BioDom-ul din Reykjavik - subliniază nevoia pentru noi abordări în infrastructura urbană

Postat la 03.02.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Drept răspuns la extremele specifice vremii din Islanda, dezvoltatorii de la Spor i Sandinn propun această structură menită să creeze un context aparte pentru comunitatea locală şi pentru turişti. 

Mai exact, ei propun BioDom-urile ecologice, construcţii sustenabile, alimentate cu energie geotermală structuri menite să ajute atât comunitatea locală, cât şi pe turiştii care călătoresc în această ţară.

Plănuite să fie amplasate în Elliðaárdalur Valley din Reykjavik, domurile vor cuprinde o piaţetă centrală înconjurată cu spaţii publice ample menite să servească unor funcţiuni sociale şi unor activităţi publice. Vor fi acolo şi o piaţă şi cafenele. În interiorul biodomului, temperatura va fi de 25°C - o temperatură optimă pentru creşterea plantelor tropicale şi pentru susţinerea unei ferme urbane.

Cel care este CEO-ul şi fondatorul companiei Spor i Sandinn care a conceput domurile, Hjördís Sigurðardóttir, a susţinut că aceste structuri ecologice au capacitatea de a prezenta lumii o nouă faţă a arhitecturii islandeze. Conform spuselor sale, domurile urmăresc să restabilească o legătură între oameni şi natură, într-un mod inovativ şi pasionant, combinând experienţa temperaturilor tropicale cu cea a pieţei destinată cultivatorilor şi cea a unui laborator de agricultură. Domurile sunt descrise ca fiind un nod de conectare a ideilor, un spaţiu de interacţiune pentru o comunitate sănătoasă şi, nu în ultimul rând, un punct de interes pentru turiştii care merg în capitala Islandei. 

Cei interesaţi de soluţii “verzi” vor avea ocazia să închirieze spaţii în interiorul domurilor. Cei targetaţi sunt cei care au în vedere restaurante de tipul “farm-to-table” (din grădină pe masă), magazine în care să fie vândute produse organice, precum şi companiilor ale căror afaceri sunt în legătură cu sectorul de sănătate. 

Sigurðardóttir susţine şi că acest proiect este un prim-pas, un exemplu care arată cum se poate crea şi construi o infrastructură nouă şi semnificativă. După spusele sale, proiectul este “ o declaraţie de schimbare care accentuează beneficiile unui nou mod de a gândi şi ale clădirilor eficiente energetic”. 

Proiectele precum acesta ne oferă o perspectivă spre viitor, pentru a observa cum tehnologia poate deveni o soluţie şi în faţa problemelor de mediu aşa cum sunt temperaturile radicale. 

Ce alte aspecte credeţi că vor influenţa pe viitor modificări semnificative în infrastructura urbană?


Sursa.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!