Un fost buncăr de război transformat în refugiu montan

Postat la 20.01.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Externe, Arhitectură + urbanism

 Share

Biroul sloven de arhitectură Premica Architects a transformat un buncăr din Primul Război Mondial, situat în Parcului Naţional Triglav din Slovenia, într-un refugiu montan comfortabil. 

În timpul războiului mai multe fortăreţe alpine situate la mare altitudine au fost instalate pe tot cuprinsul Europei. Unele dintre ele au fost transformate în cabane pentru alpinişti.

‘Bivak Na Prehodavcih’, refugiul montan creat de arhitecţii sloveni propune o nouă formă de reciclare a fostelor construcţii cazone. Bivuacul nou creat foloseşte ca fundaţie rămăşiţele unei foste astfel de fortăreţe. Deşi construcţia este integrată într-un mediu rural, arhitecţii au conferit interiorului acesteia un aspect modern care nu face compromisuri nici în ceea ce priveşte funcţionalitatea, nici în ceea ce priveşte comfortul. 

Adăpostul nu are apă curentă sau electricitate. Singura sursă de curent electric este un panou solar care alimentează o lampă de perete. Interiorul a fost îmbrăcat în mobilier din lemn şi panouri din lemn laminat. Astfel refugiul capătă aspectul unei locuinţe, fără a deveni un elemnt strident în cadrul Parcului Naţional Triglav.

Interiorul este îmbrăcat în lemn, iar exteriorul este protejat de panouri prefabricate de înaltă calitate, montate atât pe faţadă, cât şi pe acoperiş. Pereţii asimetrici rezistă la acţiunea vântului şi reuşesc să producă alunecarea zăpezii astfel încât să nu existe riscul să se acumuleze prea multă pe acoperiş. 

Bivuacul sloven este, fără îndoială un loc unde poţi uita de toţi şi de toate pentru câteva zile. Te-ai gândit, fără îndoială, la posibilitatea de a evada din când în când într-un astfel de spaţiu. Ai alcătuit o imagine a lui? Cum ar trebui să arate? Unde ar fi amplasat?


Sursa.

Articol din domeniile

ȘTIRI Externe Arhitectură + urbanism

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!