Programe de reducere a riscului seisimic

Postat la 24.05.2017 de Adina POPESCU in ȘTIRI, Interne, Arhitectură + urbanism

 Share

Mare parte din cladirile vechi din Romania risca sa se prabuseasca sub iminenta unui mare cutremur. Anul trecut, Guvernul României a alocat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuinţei, 25 de milioane de lei pentru consolidarea clădirilor care prezintă un risc seismic ridicat. Deşi greoi puse în practică, autorităţile continuă şi anul acesta programele de reducere a riscului seismic.

Până în prezent au fost anunţate trei programe de consolidare a clădirilor, majoritatea fiind destinate zonei Municipiului Bucureşti, oraş care ar fi cel mai afectat în cazul în care ar mai avea loc un cutremur similar celui din 1977.

Primul program elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale vizează clădirile multietajate, România fiind singura ţară din lume cu risc seisimic în care statul s-a implicat în reconsolidarea fondului vechi, proprietate privată. Prin alocarea unor sume din bugetul de stat pentru executarea unor lucrări de consolidare a clădirilor multietajate care reprezintă un pericol public după ce au fost încadrate în clasa I de risc seismic, Guvernul doreşte să reducă riscurile la care populaţia ar fi supusă de un mare cutremur.

Un al doilea program derulat de autorităţi de ani buni ,care va continua şi în 2017, este programul de intervenţii în primă urgenţă la construcţiile care prezintă un pericol public. Acest program include construcţiile cu valoare de monument istoric , precum şi cele de importanţă deosebită precum şcolile sau spitalele.

Cel de-al treilea program elaborat de Guvernul României este unul ce vizează o situaţie de urgenţă post-cutremur. Printr-un astfel de program autorităţile doresc să se pregătească cu toate mijloacele necesare de intervenţie pentru a reduce pe cât posibil efectele unui seism mare. Adoptarea unei abordări strategice, precum şi întărirea organizaţiilor pentru gestionarea situaţiilor de criză sunt punctele prioritare ale acestui proiect despre care nu se poate încă spune cât de elaborat este.

Anul trecut, primarul Bucureştiului, Gabriela Vrânceanu Firea, a făcut apel la Guvernul României şi la Parlament pentru a îmbunătăţi legislaţia privind consolidarea clădirilor cu risc seismic. Potrivit acesteia, motivul pentru care conslidarea clădirilor ce prezintă un risc seismic ridicat a devenit un proiect extrem de anevoios este cauzat de refuzul locatarilor de a părăsi imobilele pe durata executării lucrărilor de consolidare.

În prezent, circa 183 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, ele reprezentând deja un real pericol public. Din 2001 şi până anul trecut, din aceste clădiri au fost consolidate doar 75 de imobile, 18 din cheltuieli bugetare, iar restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.

Este important de ştiut că autorităţile au început să pună în practică o serie de măsuri pentru a-i determina pe proprietari să permită efectuarea lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate cu grad I de risc seismic. Printre aceste măsuri se numără amendarea proprietarilor care refuză consolidarea imobilelor, precum şi acţionarea în instanţă a celor care nu permit accesul în locuinţe pentru executarea lucrărilor, recurgându-se chiar la obţinerea unei ordonanţe prezidenţiale.

Pe lângă clădirile vechi care trebuie consolidate, specialiştii avertizează că şi construcţiile noi, la care avizele de construcţie au fost date defectuos, reprezintă un mare risc pentru populaţie. Studiile de hazard seismic local despre care vorbesc arhitecţii sunt destul de costisitoare, iar la noi în ţară în mare parte ignorate.

Cele trei programe de reducere a riscului seismic par a se desfăşura extrem de dificil. Cum ar trebui să procedeze autorităţile pentru a accelera derularea lor?

Sursa


Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Arhitectură + urbanism

Adina POPESCU

Pasionată de lectură încă din școală, am descoperit cu placere pasiunea pentru scris și oraș, pentru explorări urbane și călatorit prin orașe străine. Tot așa a apărut și pasiunea pentru arhitectură și mediul construit, apoi pentru tehnici și tehnologii constructive.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!