Reabilitarea blocurilor de locuinţe în oraşele mici, aproape inexistentă

Postat la 09.07.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Interne, Instalații + dotări

 Share

 În 2009, prin ordonanţa de urgenţă guvernamentală numărul 18, autorităţile au demarat un proiect ce se anunţa încă de pe atunci a fi nu doar de amploare, dar şi extrem de anevoios. Programul de reabilitare a blocurilor de locuinţe construite până în 1990 îşi propunea nu doar să înlocuiască faţadele gri ale clădirilor construite masiv în perioada comunistă ci, mai ales, să crească performanţa energetică a acestora.

Astfel, lucrările de reabilitare termică au demarat în Bucureşti şi în oraşele mari din ţară unde, deşi timid, acestea au loc pe măsură ce asociaţiile de proprietari se înscriu în program şi accesează fondurile europene.

Ce se întâmplă însă în oraşele mici? Ei bine, se pare că mare parte dintre acestea vor mai avea mult timp de aşteptat, pentru că întâietate în accesarea fondurilor europene, care subvenţionează mare parte din costurile lucrărilor, o au oraşele mari.

Nu este o regulă scrisă, dar se pare că reuşita accesării acestor fonduri europene se datorează rapidităţii cu care primarii reuşesc să depună dosarele pentru accesarea fondurilor. Iar cei din oraşele mari par a fi mai interesaţi de program.

Paşii de urmat pentru înscrierea în program a blocurilor sunt numeroşi şi necesită o bună comunicare între autorităţile locale, asociaţiile de proprietari şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. De aceea, unul dintre motivele pentru care lucrările de reabilitare termică întârzie să-şi facă apariţia pe străzile oraşelor mici din România o reprezintă şi refuzul proprietarilor de a se înscrie în program. Deşi Uniunea Europeană subvenţionează mai mult de jumătate din costul lucrărilor, proprietarii vor trebui să plătească eşalonat o sumă în plus la factura de întreţinere. Ori mulţi nu sunt de acord cu acest aspect în ciuda faptului că, odată reabilitată locuinţa, costurile termice se vor reduce considerabil.

O statistică privind modul în care decurge reabilitarea locuinţelor din oraşele mici nu există, probabil pentru că cifrele sunt insignifiante.

În schimb, veştile privind acest proces sunt cât se poate de bune pentru locuitorii capitalei. Recent, administraţia locală a Bucureştiului a anunţat că, în 2017 şi 2018, 200 de blocuri vor fi reabilitate gratuit de Primărie, adică fără niciun fel de cost din partea locatarilor imobilelor.

Au prioritate pentru reabilitare blocurile ineficiente din punct de vedere energetic, cele cu cel mai mare număr de apartamente, cele foarte vechi, în funcţie de anul construirii.

Pentru ca un bloc să intre în programul de reabilitare este necesar ca primăriile să depună un dosar cu următoarele documente:

- Solicitarea înscrierii în programul local multianual privind creșterea performanței energetice

- Hotărârea Adunării Generale a asociației de proprietari referitoare la înscrierea în program

- Lista proprietarilor

- Lista proprietarilor care doresc înscrierea imobilului în programului de reabilitare termică

- Contractul de mandat, informează administraţia locală.

Dincolo de dificultăţile cu care programul iniţiat de Guvern în 2009 se derulează, mai ales în oraşele mici, un alt aspect adus în discuţie în ceea ce priveşte reabilitarea termică este modul în care blocurile arată din punct de vedere estetic după finalizarea lucrărilor.

După cum am remarcat cu toţii, fără să fim specialişti, este evidentă o lipsă de comunicare între arhitecţi şi proprietari. De cele mai multe ori, asociaţiile de proprietari sunt cele care decid culorile pe care le doresc.

Cum decurge programul de reabilitare termică în orașul vostru?

 Sursa imagine

 
Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Instalații + dotări

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!