Se face schimbul de teren pentru întregirea parcului Emil Gârleanu

Postat la 01.08.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share


Aşa cum arătam într-un articol precedent, pe care îl puteţi citi aici, Primăria Capitalei a luat în calcul mai multe soluţii pentru ca Parcul Emil Gârleanu să reintre integral în proprietatea municipalităţii. Era necesar să se caute astfel de soluţii dat fiind că o secţiune a parcului se află pe un teren care a fost retrocedat. 

Soluţia aleasă a fost ca proprietarului să i se ofere un teren evaluat ca fiind echivalent ca valoare, în Str. Vulcan Judeţul, la paritatea de 1:1,140. Prin schimbul de proprietăţi acceptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) printr-o hotărâre recentă, proprietarul terenului din Str. Emil Gârleanu va primi în schimbul suprafeţei de 2914 mp, o suprafaţă de 3324 mp în Str. Vulcan Judeţul. O evaluare iniţială arătase că suprafaţa pe care trebuia să o dea la schimb Primăria Sectorului 3 era de 3990 mp, reevaluarea din 2015 a corectat datele şi s-a ajuns astfel la cei 3324 mp pe care proprietarul a fost de acord să-i primească la schimb din partea municipalităţii pentru terenul său ocupat în prezent de Parcul Emil Gârleanu. 

Terenul din Str. Emil Gârleanu i-a fost retrocedat proprietarului în baza unei dispoziţii din iunie 2009, după ce Primăria Sectorului 3 amenajase pe acesta spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. Amenajarea s-a făcut înainte de retrocedare, dar în perioada în care terenul era deja notificat de proprietarul căruia acesta i-a fost în cele din urmă retrocedat, aşadar fără a fi respectată legislaţia în vigoare cu privire la verificarea situaţiei juridice a terenului. În plus, Parcul Emil Gârleanu a fost amenajat fără Autorizaţie de Construire, amenajarea având la bază doar un aviz de urbanism.     

Proprietarul terenului a solicitat în instanţă ca Primăria Sectorului 3 să ridice lucrările şi plantaţiile amenajate pe terenul său. Tribunalul Bucureşti a decis în favoarea reclamantului, obligând Primăria să se conformeze solicitării acestuia şi, în plus, să îi plătească despăgubiri în valoare de 194.189 euro pentru lipsa de folosiţă a terenului în perioada noiembrie 2009 - august 2011. Proprietarul s-a arătat dispus să renunţe la plata celor aproape 200 mii euro cu condiţia ca Primăria să agreeze un schimb de terenuri.  

Terenul oferit la schimb era, conform unei adrese din octombrie 2011 a Direcţiei Investiţii destinat construirii unei grădiniţe cu program prelungit pentru 8 grupe de copii. În martie 2012, Direcţia Investiţii a renunţat la construirea grădiniţei, dat fiind că terenul este traversat de un canal termic. Primăria clarifică situaţia terenului din acest punct de vedere şi arată că “imobilul este afectat de reţea de termoficare, circuit primar, iar RADET Bucureşti este de acord cu devierea acesteia”, condiţia impusă pentru aceste măsuri fiind ca plata lucrărilor de deviere să fie suportate de proprietarul terenului.    

Din datele incluse în raportul de specialitate întocmit de Direcţia Patrimoniu a Primăriei Municipiului Bucureşti (raportul poate fi consultat aici) reiese că cei 200 mii de euro, vor fi de fapt plătiţi de Primărie, prin diferenţa de suprafaţă dintre terenul care se dă la schimb pentru cel din Str. Emil Gârleanu - “diferenţa de suprafaţă solicitată se datorează cheltuielilor reprezentând lipsa de folosinţă a terenului la care se adaugă şi renunţarea la suma câştigată în instanţă împotriva Sectorului 3”.  

Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost deja adoptată aşadar schimbul de teren se va face în condiţiile descrise pe scurt mai sus şi pe larg în acest document.

Ca răspuns la această soluţionare, Robert Negoiţă declara: “Mă bucur că am găsit înțelegere și dorință de colaborare atât din partea doamnei primar general Gabriela Firea, cât și din partea consilierilor generali. Tocmai s-a făcut cel mai important pas pentru salvarea Parcului Gârleanu cu rezultate în folosul cetățeanului. Noi am propus încă din anul 2012 această soluție, a schimbului de teren, și este bine că actuala conducere a municipalității s-a implicat și a materializat demersul de salvare a parcului”.

În fragmentul de mai sus, preluat de pe site-ul Primăriei Sectorului 3, primarul acestui sector îşi arată entuziasmul cu privire la rezolvarea găsită, pe care o descrie ca fiind “cu rezultate în folosul cetăţeanului” şi laudă contribuţia primarului general şi a consilierilor generali. Văzând istoricul acestui parc, condiţiile în care a fost realizat şi complicaţiile apărute pe parcurs ca urmare a unor acţiuni ale autorităţilor rămâne de înţeles cum de se găseşte atâta energie pentru a lăuda nişte măsuri de corectare a greşelilor Primăriei şi mai puţină pentru a-i asigura pe locuitorii capitalei că autorităţile for fi pe viitor mai diligente pentru a se asigura că activitatea lor va cuprinde mai puţine erori şi mai multe iniţiative care să fie într-adevăr în folosul cetăţeanului.   

Sursa foto: www.primarie3.ro


Puteţi citi despre Parcul Emil Gârleanu şi în acest articol, Gabriela Firea vrea ca Parcul Emil Gârleanu să treacă în proprietatea municipiului Bucureşti.

Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!