţia în serie înseamnă, pe de altă parte, limitări în ceea ce priveşte originalitatea. Observaţiile sunt valabile şi în cazul materialele textile folosite în amenajările interioare sau domeniile conexe. Pentru a crea un design original şi/sau unic, designerii au posibilităţi limitate în ceea ce priveşte materialele textile pe care le pot utiliza. Pot cel mult folosi materialele de pe piaţă într-un mod inedit, dar opţiunile le sunt limitate dacă vor spre exemplu să creeze elemente care să reflecte ideile lor în materie de nuanţe şi tipare chiar şi la nivelul textilelor. Pot desigur să îşi comande materiale cu caracteristicile dorite, dar asta e de regulă o opţiune accesibilă doar companiilor sau proiectelor cu bugete mari. Timpul pentru livrarea unor astfel de comenzi poate ajunge la câteva luni bune, iar comenzile trebuie să fie consistente. Pentru materiale făcute la comandă comenzile minime acceptate de companii din Franţa sau Italia sunt, de regulă, de zeci de metri, o soluţie nu foarte utilă pentru cei care au nevoie de doar câţiva metri de material pentru a-şi pune în aplicare ideile. 


Foto: wovns.com

Cele două probleme semnificative care se prefigurează sunt: comanda unei cantităţi minime obligatorii şi limitările în ce priveşte designul. Compania americană WOVNS şi-a propus să vină cu soluţii la aceste piedici. Cu sediul în San Francisco, WOVNS a fost lansată de surorile Dena şi Chelsea Molnar. Scopul lor a fost acela de a folosi beneficiile oferite de tehnologiile actuale pentru a le permite designerilor să îşi creeze propriile modele şi să comande cantităţi mici de materiale (chiar şi un singur metru de material). Compania se adresează astfel companiilor mici sau celor care intenţionează să folosescă textilele în proiecte mici. Faptul că le permit designerilor să îşi creeze propriile tipare de tip jacard folosind soft-uri accesibile (ex. Photoshop) este un pas important spre a le susţine acestora originalitatea. În plus, cantitatea minimă acceptată pentru comenzi (1m) şi faptul că WOVNS livrează în întreaga lume par să rezolve complet problemele enunţate mai sus. 


Foto: wovns.com

E de subliniat faptul că WOVNS oferă jacarduri, materiale în care designul este obţinut din modul în care acestea sunt ţesute. Tiparul nu este aşadar creat prin imprimarea materialului, ci prin modul în care sunt îmbinate fibre de diferite culori şi texturi. Rezultatul este unul mult mai durabil decât în cazul materialelor imprimate, iar textura rezultată nu este una plată. În funcţie de fibrele folosite se pot controla durabilitatea şi drapajul materialului obţinut.     


În ce priveşte fibrele folosite WOVNS oferă două tipuri de ţesături:

Divan: o combinaţie robustă de bumbac şi poliester care poate fi folosită cu precădere pentru a realiza tapiţerii, jachete, genţi, veste etc.


Foto: wovns.com

Talma: ţesătura care îmbină fibre de bumbac şi vâscoză, ideală pentru articole vestimentare, cuverturi, pături, feţe de masă etc.


Foto: wovns.com


Foto: wovns.com

Atât Divan, cât şi Talma pot fi concepute să reflecte o paletă de două-trei nuanţe, limită pe care WOVNS îşi propune să o lărgească în anul care urmează.


Foto: wovns.com

Preţul pentru cele două tipuri de ţesături este de aproximativ $45/m pentru Divan şi $48/m pentru Talma. La costurile materialelor se adaugă consturile de transport pentru comenzile internaţionale, costuri care variază în funcţie de destinaţie. Comenzile locale (SUA) sunt onorate în aproximativ 2 săptămâni (7-10 zile lucrătoare), iar cele internaţionale în aproximativ o lună (3-5 săptămâni).   

Prin opţiunile pe care le oferă WOVNS sprijină companiile mici sau designerii tineri care au resurse limitate pentru a-şi pune în aplicare ideile altfel poate foarte originale. Condiţiile pentru a obţine materialele personalizate oferite de WOVNS par rezonabile având în vedere posibilităţile pe care le oferă. Cum vi se pare ideea, au fost proiecte în care un astfel de produs v-ar fi ajutat să obţineţi rezultatul dorit?


Foto: wovns.com

Puteţi citi mai multe despre opţiunile oferite de WOVNS pe site-ul comaniei, aici.Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Design + amenajări

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!