“Wood reinvented” - concurs adresat arhitecţilor şi designerilor

Postat la 23.08.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Arhitectură + urbanism

 Share

Prima ediţie a concursului de arhitectură organizat de Fundaţia Kronospan este “Locuinţa eficientă energetică”, un concept care mizeză pe un ambient confortabil atât pe perioada iernii, cât şi a verii fără să fie nevoie să se apeleze la o sursă convenţională de încălzire. Locuinţele eficiente energetic sunt acelea care exploatează arhitectura, izolaţia şi sursele de încălzire şi/sau electricitate într-o manieră cât mai eficientă posibil. 

Scopul concursului este acela de a duce la identificarea mai multor soluţii de construire şi mai multor materiale şi sisteme de construcţie care să genereze o locuinţă sustenabilă, în măsură să arate responsabilitate atât în raport cu mediul construit, cât în raport cu cel natural.Organizatorii definesc trei caracteristici de care să se ţină cont în realizarea propunerilor:

Utilitas

Principala funcţiune a locuinţei trebuie să fie aceea de locuinţă. Amprenta la sol a acesteia ar trebui să fie de aproximativ 100-120 mp. Clădirea trebui să aibă parter şi mansardă. Dezvoltarea spaţială poate să propună realizarea unor supante / mansarde, în măsura în care acestea întrunesc toate măsurile de securitate. 

Firmitas

Structura trebuie să fie una modulară şi poate fi concepută folosind orice soluţie care să aibă la bază lemnul. Fundaţia, sprijinirea şi aşezarea trebuie să fie realizate astfel încât să permită flexibilitate spaţială (posibilitatea de a schimba locaţia).

Venustas 

Printr-un limbaj arhitectural complex şi expresiv ar trebui să poată deveni un reper al spaţiului construit. Beneficiile potenţiale asociate cu soluţia arhitecturală trebuie să se reflecte în detaliile construcţiei şi în materialele folosite.  

Deviza sub care se desfăşoară concursul este “Construieşte casa viitorului!”.


Premii şi juriu

În cadrul concursului se vor acorda 6 premii, 5 premii a câte 1000 euro şi un premiu a 5000 euro.  

Proiectele înscrise în concurs vor fi jurizate din punct de vedere al eficienţei termice şi arhitectural de o comisie tehnică alcătuită din cinci membri. Aceştia vor desemna cele cinci nominalizări pentru premiile de 1000 de euro.

Juriul concursului, compus din cinci arhitecţi de pe plan local şi internaţional va fi cel care va alege câştigătorul premiului cel mare din cele cinci nominalizări făcute de comisia tehnică.


Comisia tehnică va fi compusă din:

Horia Petran – expert în eficiență energetică, INCERC București

Andrei Ceclan – expert în eficiență energetică, Univ. Cluj-Napoca

Arh. Miklos Kollo – Larix Studio, Miercurea Ciuc

Arh. Dragoș Oprea – Exhibit Arhitectura, Brașov

Arh. Biborka Bartha – reprezentant Kronospan


Din juriul concursului vor face parte:

Arh. Șerban Țigănaș - Președinte Ordinul Arhitecților din România

Arh. Dorin Beu – Director Romanian Green Building Council

Arh. Biborka Bartha – reprezentant Kronospan

2 arhitecți străini ale căror nume nu au fost încă făcute publice  

Data limită de trimitere a proiectelor este 15 octombrie 2017 şi înscrierea lor în concurs se poate face pe site-ul competiţiei, aici.Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!