Noi proiecte de regenerare urbană, construcţii şi reamenajare pe lista Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB)

Postat la 04.08.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share

PMB vrea să se ocupe de proiectul de regenerare urbană “Esplanada”, de avansarea proiectului de construcţie a spitalului metropolitian şi de reamenajarea pavilionului central al ROMEXPO. 


PMB preia iniţiativa în proiectul de regenerare urbană “Esplanada”

“Esplanada” va fi un centru multifuncţional destinat deopotrivă activităţilor culturale, de afaceri şi de recreere. Vor fi avute în vedere în acest sens investiţii culturale, dezvoltarea unui centru de afaceri şi a spaţiilor de birou şi administrative, dar şi amenajarea zonelor verzi şi a parcărilor. Între spaţiile cu destinaţie culturală pot fi amintite: o sală de concerte, spaţii expoziţionale şi muzeale, spre exemplu ar urma să fie incluse aici: pinacoteca municipiului Bucureşti şi Muzeul Interactiv de Ştiinţe.  

Proiectul “Esplanada” va fi dezvoltat în zona delimitată de B-dul Unirii, Str. Nerva Traian, B-dul Octavian Goga şi B-dul Mircea Vodă. Terenul pe care îl vizează “Esplanada” este în prezent în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar PMB a cerut trecerea acestuia din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului Bucureşti. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind această solicitare. Urmează, conform declaraţiei Gabrielei Firea, ca în cel mai scurt timp să se demareze un studiu de fezabilitate care să permită configurarea structurii proiectului şi stabilirea indicatorilor tehnico-economici. Puteţi citi declaraţiile primarului general aici.  


PMB a identificat terenul pentru construcţia spitalului metropolitan

Terenul vizat este situat pe Şos. Pipera nr. 63-65, sector 2 şi are o suprafaţă de 4.6 ha. În prezent acesta se află în domeniul public al statului şi în administrarea Societăţii Române de Televiziune. CGMB a aprobat proiectul de hotărâre prin care se solicită Guvernului trecerea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea CGMB.


Terenul din Şoseaua Pipera este considerat potrivit dat fiind că:

(1) este uşor accesibil inclusiv pentru cei care aleg să călătorească cu mijloace de transport în comun, 

(2) există deja în zonă toate reţelele de utilităţi necesare pentru dezvoltarea unui astfel de proiect,

(3) este proprietate a statului şi nu ar presupune costuri suplimentare pentru achiziţie sau exproprieri.


Spitalul metropolitan care ar urma să fie construit pe acest teren se vrea a fi unul ultramodern, realizat în conformitate cu standardele europene. Capacitatea spitalului e estimată la aproximativ 2.000 de paturi, iar între secţiile acestuia ar urma să fie incluse şi unele care în prezent sunt deficitare în Bucureşti precum: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arşi etc. Realizarea acestui proiect ar putea sprijini şi consolidarea clădirilor spitalelor deja existente întrucât secţiile acestora ar putea fi transferate în incinta spitalului metropolitan pe perioada desfăşurării lucrărilor.

Gabriela Firea consideră că realizarea acestui spital ar putea garanta o mai bună calitate a serviciilor medicale având în vedere că “Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical.” 

Puteţi citi comunicatul de presă publicat de Primăria Municipiului Bucureşti aici


PMB vrea să se ocupe şi de regenerarea pavilionului central al ROMEXPO

În acest sens a fost transmisă o solicitare către Guvernul României pentru ca acesta să permită, prin hotărâre, trecerea imobilului în administrarea CGMB. Proiectul de reamenajare a pavilionului central al ROMEXPO ar presupune, conform declaraţiilor primarului general, transformarea acestuia într-o “sala de spectacole modernă, multifuncţională, de mare capacitate, care să poată găzdui, în condiţii decente, competiţii sportive, concerte etc.” Proiectul ar urma să se desfăşoare cu sprijin din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu care s-a semnat deja un protocol în acest sens. 

Dorinţa Primăriei de a se implica în amenajarea ROMEXPO vine, conform spuselor reprezentanţilor instituţiei, pe fondul unui “deficit major de spaţii necesare activităţilor culturale, educative şi sportive”. Vedeţi declaraţiile aiciArticol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!