Lansarea concursului internaţional: Europan 14

Postat la 07.04.2017 de Mihaela ALECU in CONCURSURI, EXTERNE

 Share

Competiţia este inspirată de schimbările sociale şi economice observabile în mediul urban contemporan şi urmăreşte să aducă împreună la aceeaşi masă de discuţie participanţii şi promotorii imobiliari implicaţi. Această întâlnire este văzută ca find o ocazie utilă pentru schimbul de informaţii şi pentru stabilirea unor relaţii de colaborare profesională. 


Tema acestei ediţii este “Oraşe productive”, iar provocarea propusă este de a gândi soluţii alternative pentru vecinătăţi, astfel încât să se creeze o întâlnire eficientă a spaţiilor de locuire cu cele de producţie. 

S-a ajuns la această temă pornindu-se de la constatarea că deşi conceptul de “oraş-mixt” (mixed-city) este unul bine pus în circulaţie, în cele mai multe programe de dezvoltare urbană, locuirea rămâne target-ul principal. Ideea de oraş mixt se rezolvă relativ superficial în practică adăugând birouri şi facilităţi publice, spaţii comerciale sau de agremet şi… cam atât. Un anumit timp de program este cu consecvenţă neglijat, cel al spaţiilor productive care sunt în mare măsură detaşate de oraşul propriu-zis, lor rezervându-li-se zona de periferie. 

S-a observat în multe oraşe europene o lipsă de sincronizare între locuire şi spaţiile de lucru. Profesioniştilor cu calificări înalte li se oferă numeroase oportunităţi de lucru în interiorul oraşelor, în vreme ce oportunităţile rezervate muncitorilor necalificaţi sunt fie limitate, fie inexistente în interiorul oraşelor. Producţia ar trebui să fie mai bine integrată în ţesătura vieţii de zi cu zi şi în textura oraşului, ar trebui să fie apreciată şi promovată ca un factor pozitiv pentru dinamica şi dezvoltarea socială.

O serie de întrebări pot fi aşadar fromulate pentru a orieta dezvoltarea conceptelor legate de această temă. Iată care sunt cele propuse de organizatorii Europan 14.


Cele 44 de situri vizate de competiţie sunt selectate din 13 ţări europene, România nu este una dintre acestea dar fiecare echipă de profesionişti din Europa poate selecta pentru propunera sa oricare dintre siturile înscrise în concurs. 

 

Încrierile în concurs se fac online până la 19.06.2017. Proiectele pot fi transmise până la 30.06.2017, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 01.12.2017.


Pentru înscriere trebuie achitată suma de 150 EURO pentru un sit şi alţi 50 EURO pentru fiecare sit adiţional. 


Juriile corespunzătoare fiecărei ţări se vor întruni în două etape, mai întâi pentru a selecta cele mai bune proiecte înscrise (aceste nu vor depăşi 20% din numărul total de proiecte înscrise) şi apoi pentru a anunţa câştigătorii celor două premii puse în concurs (Premiul I - 12.000 EURO; Premiul II - 8000 EURO).


Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina oficială a concursului: http://www.europan-europe.eu/en/news/europan-14-launch.Articol din domeniile

CONCURSURI EXTERNE

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!