Impactul tehnologiei asupra industriei construcţiilor

Postat la 12.09.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

Inovaţiile tehnologice se manifestă în toate domeniile, iar industria construcţiilor nu este nici ea ocolită.

Au trecut vremurile în care, pentru a putea ridica o clădire, constructorii trebuiau să se bazeze doar pe schiţe desenate pe hârtie şi în care forţa fizică era unul dintre elementele centrale ale muncii pe şantier. Noile tehnologii au făcut ca procesele să se desfăşoare mai uşor în ambele zone. Există tehnologii care ajută la transportul materialelor şi montajul diferitelor elemente pe şantier la fel cum există, spre exemplu, softuri care ajută în procesul de proiectare. Exemplele sunt multiple şi câteva dintre ele vor fi prezentate împreună cu beneficiile asociate în cele ce urmează.


BIM (Building Information Modeling)

BIM arată modul în care tehnologia poate fi implementată în beneficiul construcţiilor. Acest tip de software pentru proiectare într-un mod colaborativ, le permite celor din industria construcţiilor să creeze modele virtuale de clădiri capabile să reflecte cu mare acurateţe realitatea. BIM are o dimensiune de colaborare pentru că permite ca inputul venit de la mai mulţi contribuitori (arhitecţi, ingineri, designeri etc.) să fie inclus în acelaşi proiect. Prototipul digital al unei clădiri poate fi exploatat apoi ca bază de date care să servească design-ul, construcţia şi mentenanţa unei structuri. Modelele virtuale pot fi de orice tip, de la clădiri la poduri, tuneluri, drumuri sau orice alt tip de element de construcţie. 

Cu ajutorul tehnologiei BIM practic proiectul poate fi construit în întregime, chiar înainte de începerea lucrărilor în teren. Spre deosebire de schiţe, prototipurile BIM sunt modele tridimensionale care le permit celor implicaţi să parcurgă construcţia, înainte ca aceasta să fie propriu-zis construită, oferindu-le posibilitatea să observe toate detaliile proiectului şi, eventual, să facă modificările necesare în timp real. Modelele BIM vor include detalii privind pereţii şi suprafeţele interioare şi exterioare, uşile, ferestrele chiar şi detalii cu privire la instalaţii. Faptul că orice eventuale greşeli pot fi observate înainte ca procesul de construire să înceapă are un impact semnificativ asupra costurilor pe care le-ar presupune corecţiile ulterioare.  

Deşi tehnologia este, fără îndoială una utilă, există, se pare, o problemă importantă asociată cu ea, nu sunt încă suficienţi specialişti care să se descurce cu tehnologia BIM astfel încât să exploateze suficient beneficiile ei potenţiale. O altă problemă ar fi timpul necesar pentru construirea unui model virtual detaliat. Chiar dacă beneficiile aduse de un astfel de model sunt semnificative, în general, proiectele nu alocă încă timp special pentru dezvoltarea lui detaliată şi completă, ceea ce duce la o limitare a efectelor pozitive pe care le poate genera. 

    

Materiale, echipamente şi drone

Industria construcţiilor a înregistrat îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte materialele folosite.

Betonul, spre exemplu este un material des folosit în construcţii. Este utilizat în multe contexte, de la fundaţii, până la suprafeţe plate, dar marele său dezavantaj este că este casant, se poate crăpa, în plus, dacă nu este bine turnat, poate face ca apa să se acumuleze pe suprafaţa sa. 

Noile tehnologii, într-un răspuns conştient la punctele slabe ale materialelor clasice, încearcă să le compenseze. Este acum în lucru betonul care are capacitatea de a se “repara” singur. Materialul conţine bacterii care contribuie la umplerea crăpăturilor care pot apărea pe suprafaţa lui. Un alt material testat este betonul permeabil care permite ca apa să treacă prin el, nelăsând-o să se acumuleze la suprafaţă. Între noile materiale aflate în faze incipiente de dezvoltare se află şi aluminiumul transparent, un material care va aduce la un loc aspectul plăcut al sticlei şi durabilitatea metalului. Rămânând în zona materialelor transparente, pot fi amintite aici şi panourile solare transprente, o alternativă considerată a fi mai plăcută estetic decât soluţiile disponibile acum în acest sector.        

Printrarea 3D îşi face şi ea rapid locul şi în domeniul construcţiilor. O serie de companii de pe întregul glob se promovează drept constructori care pot printa o întreagă locuinţă în doar 24 ore cu costuri semnificativ mai mici decât cele pe care le-ar implica o construcţie “clasică”. 

Realitatea augmentată (AR) va impacta şi ea, fără îndoială domeniul construcţiilor. Pot fi date ca exemple ilustrative ochelarii de protecţie cu Google Glass sau căştile de protecţie cu vizor care să incorporeze tehnologia specifică unui ecran. 

Ne putem aştepta ca pe viitor şi dronele să fie mai frecvent prezente pe şantierele de construcţii. Un prim-pas simplu de făcut în acest sens ar putea fi acela de a le utiliza ca tehnologie de supraveghere, mai ales în cazul şantierelor mari amplasate în zone relativ izolate. Capacitatea lor de a se deplasa rapid şi de a aduna eficient informaţii le recomandă în acest sens. 


Un raport întocmit de World Economic Forum arată că până în 2020 industria construcţiilor va fi acaparată de roboţi

Conform unui raport nou întocmit de World Economic Forum, până în anul 2020 se aşteaptă ca aproape 500.000 de locuri de muncă, dintre care 10% din domeniul construcţiilor, să fie preluate de roboţi. Schimbarea este asemănată de experţi cu cea provocată în trecut de Revoluţia Industrială. 

Vom observa din nou, se pare, cum sarcinile repetitive şi pentru care nu e nevoie de operaţii care să implice luarea de decizii vor fi automatizate. 

Pentru întocmirea raportului cei de la World Economic Forum au intervievat experţi în resurse umane de la 371 de companii din întreaga lume.

Chiar dacă ideea de a vedea dispărând 500.000 de locuri de muncă poate crea un sentiment de panică în primă instanţă, trebuie spus că sunt şi voci care văd această schimbare într-o cheie pozitivă. Faptul că muncitorii nu vor mai fi nevoiţi să se ocupe de operaţiuni migăloase şi repetitive, apare, dintr-o altă perspectivă drept o oportunitate a lor. În contextul creat de implementarea noilor tehnologii, muncitorii vor putea fi orientaţi spre sarcini mai provocatoare. Trecerea va presupune, desigur, creşterea gradului de calificare şi lărgirea ariei de expertiză. Astfel cei din domeniu sunt sfătuiţi să se orienteze din timp spre programe de recalificare sau spre programe care să le permită să extindă experienţa deja acumulată. Companiile au şi ele un rol important în orientarea angajaţilor lor, dar cei care nu vor putea ţine pasul cu schimbarea se vor regăsi, fără îndoială, între cei vulnerabil din contextul noii dinamici a pieţei muncii.    

Se aşteaptă ca “Revoluţia Digitală” să crească gradul de eficienţă şi securitate oferite deopotrivă celor care prestează servicii şi beneficiarilor. Riscurile inevitabile asociate cu această schimbare au fost şi ele menţionate. Ar mai trebui spus, în acest sens şi că, spre deosebire de Revoluţia Industrială, cea “Digitală” va presupune un ritm de transformare mult mai alert. Tocmai de aceea este şi mai important poate ca cei direct afectaţi să fie pregătiţi din timp. 


Construcţiile se mişcă prea repede, sau prea încet?

Din alt punct de vedere, în ciuda vitezei impusă de dezvoltarea tehnologică, pentru unii pare că îmbunătăţirile dorite pentru sectorul construcţiilor se lasă de mult aşteptate. Un alt raport, realizat de McKinsey & Company în prima parte a acestui an, arăta că nivelul de productivitate a industriei cosntrucţiilor nu s-a modificat din 1940. Conform aceluiaşi raport, aproape 98% din proiectele de construcţii depăşesc bugetele stabilite şi industria în ansamblu are un impact considerabil asupra mediului, fiind un producător de deşeuri important. 

Şi cei care au întocmit acest raport consideră că avansul trebuie văzut în aria dezvoltărilor tehnologice. Implicând roboţi şi tehnologii de printare 3D vor creşte atât eficienţa şi viteza procesului de construire cât şi gradul de securitate asociat cu acesta. Altfel spus, construcţii mai sigure, ridicate mai rapid şi mai eficient şi cu un număr semnificativ redus de erori şi accidente.    

Date fiind numeroasele inovaţii pe care tehnologia le poate aduce în domeniul construcţiilor şi faptul că tehnologia va continua să se dezvolte şi pe viitor, este de presupus că nici în acest domeniu noutăţile nu vor conteni să apară. Există însă atât consecinţe pozitive, cât şi negative asociate cu această evoluţie, pe care le percepeţi mai pregnant?

Sursa 1 

Sursa 2 Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!