Clădirile inteligente: cum sunt construite și ce avantaje aduc

Postat la 07.09.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

Deși conceptul există de zeci de ani, clădirile inteligente au devenit populare abia în ultimul deceniu, când a început să se pună mai mult accentul pe securitatea și facilitățile oferite de acestea.

În ultimii ani, termenul de clădiri inteligente a devenit tot mai răspândit. Datorită conceptului inovator prin care o astfel de construcție reușește să implementeze un sistem tehnologic care să faciliteze activitățile oamenilor, acest tip de construcții sunt din ce în ce mai căutate.

Deși par mai degrabă o invenție a ultimilor ani, doar popularitatea lor o putem atribui ultimului deceniu. De fapt, conceptul a fost dezvoltat încă de acum 40 de ani.

În prezent, acesta a devenit tot mai popular, în special datorită funcțiilor sale, care oferă zonelor urbane medii mai sănătoase, alături de un sistem automat ce facilitează activitatea celor care își desfășoară activitatea în astfel de edificii.

Aceste clădiri au sisteme inteligente care răspund în timp scurt nevoilor oamenilor, societății, mediului înconjurător, profitând la maximum de resursele de care dispun.

Primul concept a apărut în Statele Unite ale Americii în anii 1980. Clădirile inteligente erau prezentate astfel:

Un sistem care să integreze sisteme variate prin care resursele existente să fie utilizate într-un mod cât mai eficient, care să amplifice în același timp performanța tehnică.

Spre sfârșitul anilor 1990 și începutului anilor 2000 accentul a fost pus pe reducerea costurilor de energie, ajungându-se spre finalul anilor 2000 ca aceste construcții să fie definite de sintagma clădiri verzi inteligente, făcându-se referire atât la protejarea mediului înconjurător prin reducerea consumului, cât și la sistemele de eficientizare a modului în care o clădire funcționează, de la accesul în incintă, până la comunicarea între utilizatorii acesteia.

În prezent, o clădire inteligentă trebuie să aibă instalat un sistem conectat la o rețea, prin care fiecare colț al construcției să fie monitorizat și controlat dintr-un singur punct de acces.

Mai mult, evoluția proiectării lor este în plină dezvoltare. Schimbări majore au loc asupra modului în care construcțiile de acest fel sunt proiectate, operate și folosite. Optimizarea spațiului astfel încât acesta să poată servi mai multor activități, eficientizarea energiei și conectivitatea sunt printre punctele la care se lucrează încontinuu pentru a se ajunge la cele mai bune soluții. Se dorește oferirea unui spațiu modern și flexibil, a unui confort îmbunătățit, a creșterii productivității și a unei conexiuni totale.

Elementele esențiale pe care o construcție de acest fel trebuie să le aibă implementate sunt sistemele de comunicații care susțin rețelele wireless, dar și cele cu cablu. Trebuie facilitat și optimizat accesul și modul în care comunică între ei, fără limitări de spațiu.

De exemplu, o clădire inteligentă de 10 etaje trebuie să aibă un sistem prin care angajații să poată comunica rapid între ei, fără a se deplasa sau întâmpina probleme cu sistemul.

Senzori de acces, senzori de iluminare, folosirea unor surse regenerabile de energie de genul platformelor solare, spații verzi, acces securizat și controlat, o platformă care să poată fi adaptată cu ușurință la schimbările de design, toate acestea sunt caracteristicile esențiale pe care o clădire inteligentă le întrunește.

Per ansamblu, clădirile inteligente sunt în mod sigur soluția pentru un consum mai bun și o eficientizare a costurilor din toate punctele de vedere.

Acestea reușesc să îmbine perfect avantajele oferite de tehnologia secolului 21. Construcțiile de acest fel reprezintă soluția pentru o viață mai bună, mai sigură, reușind o abordare optimizată a nevoilor oamenilor în raport cu consumul și protejarea mediului înconjurător.


Câte clădiri inteligente credeți că vor apărea în țara noastră în următorii ani?

 

 Sursa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!