Un SPA cu formă de cort valorifică elemente de cultură tradiţională

Postat la 10.02.2017 de ADMIN in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Creat de biroul vietnamez de arhitectură studio 21, proiectul The Tent (“Cortul”) este un mic SPA localizat în oraşul de pe malul mării Nha Trang din Vietnam.  

Ape termale şi liniştea peisajului natural crează un context potrivit pentru construcţia care e amplasată în mijlocul unui deal stâncos. În faţa SPA-ului se deschide peisajul care cuprinde şi cursul unui râu.

The Tent vrea să le ofere vizitatorilor activităţi relaxante precum băi de nămol, şedinţe de masaj şi este, pe deasupra un loc potrivit pentru a evada din tumultul oraşului.


Soluţii inteligente

Dat fiind că este localizat într-o zonă cu temperaturi ridicate, cu precădere în anumite perioade ale anului, arhitecţii au creat pentru această construcţie un acoperiş în pantă din paie groase care să împiedice intrarea razelor puternice ale soarelui. Soluţia adoptată contribuie la eficientizarea termică a ansamblului, contribuind totodată la crearea unui aspect aparte al acestuia.

Acoperişul are trei straturi de lemn şi panouri cu grosimea de 20 mm, creând un aspect plăcut estetic şi ajutând clădirea să se integreze potrivit în peisajul din jur. Stratul de suprafaţă care acoperă acoperişul din lemn este impermeabil şi realizat din frunze de cocos.

Trebuie spus şi că acoperişul se spijină direct pe pământ, fiind astfel elementul care constituie esenţa structurii arhitecturale. Grinzile principale contribuie la ridicarea structurii până la 2.3 m astfel încât să le permită oaspeţilor să se bucure de priveliştea oferită de râul care curge în zonă şi de centrul oraşului. Tehnica de construcţie şi soluţiile arhitecturale alese au fost inspirate de stilul construcţiilor locale.


Materiale naturale

Pentru crearea The Tent, arhitecţii au folosit diferite materiale locale precum piatra şi frunzele de cocos adunate din zonă. S-au folosit pentru a conferi naturaleţe clădirii: oţel armat şi mult lemn.

La interior SPA-ul este împărţit în două niveluri. În partea de sus este amplasat un dormitor privat decorat cu rame din lemn şi sticlă colorată. În partea de jos este pusă la dispoziţia oaspeţilor o piscină infinity, cu apă minerală. În acceaşi zonă se găsesc amplasate şi mobilier de lemn şi un hamac.


Revitalizarea culturii locale

Prin acest proiect arhitecţii au reuşit să readucă la viaţă un spaţiu care fusese abandonat. Tot acest efort depus pentru a recupera un spaţiu pierdut a făcut ca în final construcţia să transmită vibraţiile unui element de cultură tradiţională şi în acelaşi timp cele asociate cu un mediu foarte contemporan.


Ce locuri din România cunoaşteţi care ar putea fi recuperate într-un mod creativ cu proiecte de arhitectură contemporană, fără a le anula însă semificaţia culturală tradiţională?


Sursa.




Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!