Cele mai ieftine orașe din România în care să-ți construiești sau să-ți cumperi o casă

Postat la 04.09.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație 1 Commentarii

 Share

Anul 2017 pare să fie pentru piața imobiliară din România unul dintre cei mai buni ani. Investițiile au crescut, plafonul aprobat de 2.5 miliarde de lei pentru programul Prima Casă și revenirea la avansurile de 15-20% au reprezentat stimulente ce au contribuit semnificativ la creșterea pieței.

Dacă pentru sectorul economic acest lucru este unul destul de pozitiv, pentru cetățenii de rând, care vor să-și cumpere o locuință, creșterea prețurilor la case și apartamente, în special la cele din orașele mari, nu e chiar cea mai bună veste.

În ciuda scumpirii vizibile, există zone din România în care prețurile locuințelor și terenurilor sunt unele acceptabile, în raport cu veniturile lunare modeste ale majorității românilor.

Și nu ne referim doar la zonele de provincie, ci chiar și la anumite zone din Capitală.

De exemplu, dacă zona de nord a Bucureștiului este una destul de puțin permisivă ca preț pentru achiziția unui apartament de către un român cu un venit mediu, alte zone sunt destul de ofertante.

Deși per total prețurile apartamentelor s-au majorat cu 3,4% în primăvara acestui an, cu precădere în zonele menționate anterior, în altele, contrar așteptărilor, s-a înregistrat o scădere semnificativă.

Cele mai ieftine locuințe din București se găsesc în cartierul Ghencea, unde un apartament poate fi cumpărat cu suma de 890 de euro pe metru pătrat, în Rahova unde locuințele se vând cu aceeași sumă pe metru pătrat, în Giulești cu 940 euro pe metru pătrat și în Giurgiului, cu 970 de euro pe metru pătrat.

La polul opus, cele mai scumpe zone din Capitală sunt Kiseleff–Aviatorilor (2.670 de euro pe metru pătrat util), Herăstrău–Nordului (2.390 de euro pe metru pătrat util) şi Dorobanţi–Floreasca.

Scumpiri la prețurile apartamentelor s-au înregistrat și în orașele aflate în plină ascensiune economică. Cluj, Timișoara, Constanța și Brașov sunt orașele mari în care prețul pe metru pătrat al unor apartamente situate în zone centrale a înregistrat creșteri similare cu Bucureștiul.

Cele mai ieftine orașe din punctul de vedere al achiziției unei locuințe sunt orașele din provincie, unde creșterea economică este slab resimțită. În localități precum Târgoviște, Zalău, Satu Mare sau Reșița, prețul pe metrul pătrat al unui apartament nu sare de 500 de euro.

De exemplu, în Reșița, prețul unui apartament pornește de la 10 000 de euro. Raportat la București, nici măcar o garsonieră într-un cartier mărginaș nu poate fi găsită la un astfel de preț.

De altfel, nici cu prețuri atât de mici, oamenii nu se înghesuie să-și cumpere case, așa cum se întâmplă în foarte multe dintre orașele României în care veniturile populației sunt foarte mici.

Spre deosebire de București sau Cluj, unde cererea este semnificativ mai mare, iar posibilitățile locuitorilor mai crescute, în orașele mai mici de provincie posibilitățile sunt foarte limitate, iar piața direct proporțională cu acestea.

Ce părere aveți despre boom-ul imobiliar din orașele mari, dar și scăderile neașteptate la prețurile unor locuințe din anumite zone ale Bucureștiului?

 

 Sursa 

 

Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

1 COMENTARIU

Alex
Postat pe 13:32, 05.09.2017 RĂSPUNDE
Polarizarea economiei si a locurilor de munca, infrastructura de transport in comun deplorabila si sosele extrem de pericuoase. O tara ce in mod normal o poti strabate de la Constanta la Arada in 5-6 ore in realitate o poti strabate in mai bine de 10 ore cu un risc extrem de ridicat. As vorbi despre preturile locuintelor din zonele rurale/periurbane ale oraselor monopol si lipsa planificarii unor dezvoltari teritoriale durabile. Nu trebuie sa locuiesc in Resita pentru a-mi permite o locuinta si apoi sa fac naveta in Bucuresti pentru a avea un salariu decent. Sau cel putin nu ar trebui. La fel de bine se poate accentua dezvoltarea mediului rural, a infrastructurii si investitiilor in zonele defavorizate(adica restul tarii).

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!