Care este impactul celor 341.000 de centrale eoliene care funcţionează în prezent în întreaga lume?

Postat la 21.09.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

De ceva ani buni, centralele eoliene sunt tot mai frecvent întâlnite atât în peisajul autohton, cât mai ales în cel internaţional şi pare să fie suficient loc pentru ca această zonă producătoare de energie verde să se dezvolte în continuare. 

Consiliul Global al Energiei Eoliene (Global Wind Energy Council - GWEC) a raportat că la sfârşitul anului trecut erau instalate şi puse în funcţiune mai bine de 341.000 de centrale eoliene în întreaga lume.   


Cum funcţionează în linii mari o centrală eoliană


Având o înălţime semnificativă şi palele de dimensiuni mari, turbinele eoline nu sunt greu de recunoscut. Procesul prin care acestea ajung să producă energie electrică ar putea fi detaliat prin referiri la toate componentele implicate şi la sub-procesele care au loc. Cum însă nu acesta este scopul acestui articol, vom spune doar că energia vântului face ca palele (1) să se învârtă, transmiţând această energie rotorului (2). Mai departe, axa rotorului (5) face legătura dintre rotor şi generator (7), permiţând astfel transmiterea energiei mecanice rotative de la unul către celălalt. În final, generatorul foloseşte proprietăţile inducţiei electromagnetice şi produce energie electrică.


Sursa: greensource.ro

Energia eoliană poate fi produsă deopotrivă pe uscat sau în larg. Deşi în America, spre exemplu, s-a început producerea energiei eoliene prin centrale amplasate în larg abia în decembrie anul trecut, în alte regiuni ale lumii, acest tip de producţie este deja implementat de mult timp. Continentul european avea la finele lui 2016 3.589 de turbine eoliene care funcţionau în larg. De altfel, se pare că Europa este punctul de maximă concentrare a acestui tip de turbine. 88% din instalaţiile care funcţionează în larg sunt amplasate pe coasta a 10 state europene, cele mai multe fiind în Marea Britanie. Germania este un alt lider mondial în ceea ce priveşte utilizarea acestui tip de turbine eoliene şi prima în topul ţărilor europene cu cel mai mare număr total de centrale eoliene. Celelalte state europene cu centrale eoliene în larg sunt: Danemarca, Olanda, Belgia, Suedia, Irlanda, Spania, Norvegia şi Portugalia.      


Sursa: gwec.net


Energia eoliană în România

În România dezvoltarea sectorului nu are neapărat un ritm alert. La sfârşitul lui 2015, conform statisticilor publicate de Consiliul Global al Energiei Eoliene România avea instalate 2.976 de turbine. În 2016, ţara noastră a instalat încă 52 de turbine, ajungând astfel la un total de 3.028. Astfel România contribuie cu doar 1.87% la totalul de turbine eoliene instalate în Europa. 


Sursa: gwec.net


Impactul turbinelor eoliene asupra mediului

Conform Consiliul Global al Energiei Eoliene, energia eoliană a contribuit în 2016 la reducerea emisiilor potenţiale de CO2 cu 637 de milioane de tone. 


Câteva dintre beneficiile asociate cu turbinele eoliene sunt acelea că:


În ceea ce priveşte aspectele negative, cel mai des menţionat este impactul pe care acestea îl au asupra păsărilor. Cele mai frecvent evocate probleme în acest sens sunt: distrugerea habitatului, coliziunile şi perturbarea mediului acestora. 


Perspective pentru viitor

Consiliul Global al Energiei Eoliene estimează că până în 2020, în domeniul energiei eoliene vor lucra aproximativ 520.000 de oameni. Se aşteaptă ca până în 2050 acest sector să creeze până la 600.000 de locuri de muncă. Numărul este cu atât mai impresionant cu cât se referă doar la contextul Uniunii Europene. Considerat la nivel global, numărul locurilor de muncă aparţinând acestui domeniu va fi cu mult mai mare. 

De asemenea, se estimează că sectorul va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu până la 12.3 gigatone.

Din punct de vedere economic, investiţiile în acest tip de energie sunt considerate profitabile, având în vedere că se previzionează că energia eoliană va fi cel mai ieftin tip de energie. 

Luaţi în calcul, pentru viitor, opţiunea de a investi în energie eoliană?

Sursa.

Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!