CONCURS DE IDEI: Demolarea clădirilor

Postat la 02.12.2015 de ADMIN in CONCURSURI, EXTERNE

 Share

Lansare: 02.12.2015 11:59

Încheiere: 12.01.2016 12:00

     Ce înseamnă să construieşti? În mod tradiţional, a construi se defineşte ca asamblarea de părţi sau materiale cu scopul de a crea un întreg. În vreme ce construcţia e adesea percepută ca obiectiv apollinic, distrugerea e percepută ca fiind opusul ei dionisiac. Înţelegând că mediul nostru construit este rezultatul multor forţe, acesta ar putea fi în mod dialectic redus la tensiunea dintre creaţie şi distrugere, adunare şi scădere, respectiv ridicare şi demolare. 


   Într-o cultură a designului focusată pe superlativ (cel mai înalt, cel mai nou, cel mai costisitor), în care distrugerea este adesea percepută sau produsă de un act violent, procesul de eliminare apare ca o grijă secundară sau ca un efect colateral. Totuşi, dacă vrem să înţelegem mai bine ciclul de viaţă al mediului construit trebuie să explorăm şi posibilităţile şi implicaţiile Demolării clădirilor.  

   Acest concurs de idei este, în acelaşi timp, un act politic, un mod de a adresa critici şi o metodă de speculaţie. 

   Demolarea clădirilor invită propunerile pentru producerea spaţiilor goale, demolarea structurilor şi infrastructurilor sau eliminarea obiectelor sau materiei, ca act creativ. Doar îndepărtarea (elementelor, obiectelor etc.) este permisă. 

  

ELIGIBILITATE

Invitaţia este adresată tuturor celor care sunt interesaţi să propună o perspectivă asupra viitorului mediului construit. 

 

CONŢINUT ŞI CRITERII

Fiecare propunere ar trebui să aibă în vedere şi să prezinte trei itemi:

situaţia actuală

procesul de îndepărtare

situaţia finală, rezultatul îndepărtării 

 

Propunerile trebuie să ţină cont de contextul contemporan. Nu există limite în ce priveşte scara sau scopul. Propunerea ar trebui să se concentreze pe procesul de îndepărtare, pe situaţia rezultată sau pe amândouă. Proiectele vor fi evaluate în funcţie de ambiţia, viziunea, metodologia şi claritatea pe care le denotă. 

 

PREMII

Trei premii în bani vor fi acordate pentru câştigători:

Premiul 1: 2000 USD

Premiul 2: 1000 USD

Premiul 3: 500 USD


Proiectele câştigătoare şi altele dintre cele înscrise care se dovedesc a fi demne de a fi publicate vor fi incluse într-un compendiu al concursului realizat de Storefront for Art and Architecture.

Participanţilor li se cere să se înscrie în concurs înainte de data de transmitere a proiectelor. Înscrierile trebuie făcute până la data de 12 ianuarie 2016 înainte de miezul nopţii. 

Participanţii se pot înscrie online aici.  

Taxa de înscriere este de 50 USD (25 USD pentru membrii Storefront). Proiectele care nu au fost înscrise înainte de 12 ianuarie, nu vor fi luate în calcul.  


PROGRAMUL CONCURSULUI

marţi, 5 noiembrie 2015 - anunţarea concursului

marţi 1 decembrie 2015 - termenul limită de transmitere a întrebărilor

marţi 22 decembrie 2015 - publicarea întrebărilor şi răspunsurilor

marţi 12 ianuarie 2016 - termenul limită de înscriere

marţi 21 ianuarie 2016 - termenul limită de expediere a proiectelor

februarie 2016 - anunţarea rezultatelor 


Juriul va fi compus din: 

Jeff Byles - preşedintele al The Fine Arts Federation din New York, autor al volumului Rubble: Unearthing the History of Demolition şi co-autor al volumului A History of Design from the Victorian Era to the Present;

Keller Easterling - arhitect, scriitor şi profesor la Universitatea Yale

Pedro Gadanho - director artistic al viitorului Muzeu de artă arhitectură şi tehnologie din Lisabona, anterior curator al secţiunii Artă şi arhitectură contemporană din cadrul Muzeului de artă modernă (MoMA) din New York

Jorge Otero-Pailos - deţinător al premiului UNESCO Eminent Professional, anunţat în 2009 de Architectural Digest ca fiind unul dintre zece artisţi spanioli care merită atenţia şi prezentat în acelaşi an într-un documentar BBC (Ugly Beauty) alături de Damien Hirst, Anish Kapoor, Carl Andre, and Yoko Ono. 

Christiane Paul - profesor şi decan asociat la Şcoala de studii media a The New School şi curator adjunct al New Media Arts la Whitney Museum of American Art. 

Annabelle Selldorf - director al Selldorf Architects, o firmă de arhitectură de 65 de persoane pe care a înfiinţat-o în 1988. 

INCA - David Bench este arhitect practicant în New York, lucrează pentru Selldorf Architects unde este arhitectul care se ocupă de Fundaţia Luma din Arles, franţa, Şcoala Mwabwindo din Zambia pentru Fundaţia 14+. Fiind interesat de intersecţia dintre arhitectură şi politică, Bench a explorat aceste aspect în scrierile sale pentru Uncube şi Clog.  

Participanţilor le este interzis să discute cu vreunul dintre membrii juriului despre concurs până la anunţarea publică a câştigătorului, altfel vor fi descalificaţi. 

Mai multe detalii despre concurs găsiţi aici.Articol din domeniile

CONCURSURI EXTERNE

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!