Cerinţele pentru alinierea vitrajelor la Directivele Europene

Postat la 03.07.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Interne, Instalații + dotări

 Share

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Euopene a inițiat un nou proiect de lege ce vizează montarea vitrajelor și a altor produse din sticlă în construcții.

Proiectul de lege inițiat cuprinde o serie de instrucțiuni tehnice prin care se dorește ca toate activitățile de montare a vitrajelor să respecte cu rigurozitate normele prevăzute deja în legislația europeană.

De asemenea, se precizează în viitorul proiect de lege, aplicabilitatea noilor instrucțiuni tehnice este destinată atât construcțiilor noi, cât și celor vechi, indiferent de forma de proprietate.

Se dorește ca prin adoptarea unei legislații în acord cu normele europene să se întărească siguranța celor care realizează lucrările, dar și a celor care benficiază de acestea.

Proiectul de montare a vitrajelor, precum și a oricăror alte produse de sticlă include o serie de norme de folosire a anumitor tehnici și materiale care, în cazul unui accident, să prevină pe cât posibil rănirea persoanelor aflate în incinta respectivă sau în apropierea acesteia.

De exemplu, una dinte cele mai importante prevederi de care constructorii vor trebui să țină cont pe viitor este aceea de a folosi o sticlă de siguranță cu protecție împotriva rănirii la clădirile cu fațade din sticlă pe lângă care există un trafic pietonal intens.

O altă normă de montare a vitrajelor include și spațiile publice precum școlile, grădinițele, spitalele sau orice altă zonă comună dintr-o clădire rezidențială. Aici se impune folosirea unor materiale de protecție la fel ca în cazul de mai sus, reducându-se în acest mod riscurile de rănire a oamenilor în urma unor impacturi.

Proiectul de instrucțiuni tehnice este foarte explicit și impune o serie de măsuri pentru fiecare spațiu de montare a vitrajelor, precum și o serie de reguli de bază pentru configurarea acestora.

În toate situaţiile, vitrajele, inclusiv prinderile acestora de sistemele structurale ale clădirilor, se vor proiecta şi se vor monta astfel încât pe durata de realizare şi pe durata de exploatare să fie satisfăcute cerinţele legate de: rezistență şi stabilitate; siguranţă în exploatare; siguranţă la foc; igienă, sănătatea oamenilor; protecţia mediului; economie de energie; protecţie hidrofugă şi protecţie la zgomot.

 Adoptarea tipurilor de sticlă prevăzute în proiectul de lege va fi obligatorie.

În plus, pe lângă instrucțiunile de montare a vitrajelor și de asigurare că acestea nu vor pune în pericol viețile oamenilor, proiectul inițiat de Guvern presupune și o serie de norme în ceea ce privește fabricarea acestora.

Aceste norme fac referire la recepția, fabricarea și manipularea sticlelor, toate aceste procedee fiind în strânsă legătură cu normele de protecție și siguranță în ceea ce privește montarea lor în anumite spații publice.

Printre directivele date de proiectul de lege în acest sens se numără:

- Înainte de prelucrare, panourile de sticlă se vor controla. Orice eventual defect al stratului de acoperire trebuie raportat imediat furnizorului, raportul fiind însoţit de datele de pe etichetă de identificare. - Prin urmare, producătorul vitrajului izolant trebuie să se asigure că procesul tehnologic este adaptat pentru prelucrarea sticlelor cu acoperire off-line, iar controlul calităţii poate detecta cât mai repede posibil orice problemă de calitate.

-Toate produsele de sticlă se vor păta dacă sunt depozitate în condiţii de umiditate; irizaţia va fi sub formă de curcubeu sau de aspect alb lăptos al suprafeţei sticlei.

- Foile de sticlă cu sau fără depunere trebuie depozitate vertical (la 3 – 7 grade), în locuri uscate, bine ventilate, pentru evitarea formării condensului pe suprafaţa sticlei; - Se va asigura protecţia contra ploii sau a scurgerii apei (de ex. trebuie reparate toate scurgerile din acoperiş).

- Depozitarea nu se va face niciodată afară sau în aer liber.

 - Se va asigura protecţia contra variaţiilor mari de temperatură şi umiditate (sticla cu depunere se va depozita la depărtare de uşile de acces).

- Pentru evitarea formării condensului pe suprafeţele de sticlă expuse şi în interiorul coletelor, trebuie asigurat ca, înainte de deschiderea pachetelor sigilate, temperatura acestora să fie aceeaşi cu cea ambiantă din magazie.

- Perioadele de depozitare sunt cele calculate de la data recepţionării sticlei: fiecare furnizor de sticlă oferă o anumită perioadă de garanţie de la data recepţiei, în condiţii specificate clar.

Iar acestea sunt doar câteve dintre directivele date de noul proiect de lege, prin adoptarea căruia România se aliniază la prevederile Uniunii Europene de montare, fabricare și întreținere a vitrajelor si a oricăror construcții din sticlă.

Principalul scop al setului de instrucțiuni, care are de acum înainte caracter normativ și în țara noastră, este de a proteja constructorii care instalează astfel de materiale, precum și cetățenii, care benficiază de ele.

Întreg procesul tehnologic de fabricare a sticlei ce urmează să fie folosită în construcții, precum și depozitarea ei, instalarea corespunzătoare și întreținerea ulterioară, sunt riguros tratate în manualul de instrucțiuni pe care îl puteți găsi pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Ce părere aveți, sunt binevenite aceste norme europene în țara noastră și, mai ales, în ce măsură credeți că vor fie ele respectate?

 

Sursa, Sursa foto:unsplash.comArticol din domeniile

ȘTIRI Interne Instalații + dotări

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!