Panourile metalice sunt soluţia versatilă şi funcţională pentru închiderea faţadelor

Postat la 08.02.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Fiind disponibile în diferite forme şi finisaje, aceste elemente oferă confort termic şi acustic, contribuie la estetica ansamblului şi la creşterea gradului de sustenabilitate a proiectului. 

Integrarea panourilor metalice în faţade oferă multă libertate în definirea arhitecturii clădirii. Versatilitatea lor provine pe de o parte din uşurinţa în instalare, pe de altă parte din multitudinea de variante dintre care se poate alege pentru proiecte diferite. 

Cel mai adesea panourile metalice sunt realizate din oţel, titaniu, aluminiu, zinc şi cupru. În ce priveşte finisajele şi texturile acestea pot fi netede, striate, expandate, perforate etc. Flexibilitatea metalului se reflectă şi ea în modul de utilizare a panourilor metalice care pot fi aplicate deopotrivă pe suprafeţe plane, curbe sau unghiulare. 


Specialiştii susţin că între cele mai des folosite panouri se numără:

Panourile din oţel pre-vopsit

Panourile din oţel îmbrăcate în elemente cu efect decorativ

Panourile izotermice sau sandwich (compuse din două foi de oţel galvanizat având un miez cu caracteristici termo-acustice)

Panouri din tablă ruginită artificial sau Corten

Panouri din oţel inoxidabil

Panouri din compozite de aluminiu

Panouri din aluminiu


Cum pot fi descrise în documentaţie

Natura proiectului este cea care trebuie să orienteze deciziile cu privire la alegerea specificaţiilor tehnice. Fiecare proiect presupune un grad particular de maleabilitate, o anumită configuraţie geometrică, precum şi crearea unei legături între utilizare şi mentenanţă. Toate aceste elemente alături de estetică vor ajuta la alegerea unui tip specific de panou metalic.

Sunt arhitecţi care susţin că sunt trei criteriile care trebuie avute în vedere pentru selectarea celei mai bune opţiuni:

Estetica: materialul ales trebuie să servească personalitatea proiectului

Funcţionalitatea pe care trebuie să o servească: umbrire, protecţie etc.

Valoarea adusă investiţiei


Oţelul inoxidabil e considerat a fi unul dintre cele care poate răspunde celor mai multe nevoi. Putând fi folosit pentru faţade care exploatează efectul de oglindă sau pentru faţade colorate. De asemenea, acest material îşi păstrează pe termen lung înfăţişarea şi poate fi aplicat şi pe suprafeţe care nu sunt plate.

În definirea specificaţiilor tehnice trebuie avute în vedere şi sustenabilitata, modul de instalare, mentenanţa şi, nu în ultimul rând, greutatea panourilor. Discutându-se despre mentenanţă încă din faza de alegere se pot evita eventuale probleme viitoare. Greutatea este şi ea un factor important de luat în calcul pentru a nu risca să se ajungă la supraîncărcarea structurii. 

Este important să se considere de la început caracteristicile acestor materiale pentru că alegerea unor trăsături custom-made (ex. o anumită culoare) poate ridica semnificativ preţul de achiziţie, dat fiind că elementul cerut nu este produs la scară industrială.

Şi grosimea panourilor trebuie avută în vedere. Aceasta creşte în funcţie de dimensiunea panourilor. Cu cât panourile vor fi mai mari cu atât greutatea lor măsurată pe mp va fi mai ridicată.


Avantaje şi dezavantaje

Adăugând culoare şi formă faţadelor, panourile metalice contribuie la crearea unor proiecte atractive vizual. Creând o compoziţie flexibilă prin modul lor de instalare şi prin finisaje, panourile metalice cresc nivelul estetic al construcţiei.

În plus, acestea pot înlocui tâmplăria clasică, intrând în combinaţie cu alte materiale alături de care pot crea izolaţie termică şi acustică.

În ce priveşte montarea lor, aceasta poate fi făcută de lucrători profesionişti care cunosc metodele specifice fiecărui tip de material. În plus instalarea trebuie să fie făcută conform proiectului de organizare a faţadei. Atunci când materialele sunt diainte dimensionate conform nevoilor proiectului, montarea este semnificativ simplificată.

Panourile pot fi curăţate cu ajutorul apei şi al unui săpun neutru. Alte aspecte ce ţin de întreţinere le vizează pe cele montate pe structuri auxiliare. Acelea ar trebui să fie periodic inspectate. De cele mai multe ori, condiţiile de întreţinere a panourilor sunt precizate de producător sau de distribuitor şi variază în funcţie de modul de utilizare a acestora.


Sustenabilitatea

Pe lângă reducerea consumului de energie, atunci când întră în componenţa unor structuri de izolaţie termică, panourile de metal cresc şi gradul de sustenabilitate al proiectului. Fiind prefabricate, nu produc deşeuri în etapa e instalare, sunt uşor de transportat şi pot fi refolosite în alte structuri odată ce nu mai sunt relevante în contextul proiectului iniţial.

   

Aţi folosit deja panouri de metal în proiecte? Ce avantaje şi dezavantaje aţi adăuga pe lista celelor deja prezentate. 


Sursa.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!