Ce prevede Carta Europeană de amenajare a teritoriului?

Postat la 17.07.2017 de Andrei PARASCHIV in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share
În anii 1960, în urma Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, s-a ajuns la concluzia că dezvoltarea economică, socială și culturală va fi imposibilă fără o serie de prevederi care să armonizeze politicile teritoriale de amenajare a teritoriului.
Mai târziu, în 1983, inițiativa membrilor Consiliului a ajuns să se concretizeze în Spania, la Torremolinos, prin adoptarea Cartei Europene de Amenajare a Teritoriului, ce definește amenajarea acestuia ca «expresia spațială a politicilor economice, sociale, culturale si ecologice a tuturor societătilor » cu următoarele obiective fundamentale: dezvoltarea socio-economică echilibrată a regiunilor, ameliorarea calității vietii, gestionarea responsabilă a resurselor naturale si protectia mediului, utilizarea rațională a solului.
Printre cele mai importante puncte prevăzute de Carta Europeană de amenajare a teritoriului se numără:

Controlul poluării


Politicile de planificare şi dezvoltare pentru regiunile maritime trebuie să ţină cont de necesitatea de a combate poluarea provocată de:
-deşeurile urbane solide şi lichide.
-Industrie.
-centralele electrice.
- folosirea pesticidelor în agricultură.

Organizarea raţională a turismului


Deteriorarea ireversibilă a valorosului mediu natural al unor regiuni europene de coastă provocată de dezvoltarea activităţii de recreere trebuie prevenită. Turismul trebuie controlat şi, acolo unde este necesar, să fie limitat în anumite zone pentru a preveni distrugerea mediului şi a împrejurimilor naturale ale localităţilor şi să evite în viitor alte presiuni ecologice sau estetice asupra malului mării.


Dezvoltarea socio-economică echilibrată a regiunilor


Luând în considerare procesele economice care afectează întreaga Europă, caracteristicile regionale specifice şi rolul important al axelor de dezvoltare şi al reţelelor de comunicaţii, ea trebuie să controleze creşterea regiunilor care sunt aglomerate sau se dezvoltă prea repede, să încurajeze dezvoltarea regiunilor rămase în urmă, şi să menţină sau să adapteze infrastructurile care sunt esenţiale pentru stimularea redresării economice a regiunilor în declin sau a celor ce se confruntă cu 13 probleme grave cu privire la locurile de muncă, şi mai ales la migrarea forţei de muncă la nivel european. Zonele periferice care au cerinţe deosebite şi un potenţial structural pentru reechilibrare socio-economică trebuie să fie legate mai strâns de centrele industriale şi economice ale Europei.


 Îmbunătăţirea calităţii vieţii


Carta Europeană încurajează îmbunătăţirea calităţii vieţii de zi cu zi, din punct de vedere al locuinţelor, muncii, culturii, recreerii sau al relaţiilor din cadrul comunităţilor umane, şi la mărirea bunăstării fiecărui individ prin crearea de locuri de muncă şi furnizarea de facilităţi economice, sociale şi culturale pe măsura aspiraţiilor diferitelor segmente de populație.

Folosirea raţională a terenului


Orice politică de amenajare regională/spaţială trebuie să fie neapărat însoţită de o politică de folosire a terenului în vederea realizării obiectivelor de interes public.

 Zonele rurale cu agricultura ca funcţiune de bază au un rol important


Este esenţială crearea unor condiţii de viaţă acceptabile la ţară, în privinţa tuturor aspectelor economice, sociale, culturale şi ecologice precum şi a infrastructurilor şi dotărilor, făcând diferenţa între regiunile rurale sub-dezvoltate şi periferice şi cele aflate în vecinătatea marilor conurbaţii. În aceste zone dezvoltarea cadrului urban, a structurilor sociale şi economice şi a transportului trebuie să ţină cont, în toate sferele, de conservarea și gestionarea peisajului rural.

Ce credeți, câte dintre aceste prevederi din Carta Europeană de Amenajare a Teritoriului sunt respectate la noi în țară?

Sursa
 
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Andrei PARASCHIV

Pasionat de fotografie, arhitectură și mai ales de tehnologie, îmi place să descopăr lumea construită sau în plin proces de construire și sa o arat și altora, uneori prin imagini, alteori prin text.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!