Trecerea de pietoni luminescentă crează străzi mai sigure pentru pietoni

Postat la 24.01.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Tehnologie

 Share

În Olanda a fost instalată o trecere de pietoni luminescentă pentru a-i proteja mai bine pe pietoni, cei mai expuşi participanţi la trafic.

Trecerea de pietoni a fost creată de firma olandeză de design denumită sugestiv, Lighted Zebra Crossing. Designerii au oferit gratuit produsul comunităţii din oraşul Bummen situat la vest de Amsterdam. Ideea din spatele acestei inovaţii a fost de a creşte gradul de siguranţă a pietonilor, făcându-i să fie mai uşor de observat pe timp de noapte sau în condiţii de vreme rea.  

Fiecare dungă a zebrei conţine două plăci luminoase care rămân iluminate permanent, nu doar atunci când zona este traversată de pietoni. Dat fiind că luminile sunt plasate pe carosabil, acestea sunt mai eficiente decât stâlpii de lumină, pentru că îi ajută pe șoferi să îşi menţină atenţia concentrată la nivelul drumului. 

Trecerea de pietoni luminescentă a fost supusă la teste vreme de 12 luni, dar ideea de a crea un produs care să contribuie la creşterea siguranţei pietonilor a prins contur cu ani buni în urmă. După spusele directorului companiei, Henk Peters, zonele în care astfel de treceri ar trebui să fie instalate cu prioritate sunt acelea cunoscute ca fiind zone cu risc crescut, aşa cum se întâmplă în apropierea spitalelor, şcolilor şi cartierelor cu populaţie preponderent în vârstă.

Zebra a fost astfel gândită încât să se potrivească pentru două tipuri de drumuri: atât pentru cele asfaltate, cât şi pentru cele pavate. În cazul celor din urmă benzile de lumină încastrate sunt protejate de o structură de oţel. În cazul drumurilor asfaltate, acestea pot fi instalate direct pe suprafaţa drumului.

Credeţi că o astfel de trecere de pietoni poate fi o soluţie pentru reducerea numărului de accidente în care sunt implicaţi pietonii? Şoferii vor fi cu adevărat ajutaţi de faptul că luminile sunt montate la nivelul carosabilului?


Sursa.
Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Tehnologie

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!