Nex Coworking din Rio de Janeiro - un spaţiu de lucru confortabil ca o locuinţă

Postat la 23.01.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Nex Coworking Curitiba au ales Rio de Janeiro pentru a-şi stabili sediul central. S-a considerat că acest oraş reflectă cel mai bine specificul brandului, liber şi aerisit. Ideea din spatele acestui concept este şi mai bine pusă în evidenţă prin elementele decorative alese, prin obiectele de mobilier şi modul de dispunere a acestora. Canapelele confortabile şi zonele liniştite, conferă spaţiului aspectul unui mediu rezidenţial.     

Amenajarea spaţiului s-a făcut conform tipului de afacere pentru care acesta a fost creată. Camerele au fost astfel compartimentate încât să ofere o mare varietate de zone de living şi spaţii deschise menite să stimuleze interacţiunea dintre cei care lucrează împreună. 

Asemeni agenţiei Curitiba care este localizată într-o reşedinţă istorică s-a decis ca şi sediul central Carioca să fie localizat într-o clădire clasică. Nex Coworking Rio ocupă 2000 mp ale clădirii numită Baroness, construită la începutul secolului XX.

Clădirea, construită iniţial pentru a găzdui patru camere pe nivel, a trebuit adaptată pentru a răspunde nevoilor noului utilizator. Conform unuia dintre arhitecţii care s-au ocupat de proiect, majoritatea elementelor originale de infrastructură ce ţin de instalaţii au putut fi menţinute (pentru instalaţia electrică, instalaţiile de apă şi cele sanitare etc.). Dar partea care ţine de protecţia împotriva incendiilor a fost ajustată astfel încât să fie funcţională în contextul noii amenajări. 

Spaţiul reamenajat de arhitecţii de la House 3 Architecture cuprinde 79 de studiouri şi 77 de birouri dispersate în ansamblul celor două etaje ale clădirii (parterul şi etajul unu) în spaţii deschise sau compartimentate.

“Ideea a fost aceea de a crea un spaţiu cu un cost de implementare scăzut şi care să fie potrivit pentru întâlniri informale şi să încurajeze stabilirea de colaborări între companiile rezidente în Nex Rio.” a explicat Sonia Acciaris de la House 3 Architecture. Arhitecta s-a referit şi la zona destinată evenimentelor, care este însă pusă în mod curent la dispoziţia profesioniştilor care lucrează acolo. Clădirea dispune şi de un auditoriu generos, care poate fi compartimentat cu ajutorul uşilor retractabile atunci când spaţiul nu este folosit pentru conferinţe.

Dat fiind că s-au păstrat vizibile instalaţiile şi că podelele sunt din beton aparent, spaţiul are un aspect modern, industrial, fără a pierde însă (datorită obiectelor de mobilier şi de decor) caracterul relaxat.    

Limitările care au ţinut de buget au impus găsirea unor soluţii tehnice şi arhitecturale particulare. Spre exemplu în ce priveşte aerul condiţionat, instalaţiile sunt controlate de un sistem automat care permite ca echipamentul să funcţioneze la un nivel mai ridicat de performanţă şi cu un consum redus de energie. Sonia Acciaris a arătat că sistemul a fost ales şi ţinându-se cont de problema sustenabilităţii.

Proiectul Nex Coworking Rio a câştigat Grand Prix of Corporate Architecture care este considerat a fi cel mai mare premiu de arhitectură din America Latină acordat pentru categoria “Interior Corporate Collective”.

Cât de important este ca mediul de lucru să fie unul în care confortul să meargă până într-acolo încât să amintească de un spaţiu domestic? Reuşeşte un mediu de lucru care mizează pe relaxare să stimuleze creativitatea şi productivitatea angajaţilor? Este mai uşor de stabilit relaţii de colaborare într-un mediu informal? Sunt colaborările stabilite astfel mai stabile şi mai fructuoase?    

  

Sursa.Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!