Modificarea Legii locuintei Jonglerii senatoriale cu banul public

Postat la 17.05.2017 de Cristian RUSU in Interne, Economie + administrație

 Share

Senatorii adopta, pentru a doua oara in patru luni, un proiect de lege prost intocmit. Guvernul il considera neoportun iar presedintia l-a trimis de fiecare data inapoi pentru reexaminare cu argumente bine gandite. Comisiile senatoriale care au contribuit la crearea aiurelii legislative sunt intesate de economisti si juristi, prin urmare, intelectul deficitar nu poate justifica pana la capat mareata realizare, jenanta si pentru absolventii codasi de Drept sau ASE. Vorbim despre proiectul de lege pentru completarea Legii nr 114/1996, care reglementeaza un nou tip de locuinta. ''Locuinta de sprijin este destinata a fi achizitionata de administratiile publice locale si inchiriata persoanelor sau familiilor care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate din locuințele proprietate personala prin proceduri de executare silita, în urma neachitării obligațiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar și a căror situație economica nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței''.

Reprosurile cu care presedintia trimite, inca odata, proiectul la sursa pentru reexaminare le gasiti expuse foarte clar pe site-ul http://www.presidency.ro si ar fi curata pierdere de vreme sa reluam idei pe care le puteti accesa in doua secunde. Argumentatia este impecabila iar juristii de la Cotroceni le dau suficiente bobarnace senatorilor pentru ca sa ne scuteasca de analize suplimentare.

Noua ne mai ramane de sapat in jurul intrebarii, daca tot ne-am incurcat cu limbajul avocatesc, cui prodest? In beneficiul cui devine ridicol ditai Senatul, facand spagaturi juridice la o varsta respectabila? Poate in al nefericitilor care s-au trezit peste noapte in strada pentru ca recesiunea i-a lasat fara serviciu. Ar mai fi cei pe care saltul francului elvetian i-a pus in dificultatea de a alege intre rata la casa si hrana cea de toate zilele.

Posibil, dar cinismul a 12 ani de investigatie jurnalistica ne indeamna sa ocolim intentiile declarate ale politicienilor, la aceeasi distanta la care este sanatos sa eviti un aisberg..

Rautaciosi, putem gandi ca Bancile, impovarate de locuintele pe care s-au simtit obligate sa le ia de la proprietarii insolvabili, cauta solutii pentru a lichida o parte din acest stoc pagubos. Ar putea sa il scoata la licitatie dar romanii nu prea au parale si cei care au se jeneaza prea mult de culoarea lor neagra pentru a le scoate la lumina. Cine are bani si dispune de ei cum o taie capul...hmmm, si-au amintit bancherii cum s-au facut averi in Romania... administratia publica. Evident, daca obtine derogare de la lege pentru a intra ca achizitor pe piata imobiliara. Ei bine, legislatia fortata de senatori propune exact asta, dependenta politicienilor de finantisti este cunoscuta oricarui muritor, iar speculatia noastra sta in picioare ca un scolar disciplinat cand recita lectia.

Ne mai amintim ca primarii ( majoritatea absolventi ai scolii de scamatorii cu banul public) au depasit faza primitiva a achizitiilor de mobilier cu staif pentru birouri sau de limuzine destinate afisatului prin targ. Putem presupune, asadar, ca vor sa joace un rol pe piata imobiliara, unde se invart bani buni. In orasele mari ar fi vorba despre investitii considerabile, comparabile chiar cu nivelul lucrarilor publice si stim bine cat de manoase sunt acelea pentru edili si prietenii lor. Imagineaza-ti, ca primar, ca dispui de fonduri sau ai posibilitatea sa impovarezi Primaria cu credite pe 20 de ani pentru a cumpara case si apartamente. Poate prinzi un mandat, poate doua, dar in perioada asta ai posibilitatea sa-ti asiguri recunostinta bancilor dornice sa acorde credite acoperite de buget. Cati nu s-ar lasa usurati de o atentie contra locuinta cu chirie subventionata, pentru ca ii ajuti sa se incadreze in prevederile vagi si generoase ale noii legi propusa de senatori. Unde mai pui ca poti sa multumesti in acelasi timp si proprietarii locuintelor scoase la vanzare oferind, prin licitatii inteligente, preturi la care acestia nu sperau pe piata libera.

Nu stiu cati dintre cititorii nostrii au idee cum arata cornul abundentei in care isi fac veacul cei implicati in conducerea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, pe scurt RAPPS. Ai putea sa crezi ca acesta este modelul dupa care a fost gandita noua lege, cate un mic RAPPS cu fata umana prin orasele mai mari ale tarii.


Umbland cu ochii deschisi, am aflat ca exista trei mari adevaruri care ghideaza viata publica din Romania.

Primul, un administrator public are succes (marea majoritate au avut si au conform acestui criteriu) daca genereaza venituri pentru el, rude si apropiati, pentru clientii partidului si superiorii politici care il sprijina.

Doi, legislatorul are misiunea de a crea instrumentele care asigura succesul administratorului, eficient, simuland macar o aparenta de onorabilitate si cat mai departe de usile tribunalului sau puscariei.

Trei, cu foarte putine exceptii, toate averile din Romania, mai mici sau mai mari, s-au facut prin specularea sau spolierea banului public.

Daca cititi cu atentie noua lege propusa de senatori, veti regasi, explicit sau subinteles, elemente de baza ale filozofiei in trei puncte amintita mai sus.

Mai adaugam un corolar al acesteia, drept bonus si intru deplina edificare: slabiciunile care tareaza legislatia romaneasca nu sunt rezultatul prostiei, ci contorsionari ale logicii juridice si bunului simt elementar pentru a permite celor trei adevaruri sa ramana pe pozitie de forta in societatea romaneasca.
Articol din domeniile

Interne Economie + administrație

Cristian RUSU

Cristian este absolvent al Facultatii de comunicare si relatii publice din cadrul SNSPA si are 18 ani de experienta media completa (ziar, radio, televiziune si new media). A redactat articole de presa, advertoriale, scenarii si reportaje tv, a organizat campanii electorale si zeci de alte evenimente menite sa promoveze o persoana sau o organizatie. Vine in paginile Arhipedia cu o pasiune mai veche pentru arhitectura si amenajari interioare, dornic sa contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre constructori, beneficiarii acestora si toate organismele sau institutiile care favorizeaza ori stau in calea acestor relatii.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!