Guvernul va construi locuințe pentru chiriașii evacuați din casele naționalizate

Postat la 15.07.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share

Ministerul Dezvoltării își propune să inițieze un program de construire de locuințe pentru chiriașii care au fost evacuați sau urmează să fie evacuați din casele naționalizate. Vestea este cât se poate de bună, problema este că nu știm în ce mod se va concretiza, dacă ne uităm la programele similare inițiate de autorități în trecut.

În 2007, la scurt timp de la intrarea în Uniunea Europeană, PSD a propus o ordonanță de urgență, care a fost și votată de altfel, prin care aceiași chiriași care riscau să fie evacuați din casele naționalizate urmau să primească locuințe sociale de la stat.

De asemenea, legea prevedea că aceștia puteau fi evacuați doar dacă primeau o locuință de la stat ori, puteau rămâne în imobilele respective, dacă ajungeau la un acord cu proprietarii de drept și plăteau o chirie acceptată de ambele părți.

Plecând de la această ordonanță de urgență din 2007, Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Afacerilor și Fondurilor Europene propune un program de construire de locuințe sociale destinate chiriasilor evacuați din locuintele retrocedate foștilor proprietari în acele unităti administrativ-teritoriale în care s-au înregistrat cereri formulate de la persoanele îndreptățite de ordonanța de urgență.

La fel ca orice program și ajutor pe care statul îl acordă cetățenilor, și acesta are câteva reglementări care îi favorizează pe unii și, bineînțeles, defavorizează pe alții.

Ei bine, accesul cu prioritate la aceste locuinte îl vor avea persoanele care îndeplinesc cel putin una dintre următoarele conditii:

· a) au un venit mediu net lunar, realizat în ultimele 12 luni, cu cel putin 20% sub nivelul de venit mediu net lunar stabilit anual prin Hotărârea Guvernului, conform Legii locuinței nr. 114/1996.

· b) sunt persoane cu handicap, invalizi si/sau pensionari; locuintele sociale apartin domeniului public al unitătilor administrativ-teritoriale si nu se vând; locuințele sociale se pot realiza prin construcții noi sau reabilitarea unor construcții existente.

Programul urmează să se desfășoare conform unui program de investiții locale, iar primăriile vor fi cele care vor avea calitatea de beneficiari.

Fondurile aprobate de la bugetul de stat pentru program vor fi alocate prin transferuri, în completarea fondurilor bugetelor locale. În scopul asigurării fondurilor necesare pentru finantarea executării constructiilor de locuinte sociale, consiliile locale, la fundamentarea proiectelor de bugete locale anuale, vor prevedea sumele aferente fiecărei constructii, pe surse de finantare, inclusiv sumele necesare a fi adăugate de la bugetul de stat.

 

Programul se derulează în următoarele etape:


·Consiliile locale transmit listele cu locuinţele sociale propuse pentru finanţare, precum şi documentele din care să rezulte stadiul promovării investiţiilor de locuinţe sociale propuse (studiu de fezabilitate şi hotărârea consiliului local de aprobare a studiului, contract de execuţie, etc);

· MDRAP inventariază listele ce cuprind locuinţele sociale propuse la finanţare, transmise de către autorităţile publice locale;

· Elaborarea propunerilor pentru programul anual, în baza inventarierii şi a prioritizării investiţiilor;

· Aprobarea programului anual prin Ordin MDRAP.

· Elaborarea şi aprobarea listelor de finanţare pe localităţi şi obiective de investiţii;

· Elaborarea contractelor de finanţare încheiate între MDRAP şi unităţile administrativ-teritoriale incluse în program;

· Transmiterea, către unităţile administrativ-teritoriale, a contractelor de finanţare împreună cu listele de finanţare în vederea semnării contractelor

· Centralizarea lunară a solicitărilor consiliilor locale privind producţia realizată şi nedecontată la finele fiecărei luni, precum şi a producţiei preliminare pentru luna în curs;

· Repartizarea lunară a fondurilor alocate de la bugetul de stat, pe baza solicitărilor consiliilor locale.

· Virarea lunară a sumelor în bugetele consiliilor locale;

· Urmărirea încadrării plăţilor în plafoanele trimestriale şi anuale aprobate;

· Monitorizarea programului.

Deși construirea de locuințe pentru persoanele evacuate din casele naționalizate este o inițiativă bună, având în vedere faptul că primăriile vor trebui să susțină mare parte din construirea acestora din bugetele locale, șansele de reușită sunt minime.

Minime pentru că se vor lovi cu siguranță de scuzele primăriilor cum că nu sunt bani la bugetul local.

Credeți că vor reuși autoritățile să construiască locuințe pentru chiriașii evacuați sau programul este deja destinat eșecului la fel ca multe altele?

 

Sursa imagineArticol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!