Atriumul

Postat la 14.02.2017 de ADMIN in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Aflat fie în zona de intrare într-o clădire, fie în centrul acesteia, atriumul este un element de arhitectură folosit de secole pentru a capta lumina naturală şi pentru a asigura o bună ventilaţie a spaţiului.

Atriumul este un element care îşi are originea în arhitectura caselor din Roma antică. În Imperiul Roman atriumul era un spaţiu deschis unde familiile romane îşi petreceau timpul ocupându-se cu activităţi curente. Şi bisericile obişnuiau să aibă acest tip de curte interioară, de regulă de formă dreptunghiulară, delimitată de coloane şi arce. În prezent atriile nu sunt neapărat spaţii complet deschise, ci pot avea sisteme de închidere din striclă sau alte materiale montate pe structuri metalice sau de alt tip.

În secolul XX atriumul a devenit un element adesea prezent în clădirile comerciale contemporane aşa cum sunt cele ale mall-urilor sau cele destinate birourilor marilor corporaţii. În acest nou context, atriumul este, de regulă, poziţionat în apropierea intrării principale căpătând rolul unei ample săli de recepţie. Dimensiunea atriumului contemporan variază (atât pe vrticală, cât şi pe orizontală) în funcţie de numărul de etaje al clădirii şi de modul cum e văzut şi exploatat spaţiul: ca zonă de întâmpinare sau ca spaţiu care să poată găzdui un număr mare de persoane, urmând a fi folosit, spre exemplu, pentru a găzdui evenimente sau expoziţii.

În ce priveşte relaţia acestui spaţiu cu exteriorul, trebuie spus că tocmai această relaţie devine un criteriu în stabilirea unui mod de clasificare a atriilor.

Atriumul extern - este un volum liber, închis între pereţi laterali şi deschis în partea de sus. Înălţimea sa este mai mică sau egală cu cea a clădirii din care face parte.

Atriumul acoperit - este un volum liber, închis între pereţi laterali şi închis sau deschis parţial în partea de sus. Acest tip de atrium poate fi închis (etajele superioare nu se deschid spre acesta fiind separate prin pereţi) sau deschis (etajele superioare se află într-o relaţie deschisă în raport cu centrul). Dacă are o faţadă din sticlă, atriumul poate captura lumina naturală şi poate ajuta în procesul de ventilaţie asigurând astfel eficienţa termică a clădirii atât pe timp de iarnă, cât şi vara. În plus, o faţadă de sticlă permite o mai bună relaţie între mediul din interiorul clădirii şi cel din exteriorul acesteia, făcând din transparenţă un aliat al integrării reciproce şi comunicării dintre cele două medii. Pe lângă funcţionalitatea evidentă, o curte interioară contribuie şi la a-i da clădirii un aspect mai elegant.  

 

Protecţia împotriva incendiilor


Normativul de securitate la incendiu a construcţiilor P118-99, defineşte atrium-ul ca fiind “incinta inchisa perimetral din interiorul unei constructii, sau mai multe construcţii adiacente, delimitata pe una sau mai multe laturi de cel putin patru niveluri ale constructiei”. Şi acest document clasifică atriumurile ca fiind închise sau deschise şi face următoarele precizări cu privire la natura lor: “Atriumurile care au cel puţin 30% din suprafaţa acoperişului deschisă permanent, sau care se deschide automat în caz de incendiu, este considerat atrium descoperit sau deschis.” în atriumuri fumul trebuie controlat pentru a fi dirijat spre zona de sus. În cele închise fumul trebuie controlat deschizând partea de sus a atriumului.

În mall-uri unde atriumul este de regulă pus în relaţie cu mai multe etaje ale construcţiei, în caz de incendiu fumul se poate împrăştia cu uşurinţă. Tocmai de aceea în aceste clădiri măsurile de control sunt mai rigide decât în altele. Trape care să poată fi deschise trebuie să fie amplasate în partea de sus a atriumului, pe lângă partiţii permanente sau temporare care să ajute la blocarea circulaţiei fumului. 

Care sunt în opinia ta câteva dintre avanatjele şi dezavantajele pe care le aduce unei clădiri atriumul? Și am vrea să știm care sun cele mai spectaculoase atriumuri văzute de tine!


Sursa.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!