Ce elemente de amenajare sunt preferate pentru mall-uri?

Postat la 22.09.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Un studiu desfăşurat anul trecut şi care a implicat peste 200 de participanţi a arătat care sunt principalii factori demografici care influenţează preferinţele consumatorilor în ceea ce priveşte amenajarea mall-urilor. Parametrii rezultaţi ca fiind cei mai relevanţi pentru descrierea interiorului mall-ului au fost: dimensiunea comercială, aspectul verde şi dimensiunea zonelor unde consumatorii se pot aşeza. Variabilele în funcţie de care s-au calculat preferinţele consumatorilor au fost: genul, vârsta, venitul, etnia, tipul de casă deţinut şi timpul petrecut în grupuri. 

S-a dovedit că genul nu influenţează preferinţele participanţilor pentru un tip anume de ambient în ceea ce priveşte mallurile. Vârsta şi veniturile însă par să afecteze opţiunile. Studiul a arătat că cei cu vârste şi venituri mai ridicate tind spre o amenajare care să poată fi caracterizată cu uşurinţă drept “verde”.Tot dimensiunea verde a fost cea mai apreciată şi de aceia care petrec mult timp în mall-uri. Pe de altă parte, tinerii sunt mai interesaţi de dimensiunea comercială, decât de una care pune accentul pe elemente verzi. 


Cercetarea

240 de vizitatori ai mall-urilor din Kuala Lumpur, Malaezia, au fost invitaţi să răspundă la un chestionar-foto care a cuprins 40 de întrebări-imagine. În cele din urmă doar 204 răspunsuri au fost reţinute în studiu. Imaginile incluse în chestionar au fost distribuite astfel încât primele patru întrebări (imagini) incluse să fie acelea menită să le permită participanţilor să se obişnuiască cu metoda de notare a acestora. Mai jos pot fi observate exemple de imagini incluse în chestionar.


Imagini care ilustrează dimensiunea comercială

Sursa foto:Hami et al., 2016 (International Journal of Construction Engineering and Management)Imagini care ilustrează dimensiunea verde

Sursa foto:Hami et al., 2016 (International Journal of Construction Engineering and Management)Imagini care prezintă zone unde vizitatorii se pot aşeza

Sursa foto:Hami et al., 2016 (International Journal of Construction Engineering and Management)


Tabelul de mai jos arată caracteristicile participanţilor la studiu în funcţie de câteva aspecte: vârsta, venitul, tipul de casă în care locuiesc, media timpului petrecut în mall-uri etc. Se poate observa că cei mai mulţi participanţi au fost cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 ani, că majoritatea locuiesc în case cu terasă, fie cu un nivel, fie cu două şi, de asemenea, că cei mai mulţi sunt cei care petrec mai bine de 4 ore în mall-uri atunci când le vizitează.Tabel cu caracteristicile demografice ale participanţilor

Sursa: Hami et al., 2016 (International Journal of Construction Engineering and Management)


 Rezultatele

Genul participanţilor la studiu pare să fie, după cum aminteam mai sus singura variabilă care nu le influenţează preferinţele acestora în ceea ce priveşte modul de amenajare a mall-urilor. Toate celelalte aspecte prezentate în tabelul anterior par să fie relevante pentru a explica preferinţele pentru un tip de amenajare sau altul. Pentru mai multe detalii pueţi citi întregul articol aici http://article.sapub.org/10.5923.j.ijcem.20160504.03.html#Sec2.1.


Timpul petrecut în mall 

Cei mai mulţi dintre participanţi au declarat că petrec peste 4 ore în mall. Iar timpul petrecut în acest spaţiu este un aspect care influenţează considerabil preferinţele lor vizuale. S-ar putea argumenta că motivul este acela că spaţiul este perceput altfel decât unul strict destinat cumpărăturilor. Cu cât timpul petrecut la mall este mai îndelungat cu atât mai pregnantă devine dimensiunea de spaţiu social a mall-ului. Tocmai de aceea cei care petrec mult timp la mall sunt interesaţi să vadă mai multe elemente verzi şi sunt mai atenţi la modul de amenajare şi frecvenţa spaţiilor unde se pot aşeza. Dacă aceste elemente sunt atent incorporate cresc şansele ca spaţiul să devină unul care să stimuleze confortul şi buna dispoziţie a vizitatorilor.


Vârsta este un criteriu important în definirea preferinţelor

Cercetările arată că se întâmplă adesea ca numărul persoanelor în vârstă care vizitează mall-urile să fie mai redus decât cel al celor tinere, iar studiul realizat în mall-urile din Malaezia sprijină această teorie. Totodată, trebuie spus că deşi dimensiunea verde a fost prima în topul preferinţelor participanţilor, iar cea comercială (business), pe ultimul loc, totuşi preferinţele au variat în funcţie de criteriul vârstă.

Pe un interval care să evolueze de la un aspect comercial (business), la unul verde, conform rezultatelor studiului citat, participanţii tineri ar trebui plasaţi la capătul business al intervalului, iar cei mai în vârstă la cel “verde”. Interesul pentru o dimensiune sau alta variază, aşadar în funcţie de cum creşte sau descreşte vârsta celor întrebaţi. 

Aceste observaţii ar putea duce la concluzia că slaba prezenţă a celor în vârstă în mall-uri este determinată de faptul că mall-urile nu le oferă nivelul de comfort pe care îl aşteaptă. De asemenea, se poate intui că intensificarea dimensiunii verzi a mall-urilor ar putea atrage un număr mai mare de vizitatori în vârstă. În ce priveşte zonele unde se pot aşeza, studiul a arătat că vizitatorii care tind să petreacă cel mai mult timp în aceste spaţii sunt cei în vârstă (în medie 11.2 minute), urmaţi de copii (10.2 minute) şi adolescenţi (6.8 minute). 

Totuşi faptul că dimensiunea verde a surclasat-o ca importanţă pe cea privind disponibilitatea locurilor unde să se poată aşeza, ar putea fi văzut ca dovadă că ceea ce le lispseşte mall-urilor sunt detaliile prin care să crească nivelul de relaxare psihică a vizitatorilor, mai mult decât cele care să ajute la relaxarea lor fizică.

Aşa cum aminteam mai sus, aportul elementelor verzi nu a fost apreciat însă doar de participanţii în vârstă, ci a reieşit în urma studiului drept dimensiunea cea mai apreciată în ansamblu. Concluzia ar fi că în proiectarea de noi mall-uri arhitecţii ar trebui să acorde mai multă atenţie acestor elemente, dacă nu din alt motiv, atunci pentru că ele au capacitatea să crească numărul de vizitatori al acestor spaţii.     

Pe care dintre cele trei dimensiuni aţi alege-o ca fiind cea mai importantă pentru a creşte calitatea timpului petrecut la mall? Ce alte aspecte care ţin de modul de amenajare a spaţiului vi se par importante?


Sursa.Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!