Primii paşi spre realizarea „Laser Valley – Land of Light”, varianta românească a Silicon Valley

Postat la 21.07.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Arhitectură + urbanism

 Share

Se aşteaptă ca Guvernul să îşi asume acest proiect ca fiind de interes naţional. Laser Valley ar urma să fie dezvoltat în jurul laserului de la Măgurele, cu finanţare din partea statului israelian.  


Primii paşi spre realizarea „Laser Valley – Land of Light”


Primarul Sectorului 5 al Capitalei a înaintat la începutul acestei luni către primul-ministru Mihai Tudose propunerea ca Guvernul să-şi asume proiectul „Laser Valley – Land of Light” ca pe un proiect de interes naţional. 

Proiectul ar urma să debuteze în Sectorul 5, cu sprijin financiar din partea statului israelian. Laser Valley este propus să se dezvolte în jurul laserului de la Măgurele şi îşi asumă ca model Silicon Valley. 


Concursul de idei „Laser Valley – Land of Light” 2016


Proiectul „Laser Valley – Land of Light” a făcut anul trecut obiectul unei competiţii adresată studenţilor, absolvenţilor şi cercetătorilor români şi din spaţiul internaţional. Competiţia a fost deschisă înscrierilor în perioada 18 martie - 12 septembrie 2017 şi a încurajat participarea consorţiilor compuse din universităţi şi centre de cercetare. 

Competiţia a fost un concurs de idei iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării cu sprijinul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.

Pornind de la proiectul Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI - NP) al cărui scop este să instaleze cel mai puternic laser din lume în oraşul Măgurele (mai multe despre acest proiect aici http://www.eli-np.ro/), România pare a fi pusă în faţa opţiunii de a deveni un foarte important nod de legătură pentru comunitatea ştiinţifică internaţională. Odată cu instalarea laserului se aşteaptă ca un număr de peste 1000 de cercetători deopotrivă din România şi din spaţiul internaţional să lucreze şi să locuiască în Măgurele. Astfel Laser Valley are potenţialul de a deveni un centru internaţional important de afaceri şi cercetare. 

Aceasta a fost premisa care a inspirat competiţia „Laser Valley – Land of Light” în cadrul căreia li s-a cerut participanţilor să ilustreze prin propunerile lor cum va arăta acest spaţiu în 2035. Laser Valley se doreşte a fi un ecosistem de cercetare dinamic şi deschis, prosper şi care să aibă la bază un spaţiu construit de primă calitate, deopotrivă interesant şi eficient. Laser Valley ar urma să fie un spaţiu de locuit, un spaţiu care să se preteze activităţilor distractive, care să fie potrivit pentru învăţare, un centru focusat pe ştiinţă şi cercetare şi un nucleu al inovaţiei, afacerilor şi mobilităţii.


Locaţia Laser Valley


Zona marcată ca aparţinând Laser Valley prin descrierea inclusă în propunerea de participare la concurs avea ca graniţă în partea de nord Bucureştiul, iar în partea de sud râul Argeş. Astfel zona ar cuprinde: municipiul Măgurele, lacul Mihăileşti şi portul 1 Decembrie situat pe râul Argeş. 


Principalele linii de dezvoltare urmărite


Dezvoltarea urbană aşteptată pentru această zonă ar trebui să se desfăşoare ţinând cont de 3 piloni importanţi:

Cercetarea şi tehnologia devin principalii catalizatori ai dezvoltării locale şi regionale,


Ce idei propuse pentru dezvoltarea Laser Valley au fost apreciate?

În total în competiţie au fost înscrise 26 de proiecte de la participanţi din 5 state. Cele trei proiecte declarate câştigătoare în cadrul competiţiei au fost:


Premiul I: Sun ValleySursa foto: www.laservalleycompetition.ro


Proiectul a fost propus de: Dinu Mihaela, Marcu Ioana, Pipos Claudia şi Serban Adina, toate de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Romania.

Cu privire la acest proiect juriul a apreciat că “acesta întruneşte toate criteriile de evaluare. Oferă o viziune clară asupra oraşului din punct de vedere al configurării spaţiilor: străzi, pieţe, parcuri”. Proiectul a fost apreciat şi pentru că a acordat atenţie integrării tehnologiilor verzi, atât în ceea ce priveşte transportul, cât şi construcţiile.  


Premiul II: CO-existing City


Sursa foto: www.laservalleycompetition.ro


Proiectul a fost propus de: Andrei Nicolescu, Andreea Petrovici şi Miruna Spiridon, toţi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, România.

Aprecierile juriului au făcut trimitere la structura clară pe care o propune proiectul şi la potenţialul acesteia de a suporta transformări permanente pentru a acomoda oameni şi comunităţi în faze diferite.  


Premiul III: The Full Spectrum 


Sursa foto: www.laservalleycompetition.ro


Proiectul a fost propus de: Iulian Canov şi Cristina Zlota, ambii de la Wolfhouse Productions, România, alături de Daiana Luisa Ghintuială, Mihnea Ioan Grădinaru, Adelina Marina Radu, Mihai Vlăduț şi Gabriel Pascariu, toţi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, România.

Cu privire la proiectul clasat pe locul trei în competiţie s-a subliniat capacitatea sa de a depăşi limitele arhitecturii şi de a-şi pune în evidenţă potenţialul pentru dezvoltare socială şi tehnologică.   


Două alte proiecte au fost apreciate pentru abordarea vizionară şi pentru calitatea design-ului. 


No limits - the paradox of boundaries


Sursa foto: www.laservalleycompetition.ro


Proiect propus de: Daniel-Ionut Berindeanu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, România şi Mihai-Ionut Danciu de la Universitatea Politehnică din Timişoara, Facultatea de Arhitectură. 


Power Grid


Sursa foto: www.laservalleycompetition.ro


Propus de: Ion Mădălina, Matei Sergiu Constantin, Șain Andrei - Petrişor şi Crețeanu Mihai Cosmin toţi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, România.


Vă aşteptaţi ca proiectul efectiv „Laser Valley” să respecte (măcar parţial) propunerile declarate câştigătoare în cadrul concursului de idei de anul trecut?

Puteţi citi mai multe despre Proiectul „Laser Valley” pe site-ul Primăriei Sectorului 5 (aici) şi pe site-ul competiţie desfăşurate anul trecut (aici). Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!