Se urgentează demararea proiectelor aflate în zone protejate şi clădiri de patrimoniu în Bucureşti

Postat la 19.07.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share

După ce s-a plâns de slaba colaborare cu Guvernul Grindeanu, primarul general al capitalei, Gabriela Firea pare să vrea să se asigure că lucrurile nu vor sta la fel cu actualul executiv. Unul dintre paşii făcuţi în acest sens îl constituie întâlnirea avută de primar cu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale. La acestă întâlnire s-a discutat conform comunicatului de presă emis de municipalitate despre proiectele pe care Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale le pot realiza împreună şi despre măsurile prin care Ministerul ar putea sprijini iniţiativele care vizează zonele protejate. Mai exact s-a vorbit despre opţiunea de a modifica legislaţia astfel încât să se simplifice procedura de obţinere a avizelor pentru zonele protejate. 

Va fi creat în acest sens un comitet tehnic consultativ format din reprezentanţi ai celor două instituţii care va discuta săptămânal “propuneri clare” (după cum se arată în textul comunicatului) de modificare a legislaţiei care vizează zonele protejate şi clădirile de patrimoniu. Astfel se va asigura sprijin pentru proiectele municipalităţii. Sprijin se va obţine însă şi prin elaborarea în cadrul acestui comitet a documentaţiei pentru proiectele avute în vedere de municipalitate. Deşi ştim că în componenţa comitetului vor fi specialişti din cadrul celor două instituţii nu ştim încă în ce măsură aceştia vor fi aleşi astfel încât pregătirea şi experienţa lor să ofere garanţia unor concluzii trase pertinent şi obiectiv în cazul acestei situaţii particulare. Altfel spus, va fi de aştepat ca din comisie să facă parte arhitecţi, arhitecţi peisagişti, istorici etc., dar nu au fost încă prezentate detalii în acest sens.    


foto: chrislema.com

Aşa cum reiese din discursul primarului capitalei, până acum, proiectele care erau propuse pentru a fi dezvoltate în zonele protejate (i.e. amenajare de zone de parcare, dar şi reabilitare a unor obiective cu valoare istorică) erau adesea “blocate” de comisia de pe lângă Ministerul Culturii. Dorinţa exprimată de Gabriela Firea este ca de acum înainte lucrurile să se mişte într-un ritm accelerat, “Ne dorim o colaborare mai bună şi mai deschisă intre Municipalitate si Ministerul pe care îl reprezentaţi, astfel încât proiectele pe care intenţionăm să le dezvoltăm în zonele protejate să nu mai fie blocate de comisia de pe lângă Ministerul Culturii. De aceea, consider că este imperios necesar ca specialiştii din cadrul Primăriei Capitalei şi cei ai Ministerului Culturii să depună eforturi comune, astfel încât proiecte care stagnează de mai mulţi ani şi care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii bucureştenilor, şi mă refer aici la construirea de parcări în zona centrală a oraşului şi reabilitarea unor zone cu valoare istorică, să poată fi demarate în cel mai scurt timp.”

Ministrul Culturii vede propunerea ca pe una benefică pentru dezvoltarea culturii în Bucureşti şi se angajează să demonstreze o “nouă dinamică de abordare” din partea Ministerului pe care îl conduce. 

În acelaşi comunicat se arată că reprezentanţii celor două instituţii au discutat şi despre facilitarea preluării de către Primăria Capitalei a cinematografelor şi grădinilor de vară care trebuie să fie reabilitate pentru a fi mai apoi reintroduse în circuitul cultural al capitalei. Un alt proiect este acela de a înfiinţa o linie RATB care să aducă în atenţia călătorilor obiectivele culturale importante ale Bucureştiului. Această linie ar trebui să parcurgă un circuit care include obiective precum teatre sau muzee şi să aibă staţii la toate obiectivele importante.

Pentru a arăta implicarea Primăriei Generale a Capitalei în susţinerea culturii locale, în comunicat se subliniază şi iniţiativa Gabrielei Firea de a demara o acţiune de verificare a clădirilor monument-istoric pentru a le identifica pe cele pe care sunt montate mesh-uri. Acţiunea de verificare se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control. Este de presupus că îniţiativa are în vedere acele mesh-uri instalate fără a se obţine o autorizaţie prealabilă, dar rămâne deschisă problema celor amplasate cu autorizaţie şi, de ce nu, a lucrărilor care pot fi desfăşurate în mod justificat în spaţii cu valoare istorică. 

Colaborarea dintre Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii este prezentată ca fiind singura prin care proiectele municipalităţii care vizează zone protejate pot fi urgentate. Nu trebuie însă trecute uşor cu vederea motivele care împiedică în prezent desfăşurarea acestor proiecte. Din perspectiva acestei colaborări ele sunt “concediate” ca piedici administrative care decurg, poate, dintr-o birocraţie prea densă. Nu este însă de negândit posibilitatea ca unele dintre motivele care au dus la blocarea proiectelor Municipalităţii să fie de fapt mult mai bine fondate decât se sugerează în comunicatul citat anterior. De altfel primarul capitalei insistă asupra rolului Comisiei de Cultură în blocarea proiectelor Municipalităţii, trimiţând astfel cu gândul la ideea conform căreia comitelul ce se vrea a fi înfiinţat este doar o modalitate de a evita sau de a face irelevante deciziile experţilor din Comisia de Cultură, iar această posibilitate aruncă o cu totul altă lumină asupra colaborării căreia i se pun bazele între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Generală a Capitalei.           

Cu siguranţă realizarea proiectelor care vizează zone protejate se va accelera, rămâne însă întrebarea dacă această colaborare poate fi privită drept una riscantă sau nu, dacă există sau nu motive de îngrijorare în ce priveşte calitatea proiectelor care vor primi undă verde ca urmare a măsurilor întreprinse de comitetul tehnic consultativ? Vor mai fi proiectele de dezvoltare precum Cathedral Plaza o problemă din perspectiva modificărilor legislative propuse de comitetul mai sus amintit, sau vor primi acestea eticheta de proiecte menite să susţină dezvoltarea vieţii culturale a capitalei?  

Comunicatul de presă emis de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti poate fi citit aici
Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!