5.000.000 lei de la bugetul sectorului 5 pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Postat la 22.08.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share

Consiliul Local al sectorului 5 alocă un sprijin financiar în cuantum de 8.000.000 lei pentru locaşirile de cult din sector, conform prevederilor bugetului local, notate la Cap. Cultură, Culte. Banii sunt meniţi să vină în completarea celor pe care bisericile îi au deja din fonduri proprii.


Sursa: forum.peundemerg.ro

Conform hotărârii (pe care o puteţi citi aici), sumele vor fi distribuite după cum urmează:

În 2016, Primăria a acordat pentru unităţile de cult mai puţin de 50% din suma alocată anul acesta. Astfel, conform unei hotărâri din 25 august 2016 (citiţi hotărârea aici), se duceau 2.100.000 lei către Catedrala Mântuirii Neamului (Patriarhia Română) şi alţi 1.700.000 lei către Mănăstirea Antim (Patriarhia Română). 


Către ce au mai mers bani în cadrul Cap. Cultură, recreere şi religie

Aşa arată în bugetul pe anul acesta al Primăriei Sectorului 5 distribuţia fondurilor în cadrul Cap. Cultură, recreere şi religie. Tabelul este un extras din documentul care prezintă detaliat bugetul instituţiei şi care poate fi găsit aici. Ultimele patru coloane arată cum au fost distribuite sumele pentru cele 4 trimestre ale anului. 


Sursa: www.sector5.ro (fragment din documentul care prezintă bugetul primăriei pentru 2017)


Alte proiecte în planul Primăriei sectorului 5

Ne-am uitat comparativ, nu numai la cum au fost distribuite sumele in cadrul capitolului în care sunt finanţate unităţile de cult, ci şi la bugetele necesare pentru realizarea altor proiecte de dezvoltare pe care Primăria le are în vedere. Am fi vrut să facem trimitere la cât mai multe, dat fiind că există pe site-ul primăriei câteva proiecte în dezbatere, precum Strategia Locală Sector 5 pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie sau Planul de acţiune pentru implementarea strategiei antidrog a sectorului 5 2017-2020, însă nu pentru toate proiectele am găsit inclus bugetul estimat pentru implementarea lor.  

Există totuşi o serie de descrieri bugetare estimative pentru măsuri necesare pentru implementarea RUF. RUF este probabil unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale sectorului, mai exact cel care vizează regenerarea urbană a zonei Ferentari

Tabelul de mai jos ilustrează sumele estimate pentru desfăşurarea unora dintre intervenţiile considerate necesare pentru rezolvarea unor probleme precum: Sursa: www.sector5.ro (fragment din planul RUF)

Dat fiind că 8.000.000 lei înseamnă aproximativ 1.740.000 euro, devine evident că mai multe dintre măsurile prevăzute în planurile pentru regenerarea Ferentariului ar putea fi puse în practică folosind această sumă.

Este cu siguranţă important să existe investiţii de la bugetul de stat pentru direcţii precum cele din capitolul Cultură, recreere şi religie. Întrebarea care se pune este însă dacă astfel de investiţii sunt responsabile în contextul în care rămân “netratate” zone a căror stare actuală îi expune pe oameni să locuiască într-un mediu insalubru în care instalaţiile curente precum curent, canalizare şi apă sunt fie deteriorate, fie inexistente, în umezeală, igrasie, frig şi mizerie, sau într-un mediu care favorizează dezvoltarea criminalităţii, după cum arată Primăria însăşi în proiectul Regenerare Urbană Ferentari. 

RUF nu este poate cel mai bun exemplu pentru a deschide această discuţie, dar este unul care poate să arate că sunt situaţii în care selectarea proiectelor care să fie tratate cu prioritate atunci când se întocmesc bugete ar putea fi făcută cu mai multă responsabilitate, trasparenţă şi poate chiar în urma unei analize care să arate clar cum au fost cântărite costurile versus beneficiile asociate cu investiţiile propuse. La fel de interesant ar fi de văzut dacă banii contribuabililor merg către zone care au suficientă susţinere economică şi în absenţa alocărilor bugetare de stat sau către sectoare în care sprijinul din partea statului este vital.  

Care sunt proiectele pe care credeţi că primăria localităţii în care locuiţi ar trebui să le susţină financiar cu prioritate? Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!