Sistemul 3D care poate printa o întreagă clădire

Postat la 26.08.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts au proiectat un sistem care poate printa 3D structura de bază a unei întregi clădiri. Sistemul constă într-un vehicul cu șenile prevăzut cu un braț robotic industrial, care are la rândul lui un braț robotic mai mic.

Lista de materiale care pot fi printate 3D include nu doar plastic, metal, sticlă sau chiar mâncare. Mai nou, oamenii de știință au reușit să printeze structura unei întregi clădiri, invenție care cu siguranță va revoluționa industria construcțiilor.

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts au proiectat un sistem care poate printa 3D structura de bază a unei întregi clădiri. Sistemul constă într-un vehicul cu șenile prevăzut cu un braț robotic industrial, care are la rândul lui un braț robotic mai mic.

Clădirile construite cu acest sistem vor fi gata mai repede și, cel mai important, vor costa mai puțin decât cele construite prin metode tradiționale.

În plus, revoluționarele construcții printate 3D vor putea fi personalizate în funcție de locul pe care vor fi amplasate, precum și în funcție de dorințele viitorului proprietar.

Mai mult, cercetătorii spun că noua metodă de construire, una mult mai facilă, va permite proiectarea unor noi tipuri de construcții, care nu vor putea fi construite și prin metodele deja consacrate și practicate de sute de ani.

Brațul robotic al imprimantei poate fi controlat după bunul plac pentru turnarea cimentului sau pentru metalizare prin pulverizare.

Spre deosebire de sistemele de printare 3D, care nu mai sunt demult o noutate și care sunt limitate doar la printarea unor materiale de construcții ce pot fi încorporate într-un tipar prestabilit, noul sistem de printare a unei clădiri poate realiza obiecte de orice mărime.

Cercetătorii au reușit să printeze cu acest sistem structura unei clădiri de aproximativ 20 de metri în doar 14 ore, ceea ce este în mod cert o performanță greu de egalat prin metodele de construire tradiționale.

Noul sistem poate fi adaptat cu ușurință la orice fel de amplasament și echipament. În cele din urmă se dorește ca acesta să fie unul complet, în sensul că va fi echipat cu o cupă care să poată fi folosită atât pentru construirea structurii clădirii, cât și pentru procurarea materialelor necesare acesteia. Întregul mecanism va funcționa pe bază de electricitate din surse convenționale, dar și folosind energia solară.

Cercetătorii au dorit ca o astfel de imprimantă 3D să fie folosită cu mai mare ușurință și cu costuri mai mici în regiunile subdezvoltate, dar și în cele afectate de fenomene naturale, unde construcțiile se realizează cu greu și în condiții foarte dificile.

“Dorința cea mai ambițioasă este ca, în viitor, acest sistem să poată fi folosit total autonom, adică să poată fi trimis fără probleme pe Marte, Lună, sau în Antarctica, unde să construiască pe perioade de ani de zile”, declară Steven Keating, unul dintre conducătorii proiectului.

În același timp, acesta mărturisește că invenția sistemului a plecat de la dorința de a construi ceva care să poate deveni utilizabil într-un timp foarte scurt.

Sistemul 3D dorește să schimbe industria construcțiilor, una care păstrează aceleași metode și materiale de sute de ani.

Pentru viitor, se dorește ca noile clădiri să aibă pereți a căror grosime să varieze în funcție de modul în care sunt amplasați, sauosii care să facă structurile mai rezistente la vânt.

Cum vi se pare noua invenție? Ați locui într-o casă printata 3D?

Sursa

 

 
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!