O casă cu o arhitectură contemporană reflectă relieful zonei în peisajul rural al unui sat polonez

Postat la 07.02.2017 de ADMIN in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Casa construită de RS+ Architecture în satul polonez Krotoszowice modifică peisajul construit al localităţii, dar reflectă prin structura sa relieful zonei. 

Arhitectura specifică micului sat din Polonia este dominată de case construite în stilul anilor ‘60-‘70. Ansamblul pare astfel foarte haotic, fiind format din clădiri cu aspect destul de diferit. Arhitecţii de la RS+ Architecture s-au arătat interesaţi de peisajul natural al zonei, mai mult decât de cel construit, atunci când au propus proiectul acestei construcţii moderne. Casa ridicată se pliază foarte bine pe topografia existentă şi este, prin impactul pe care îl are în peisajul local, un punct de referinţă al arhitecturii zonei.       

În etapa de proiectare, arhitecţii s-au lăsat inspiraţi de dealurile zonei şi de pădurea din fundal. Clădirea rezultată este una cu un singur nivel, cu garaj şi un foaier intermediar din sticlă. Într-o oarecare măsură aspectul său se datorează unei legi local care impune clădirilor să aibă acoperişurile în pantă. 

Privită din exterior, casa menţine o imagine rece, care sugerează dorinţa de închidere şi de a menţine o oarecare distanţă. Este acoperită cu cărămidă neagră şi înconjurată cu un zid de beton. Interiorul însă reflectă o notă mai ospitalieră şi un context mai sensibil. Zidurile albe şi plafonul înclinat, sunt completate de suprafeţe din sticlă, de beton polişat, podele şi scări din lemn şi accesorii negre. Nuanţele de lemn natural şi transparenţa sticlei, atenuează rigiditatea alternanţelor alb-negru. 

Are sens efortul de a ieşi din tipare, dacă rezultatul este unul comparabil cu această casă? Există loc pentru arhitectură modernă în peisajele rurale? Ce contează mai mult într-un astfel de proiect, respectarea peisajului de ansamblu, sau exploatarea lui într-un mod creativ? Sunt astfel de construcţii “oaia neagră” a ansamblului sau acel element care creşte valoarea zonei?


Sursa.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!